-4.4 C
Uzice
децембар 6, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Bolji vremenski uslovi ubrzali radove na početnoj stanici gondole (VIDEO)

Nakon pripremnih radova na izgradnji početne stanice „Gold gondole“, koji su započeli 26. marta, danas, kada su vremenski uslovi konačno dozvolili krenulo se sa konkretnim mašinskim radovima na ovoj lokaciji. Vrši se iskopavanje temelja, a prvi betonski radovi, kojim će prisustvovati i partneri iz Francuske, planirani su za 20. april.

Na teren će uskoro stići i firma „Amiga“ koja radi montiranje opreme, a ako vremenski uslovi dozvole, početna stanica biće završena do polovine juna, kaže direktorka „Gold gondole“ Bojana Božanić. Očekuje da će se nakon toga nastaviti sa radovima na stubovima, kao i da će dozvola stići za oko 15 do 20 dana. Podsećamo radove na ovom projektu izvodi konzorcijum firmi na čijem čelu je „Jedinstvo“ Sevojno koje je zaduženo za iskope i betonske radove.

IZLET:Etno selo Stanišići jednodnevni izlet 7. aprila 

„Tu su i firme Elkoms Hidromontaža i Amiga, neke od njih rade i projektovanje i deo elektro radova i polaganje kablova koje će se nastaviti sledeći utorak kada prođu praznici. Stručnjaci iz Amige rade na montaži opreme, već su bili u skladištu i tu opremu jednim delom odvojili koju će proveriti Francuzi, izvršiće se primporedaja i skladišta do terena gde će se oprema ugrađivati. Do sada smo utvrdili sled događaja i sve te zapisnike kako bi trebalo da izgledaju, tako da verujem da ni sada neće biti problema“,

kaže direktorka gondole i ističe da je u toku ispravka dela tehničke dokumentacije za treću i četvrtu, odnosno fazu stubova:

„Nema većih istupanja, projektatnti su izgrešili u nekim parcelama i to je trenutno na ispravljanju. Što se tiče imovinskih odnosa, pod žalbama se nalazi nekoliko stubova, odnosno tih parcela na kojima su stubovi, u Republičkom geodetskom zavodu, ali očekujem da će to vrlo brzo da se završi i da ćemo moći do završetka ove stanice da nastavimo sa radovima na stubovima. Ostaje nam još peta faza, to je faza međustanice, neophodno je da se izmeni jednim delom dokumentacija i kada završimo stubove, sledeća faza je međustanica i mislim da komplentna instalacija može da se postavi do kraja godine“.

Šefica gradilišta Dušica Pavlović iz Jedinstva kaže da je ovo jedan od većih projekata ovog tipa u Srbiji, a radovi na početnoj stanici su počeli 26. marta.

„Do sada je urađeno ograđivanje gradilišta, mobilizacija mašina i početak iskopa temeljnih stopa. Očekuje se da radovi prate unapred definisanu dinamiku i njihov završetak je planiran za sredinu juna. Početna stanica G1 je konstrukcijski veoma slična završnoj stanici G4 i konstrukcijski je veoma zahtevna jer iziskuje tačnost izvođenja sa tolerancijom ispod 5mm. Uz trasu projektovane gondole razvijena je mreža poligonometrijskih tačaka visoke tačnosti sa preko trideset tačaka. Sa geodetsko stručnog aspekta gondola je izuzetno zahtevan projekat“,

kaže Pavlovićeva. Da podsetimo, Gold gondola je projektovana kao jednoužna, viseća, razdvojiva žičara, sa jednosmernim tokom, sa zatvorenim kabinama za 10 osoba dužine žičare oko 9km u jednom pravcu, uz visinsku razliku između početne i krajnje stanice od 531m.

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Tragičan kraj: Dobrila pronađena mrtva

Oglasna Tabla

Ujutru mraz, tokom dana sunčano i malo toplije: Temperatura do 11 stepeni

Oglasna Tabla

Ugašen požar u zlatiborskom hotelu Narcis, nema povređenih

Oglasna Tabla

Nema popusta na „crni petak“, samo na crveno slovo i krsnu slavu!

Oglasna Tabla

U oktobru Zlatibor bio najposećenije turističko mesto u Srbiji

Oglasna Tabla

Balkansko Prvenstvo u karateu: Lidija Trmčić i Jana Radović u borbi za medalju

Oglasna Tabla

Manastir Rujan čeka freskopisce (VIDEO)

Oglasna Tabla

Od nove godine novi uslovi za odlazak u penziju

Oglasna Tabla

Uhapšen lekar u Priboju: Primao mito i pravio lažne izveštaje, privedeno još petoro

Oglasna Tabla