3.8 C
Uzice
септембар 21, 2019
BAJINOBAŠTANSKE VESTI FOTO RAZGLEDNICA

Bogojavljensko plivanje za Časni krst na jezeru Perućac

Bajina Bašta – Crkvena opština Bajina Bašta i Sportsko-turistički centar „Bajina Bašta“ i ove godine organizuju „Bogojavljensko plivanje za Časni krst“. Ovo je tradicionalna manifestacija kod Srba, koja se organizuje svake godine 19. januara, na praznik Bogojavljenje. Kao i prošle godine plivanje će se održati na jezeru Perućac sa početkom u 12 časova.

Bogojavljenje je praznik kojim se proslavlja događaj koji se desio neposredno nakon što je Sv. Jovan Preteča krstio Isusa Hrista u reci Jordanu. Dok je Isus izlazio iz vode, ugledao je Sv. Jovan kako se otvoriše nebesa, i Sveti Duh u obliku golubice siđe na Isusa Hrista, i sa neba se ču glas: „Ovo je sin moj ljubazni, koji je po mojoj volji!“ .Ovaj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i javno uvođenje Isusa Hrista u spasiteljsku dužnost.

Pobednik plivanja za Časni krst dobija zlatnik, pehar i medalju a svi učesnici će dobiti medalje, majice i druge prigodne poklone. Najmlađi i najstariji učesnici u plivanju će kao nagradu za učešće u plivanju dobiti sat. Daraodavac zlatnika i satova je Zlatara M iz Bajine Bašte.

Prijavljivanje za učestvovanje u Plivanju za Časni krst trajaće do četvrtka, 18. januara, do 18 časova. Prijavljivanje se vrši u Turističkom informativnom centru u Bajinoj Bašti a radno vreme Info centra je od 9 do 21 čas. Mogu se prijaviti samo lica starija od 18 godina. Za sve prijavljene je obezbeđen obavezan lekarski pregled u Domu zdravlja kao i prevoz učesnika do jezera Perućac i nazad po završetku manifestacije. Za sve posetioce manifestacije je obezbeđeno kuvano vino. – kažu u Službi za turizam S.T.C. „Bajina Bašta“.

Izvor:Drina Info/Foto: Drina Info

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

Oglasna Tabla

Danas jutro prohladno, tokom dana sunčano do 22 stepena

Oglasna Tabla

Održava se Sajam domaće rakije u Šljivovici

Oglasna Tabla

U gepeku Zemunaca čitav tovar nelegalnih cigareta

Oglasna Tabla

Saopštenje za medije Javnog izvršitelja Đorđa Dogandžića povodom slučaja porodice „Ćitić“

Oglasna Tabla

Država preuzima aerodrom Ponikve od Užica

Oglasna Tabla

Mališani iz vrtića „Bambi“ šetnjom obeležili Dan bez automobila (FOTO)

Oglasna Tabla

FOTO DANA: Šmeker se ne postaje, šmeker se rađa

Oglasna Tabla

Izložba radova Nenada Nedeljkova u Galeriji Reflektor

Oglasna Tabla