Боља повезаност, тема је Европске недеље мобилности, а у скаду са тим воз је промовисан као средство превоза које се може користити уз најмањи ризик од загађења ваздуха, и коме се даје предност у односу на коришћење аутомобила.

Према речима градског већника за саобраћај Слободана Шиљковића, добро развијена железничка инфраструктура, приступачна цена карте и погон на струју бенефити су везани за коришћење воза, уместо аутомобила на мало удаљенијим релацијама.

“Са друге стране и железнички туризам је добро развијен и стално се унапређује па однедавно имамо и редовну линију Мокра Гора-Вишеград. “Носталгија” саобраћа сваке суботе и недеље и ја користим прилику да позовем суграђане да до Вишеграда не иду својим аутомобилима већ овим возом. На тај начин, бар у ситуацијама где је то могуће, даће свој допринос у очувању животне средине”.

Железница има најмање штетан утицај на животну средину, користи девет пута мање површине у односу на аутомомобилски саобраћај, погонска енергија је еколошки прихватљива а цена услуге приступачна. Ово су само неки од разлога које у “Србија возу ” наводе као предности коришћења њихових услуга.

“Ми из “Србија воза” као одговорна компанија направили смо одговарајући ред вожње за повезивање дестинација које наши суграђани највише користе. Рецимо, према Београду имамо нове савремене климатизоване возове са свим неопходним садржајима. Са комерцијалне стране смо такође веома прихватљиви. Цене карата су приступачне, а могуће је остварити и попусте са плус картицом до 30 одсто, а за онлајн куповину и додатних пет одсто попуста”, каже Жељко Шпијуновић из “Србија воза”.

Када је реч о железничком туризму поред Шарганске осмице која се налази на светској туристичкој мапи и “Носталгије” којом се годишње превезе више од 70.000 туриста и која данас повезује Ужице и Вишеграду у плану је увођење у туристички саобраћај Плавог воза на релацији од Београда до Ужица. Биће то, по речима Шпијуновића, прилика да се сви упознају са музејским експонатом на точковима, а на шинама најзахтевније и најлепше у Европи, Барске пруге.