ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА

Бојан из Љубовијe ствара нестварне скулптуре у дрвету

Бројни су начини како да корисно употребите дебела стабла, било да је то за огрев или израду намештаја.

Међутим, Бојан Грујић, може да се похвали изузетном креативношћу кад је у питању обрада дрвета. Академски вајар из Љубовије и наставник ликовног, кад заврши своје професионалне обавезе моторном тестером ствара своја уметничка дела.

– Правим скулптуре тешке преко тоне и веће од два метра, чак и дизалице које су је постављале клатиле су се и биле нестабилне због великог терета. Волим да стварам скулптуре са мотивима старословенске митологије, па су тако из мог атељеа изашли Световид, заштитник и чувар Словена, али старословнески бог Перун, са секиром у руци и изрезбареним громовима на себи“, каже Бојан за РИНУ.

Његове скулптуре дупло су веће и петоструко теже од самог мајстора, а посао није нимало лак. Осим што је свој таленат доказао радећи скулптуре у дрвету, Бојан је задивио свет и својим уметничким делима од леда и камена.

– Док је за дрво потребна груба машинска обрада, на камену се ради ручно, али уз глето или брусилицу. У почетку јесте тешко, нарочито када радим неку већу скулпутуру, али увек је присутна одрђена доза адреналина и мотив да од обичног камена направим нешто. Како одмиче посао и сам камен постаје мекши и мени је доста лакше за рад“, рекао је овај вајар.

Испод његових вештих руку изашле су и бројне скулптуре од метала, полиестера, гипса и жице. Атеље је под ведрима небом, а границе за овог искусног уметника из Љубовије не постоје. Својим делима одушевио је стручњаке широм Европе, а пре две године представљао је Србију на Светском форуму младих у Египту, где је публика остала задивљена скулптуром срца од полиестерске смоле.

 

Извор и фото: ГЗС/РИНА

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Други дан мале матуре осмаци полажу тест из математике

Почиње лето, обданица најдужа, а ноћ најкраћа

Врели талас у Србији, данас још топлије

Пренос утакмице Србија – Словенија у ГКЦ-у

Како се пријавити за субвенције за замену столарије, изолације, фасаде, соларне панеле?

РХМЗ упозорава на топлотни талас – у петак и суботу до 40 степени

Почиње полагање мале матуре: Данас тест из српског језика

Ако предузетник не пријави одмор може му бити одузет ПИБ

Joш један врео дан – температура до 35 степени