Огласна табла
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Boljim upravljanjem parkiralištima i izgradnjom garaža do nedostajućih parking mesta u gradu

U ovom trenutku u Užicu nedostaje najmanje 1 200 parking mesta, a rešenja ovog problema su u maksimalnoj iskorišćenosti postojećih i izgradnja fast, zidanih i podzemnih garaža, pokazuje Studija parkiranja koju je izradila firma “Model 5” iz Valjeva posle šestomesečne analize.

“Jedna od aktivnosti predviđena merama koje je grad usaglasio sa Kancelarijom UN za projektne zadatke (UNOPS) je izrada Studije parkiranja”, podsetio je Slobodan Šiljković član Gradskog veća za saobraćaj.

“Posle šest meseci, koliko je prošlo od kada je firma “Model 5″ dobila ovaj posao, danas smo u prilici da čujemo i vidimo šta pokazuje ova studija izrađena na više od 700 strana. Imamo analizu postojećeg stanja i potencijalna rešenja, na osnovu kojih ćemo sigurno preduzimati dalje korake. Naravno nije jednostavan problem i ne tiče se samo Užica već velikog broja gradova i kod nas i u Evropi, ali ćemo korak po korak u skladu sa preporukama UNOPS-a, a sada i Studije parkiranja taj problem rešavati”.

Željko Ranković iz firme “Model 5”, rukovodilac projekta u Užicu zahvalio se svim građanima koji su učestvovali u terenskoj i internet anketi na osnovu čega su prepoznati nedostatci i urađena rešenja.

“Na osnovu toga došli smo do zaključka da nam nedostaje oko 1 200 parking mesta ovog trenutka. Ipak glavni problem nije samo to što nedostaju parking mesta.  Veoma značajna je i uloga onoga ko upravlja parkiralištima. Mora se napraviti model gde jedno parking mesto neće koristiti samo jedan korisnik dnevno, već njih sedam, osam. U tom smislu smo dali predloge kako poboljšati upravljanje i šta je sa aspekta struke potrebno uraditi da upravljač parkiralištima kroz podizanje kvaliteta da viši nivo usluge”.

Ranković dodaje da je potrebno graditi i nove garaže, jer Užice nema dovoljno prostora za ogroman broj parkirališta u jednom nivou.

“Dali smo predloge gde je moguće praviti za početak nadzemne fast, kasnije i zidane a u perspektivi i podzemne garaže, bez kojih se ne može lako rešiti ovaj problem istorijski nasleđenog malog prostora. Ono što je takođe važno, to je da u Užicu moramo promovisati način korišćenja vozila da pokušamo da grad nađe meru i način da nas demotiviše da vozilom dolazimo u centar grada. U tom slučaju možemo da prođemo sa 1 200 parking mesta, a ako ne onda moramo stalno tražiti način da obezbedimo nova”.

Istraživanje koje je urađeno tokom maja i juna meseca u saradnji sa učenicima TŠ “Radoje Ljubičić” pokazalo je da je 6 400 vozila svakodnevni obim parkiranja. To pokazuje da je u odnosu na postojećih 1 218 parking mesta sa 160 u Javnoj garaži potrebno pet puta više. Kako ističu autori Studije parkiranja nije rešenje stalno tražiti nova parking mesta, već maksimalno iskoristiti postojeća i deo od oko 1200 parking mesta obezbediti kroz izgradnju garaža, nadzemnih ili zidanih, na prostoru bivše Robne pijace Međaj, na potezu kod autobuske i železničke stanice i kod stadiona. Eventualno, iako finansijski najzahtevnije podzemne garaže mogle bi se graditi na prostoru ispod Gradskog trga, Malog parka ili u Topličkoj ulici.

Izvor: uzice.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Прве пензије са повишицом стижу сутра

ОГЛАСНА ТАБЛА

Годишњи концерт Поп хора Г.Л.А.С. у Културном центру Златибор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа „Д Пиг“ у Културном центру Златибор

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сточари и произвођачи млека у Србији најављују протест, траже веће премије и субвенције

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грујичић: Нови круг запошљавања лекара у фебруару

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хаварија на цевоводу за Забучје, нормализација водоснабдевања у вечерњим сатима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Облачно и мало топлије, у току дана могућа слаба киша, понегде снег

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почиње ски сезона на Торнику

ОГЛАСНА ТАБЛА

Држава дели 20.000 евра за куповину првог стана! Ово су услови који морају да се испуне, једна ствар забрањена

ОГЛАСНА ТАБЛА