11.2 C
Uzice
новембар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

BOJANA BOŽANIĆ: „NIJE LAKO BITI ŽENA POLITIČAR U SRBIJI“

Ušla je u svet politike veoma mlada, boreći se svakog dana sa novim izazovima, u potrazi za svojim mestom na političkoj sceni Srbije. Nekada narodna poslanica, a danas direktorka JP “Gold gondola Zlatibor”, ne odustaje od izgradnje gondole, bez obzira na brojne probleme koji sputavaju realizaciju ovog projekta. Svoj put i dalje sledi, a kako kaže, možda će se jednog dana kandidovati i za predsednicu Srbije.

Kako ste zadovoljni proteklom godinom u smislu ciljeva koje je opština Čajetina postavila ispred sebe?

Prethodna godina bila je jedna od najuspešnijih za opštinu Čajetina. Otpočeta je realizacija kapitalnih projekata, a manji infrastrukturni projekti u potpunosti su realizovani. Pokrenuti su i veliki programi od nacionalnog značaja: Aerodrom Ponikve, izgradnja “Gold gondole Zlatibor”, kao i radovi na istraženim bušotinama za geotermalne vode.  Cilj je da se Zlatibor pozicionira na svetskoj turističkoj mapi, a Čajetina stane u red jedne od najmodernijih i najrazvijenijih opština.  Ono što je ključno za nas, jeste razvoj na polju ekologije, kao i unapređenje  turističkih i privrednih potencijala. U tom smislu, jedan od najznačajnih projekata jeste “Čajetina ekološka opština”, kojim je otpočela izgradnja  postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda. Radi se i na sanaciji deponija čvrstog otpada i unapređenju korišćenja obnovljivih izvora energije. U narednom periodu imaćemo još značajnih ulaganja u ovu infrastrukturu, kako bismo dobili sertifikat jedine ekološke opštine u Srbiji. Tome smo, po svim parametrima, veoma blizu.”

Prate vas brojni problemi kada je u pitanju izgradnja gondole. Da li će u ovoj godini oni konačno biti otklonjeni?

“Izgradnja “Gold gondole Zlatibor” najveća je investicija u proteklih nekoliko decenija u opštini Čajetina. Međutim, zbog nerešenih imovinsko -pravnih odnosa, nismo bili u mogućnosti da u prethodnoj godini dobijemo građevinsku dozvolu od strane ministarstva. Najveći problem je sa parcelama koje se nalaze u državnom vlasništvu. Privatnici su veoma korektno izašli u susret našem projektu, i imovinsko-pravni odnosi su gotovo završeni. U toku je procedura samo sa još dva lica, što će, očekujemo, biti vrlo brzo okončano. Dobru saradnju imali smo i sa JP “Srbijašume”. Međutim, to nije bio slučaj sa nekim drugim javnim institucijama, koje previše sporo reaguju na naše zahteve. Iako su, na osnovu rešenja Vlade Srbije o utvrđenom javnom interesu, imale obavezu da deluju na najbrži mogući način, ove javne institucije to nisu učinile. Problemi sa kojima se svakodnevno susrećemo jasno ukazuju da neko opstruiše ovaj kapitalni projekat, da ne želi da se ovaj projekat radi, ili bar da se ne radi dinamikom koja je bila predviđena. Nadam se se da ćemo ove godine prevazići sve prepreke, jer će izgradnja gondole privući nove goste i investitore, otvoriti nove turističke lokalitete, i što je najvažnije, obezbediti nova radna mesta.”

Veliko raspoloženje vlada među stanovništvom kada je u pitanju radna akcija za izgradnju gondole. Čime to objašnjavate?

Svi problemi na koje nailazimo, utiču na naše građane i investitore. Na njihovu inicijativu, odlučili smo da krenemo u određene aktivnosti izgradnje, jer je sve spremno, samo država izgleda nije spremna da prihvati ovu investiciju u opštini Čajetina. Od kako je problem nastao, građani su dolazili lično kod nas, zainteresovani da učestvuju i pomognu. I oni smatraju da nije pravedno da jedna lokalna samouprava, koja je deo javnih institucija, ne može da dođe do države, kao i da država koči jedan svoj deo u razvoju. Naročito kada se uzme u obzir da mi od države ne tražimo nikakva novčana sredstva. Svakom normalnom čoveku je jasno da ovo nije privatna investicija, da se ne radi o političkim poenima ili nečijim interesima, već isključivo o opštoj koristi za narod, za sve one koji dolaze na Zlatibor, pa i za samu državu. Gde god smo u svetu pomenuli naš projekat, reakcija je bila pozitivna. Izgradnja gondole sigurno će doprineti velikom broju novih gostiju i novim ulaganjima na Zlatiboru. Pospešiće razvoj svih privrednih segmenata, osiguraće nova radna mesta i podstaći razvoj čitavog regiona. U skladu sa tim, još jednom pozivam sve zainteresovane da se priključe našoj radnoj akciji 11. februara 2017. godine.”

Bili ste i narodna poslanica u Skupštini Srbije. Koliko je teško uskladiti sve obaveze koje imate?

“Mada trenutno nisam u aktivnom sazivu Skupštine, to ne znači da sam manje angažovana. Od kada je osnovano JP Gold gondola Zlatibor, moj prioritet jeste puštanje u rad buduće svetske turističke atrakcije, i samim tim, svakodnevna borba sa svim preprekama. Moj angažman nije umanjen ni na polju obezbeđivanja boljeg životnog standarda za sve u Srbiji, a posebno žitelja Zapadne Srbije. Uskladiti dnevne obaveze svakako nije lako, ali je moguće uz dobar tim i adekvatnu podršku saradnika.”

Kako je biti žena političar u Srbiji?

To je izuzetno odgovoran i zahtevan posao, koji podrazumeva veliko odricanje i posvećenost u radu. Upoznati smo sa činjenicom da je od 2000. godine povećan udeo žena u Skupštini, što je kasnije i dodatno poboljšano uvođenjem obavezne kvote od 30% žena. Svakako da taj procenat može i mora biti veći, kao i autoritet žena u politici.  Takođe, za žene sa naših prostora, gde je još uvek patrijarhalni sistem dominantan, neophodna je dodatna požrtvovanost i stalno dokazivanje.”

Da li će Bojana Bozanić jednog dana biti kandidat za predsednicu republike?

Ništa nije isključeno. Ako je to put da ostvarimo prosperitet države, svaka mogućnost je otvorena. Shodno činjenici da Republika Srbija nikada nije imala ženu za predsednika, ideja da se žena nađe na toj poziciji sigurno bi doprinela unapređenju sistema i napretku države. “

Kakvi su planovi opštine Čajetina za ovu godinu?

“Nastavićemo realizaciju započetih kapitalnih projekata, kao i unapređenje životnog standarda naših sugrađana. Gondola na Zlatiboru dovešće nove investiture i stvoriti uslove za unapređenje održivog razvoja turizma i poljoprivrede, pre svega organske. Ove godine počinjemo i izgradnju novog  sistema za vodosnabdevanje sa izvorišta Sušica, ali i uređenje lokacija sa novim sadržajima na vrhu Tornika, kao i na Obudojevici uz polaznu stanicu gondole. U 2017.- oj očekuje nas i izmeštanje autobuske stanice, novi izgled centra Zlatibora, moderno šetalište, kao i niz drugih interesantnih sadrzaja.

Užice Oglasna Tabla
Piše: Dunja Starčević

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U Aleksincu je pre 30 godina stradao 91 rudar, tela su mesec dana izvlačena iz jame

Oglasna Tabla

Ambasador Egipta i guverner Asuana posetili Užice

Oglasna Tabla

Dobrić oštetio RAP za 6,86 miliona dinara

Oglasna Tabla

Fantastična štrudla sa makom i orasima: Savršen ukus koji se ne zaboravlja!

Oglasna Tabla

Roditelji nestalih beba traže formiranje posebnog tužilaštva, umesto zakona

Oglasna Tabla

Zimsko orezivanje voća: Obezbedite dobar rod uz video – uputstvo od samo tri koraka

Oglasna Tabla

Promenljivo oblačno, vetrovito i toplo

Oglasna Tabla

Zaboravite lift: Evo zašto je dobro penjati se uz stepenice svaki dan

Oglasna Tabla

16. novembar obeležava se kao Međunarodni dan tolerancije

Oglasna Tabla