Огласна табла
СРБИЈА

Бојан из Љубовијe ствара нестварне скулптуре у дрвету

Бројни су начини како да корисно употребите дебела стабла, било да је то за огрев или израду намештаја.

Међутим, Бојан Грујић, може да се похвали изузетном креативношћу кад је у питању обрада дрвета. Академски вајар из Љубовије и наставник ликовног, кад заврши своје професионалне обавезе моторном тестером ствара своја уметничка дела.

– Правим скулптуре тешке преко тоне и веће од два метра, чак и дизалице које су је постављале клатиле су се и биле нестабилне због великог терета. Волим да стварам скулптуре са мотивима старословенске митологије, па су тако из мог атељеа изашли Световид, заштитник и чувар Словена, али старословнески бог Перун, са секиром у руци и изрезбареним громовима на себи“, каже Бојан за РИНУ.

Његове скулптуре дупло су веће и петоструко теже од самог мајстора, а посао није нимало лак. Осим што је свој таленат доказао радећи скулптуре у дрвету, Бојан је задивио свет и својим уметничким делима од леда и камена.

– Док је за дрво потребна груба машинска обрада, на камену се ради ручно, али уз глето или брусилицу. У почетку јесте тешко, нарочито када радим неку већу скулпутуру, али увек је присутна одрђена доза адреналина и мотив да од обичног камена направим нешто. Како одмиче посао и сам камен постаје мекши и мени је доста лакше за рад“, рекао је овај вајар.

Испод његових вештих руку изашле су и бројне скулптуре од метала, полиестера, гипса и жице. Атеље је под ведрима небом, а границе за овог искусног уметника из Љубовије не постоје. Својим делима одушевио је стручњаке широм Европе, а пре две године представљао је Србију на Светском форуму младих у Египту, где је публика остала задивљена скулптуром срца од полиестерске смоле.

 

Извор и фото: ГЗС/РИНА

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Грађани опрезнији са зајмовима због све скупљих некретнина

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ево где у Србији просечне плате имају шест цифара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дојаве о бомбама у школама широм Србије – Родитељима речено да не доводе децу на наставу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за понедељак 29.05.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почињу пријаве за нових 100.000 ваучера за одмор у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Зарада у овом послу иде и до 200.000 месечно! Жене су главне у овој бранши, а почетна улагања нису велика

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфлација у Србији успорава: Да ли то значи да ће и цене пасти?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Опрез у саобраћају због пљускова

ОГЛАСНА ТАБЛА

Радницима омогућити флексибилније коришћење годишњег одмора

ОГЛАСНА ТАБЛА