Огласна табла
ЗЛАТИБОРСКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Bojović: Podsticajne mere za razvoj poljoprivrede

Čajetina – Ukupan iznos sredstava iz budžeta opštine Čajetina planiranih za realizaciju Programa podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja za 2019. godinu je 25 miliona dinara. Opština će poljoprivrednicima obezbediti 2 miliona dinara za mere kreditne podrške, dok je za ruralni razvoj planirano 23 miliona.

Program mera podrške za sprovođenje poljoprivredne politike i politike ruralnog razvoja opštine Čajetina za 2019. godinu usvojen je na Sednici SO Čajetina, čemu je prethodilo davanje saglasnosti nadležnog ministarstva. U skladu sa Strategijom razvoja poljoprivrede iz 2016. godine, Privredno društvo za razvoj poljoprivrede „Zlatiborski eko agrar“ zadržao je većinu mera iz prethodnih godina, tako da će vlasnici registrovanih poljoprivrednih gazdinstava ponovo moći da računaju na podsticaje u iznosu od 30%, pa čak do 60%.

„Ono što smo zadržali je kreditna podrška, a poziv za banke će uskoro biti raspisan. Zatim, tu je podrška za investicije u poljoprivredna gazdinstva, pogotovu kada govorimo o nabavci opreme i mehanizacije, uvećanju stočnog fonda, nabavku grla što za tov, što za reprodukciju. To su sve mere koje su i dalje ostale“, kaže direktor „Zlatiborskog eko agrara“ Vladimir Bojović.

Ove godine napravljeljena je pauza sa merom koja je podsticala ostavljanje ženske teladi kroz subvencionisanje nabavke stočne hrane.

„Ova mera je pokazala izuzetno dobre rezultate u godinama iza nas. Upravo iz tog razloga ove godine je ne ukudamo već samo prolongiramo za narednu godinu, tako da će svako gazdinstvo koje je ostavilo žensko tele nakon avgusta 2018. godine moći da iskoristi ovu vrstu podsticaja i u 2020. godini kada od tog teleta već bude junica na gazdinstvu. U svakom slučaju, niko neće ostati oštećen ni po osnovu ove mere“, dodaje Bojović.

Novina je da će se sam program podsticaja realizovati kroz konkurse kako bi sredstva bila ravnomernije i pravilnije raspoređena.

„Ovaj poziv koji raspisujemo od 1. aprila će trajati mesec dana. Nakon toga ćemo praviti presek, videti kako stojimo sa finansijama, koliko zahteva postoji, da li za neku meru postoji manje ili veće interesovanje pa da rasporedimo sredstva i onda ponovo raspisujemo konkurse. Naša ideja je da u toku 2020. godine raspišemo od tri do pet konkursa, sve u zavisnosti od interesovanja i raspoloživih sredstava“, istakao je direktor Eko agrara.

Bojović napominje da je u protekloj godini podneto 650 zahteva za subvencije, koje su uredno isplaćene. Samo u februaru je isplaćeno oko 4 miliona dinara, tako da se u novi ciklus subvencija ulazi bez dugovanja. Najviše sredstava izdvojeno za subvencionisanje nabavke stočne hrane, odnosno za podršku proširenju stočnog fonda kroz ostavljanje ženske teladi. Značajna su izdvajanja za uvećanje stočnog fonda kroz nabavljanje priplodnih goveda, ovaca, kao i mehanizacije i opreme za poljoprivrednu proizvodnju.

Primanje zahteva za ovu godinu počinje 1. aprila, a direktor Eko agrara poziva sve poljoprivrednike sa područja opštine Čajetina da u utorak, 2. aprila prisustvuju konferenciji Agro dan koja će biti organizovana u čajetinskom Domu kulture sa početkom od 11 časova, i detaljno se upoznaju sa merama podrške i načinu podnošenja zahteva.

Izvor:Zlatibor pres / GZS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Комбуха је право лековито чудо, еликсир младости и дуговечности

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови поласци на линији Турица- Севојно

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

57. Саветовање агронома и пољопривредника Србије на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хаварија у Коштици, нормализација водоснабдевања до 16 часова

ОГЛАСНА ТАБЛА

Представа “Свињски отац”

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акустично крстарење четвртком: Trio Bypass

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Стопића пећини уређена нова стаза дужине 60 метара ( видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечан рачун за гас биће већи за око 1.400 динара?

ОГЛАСНА ТАБЛА