4.3 C
Uzice
април 13, 2019
BAJINOBAŠTANSKE VESTI FOTO RAZGLEDNICA

Bogojavljensko plivanje za Časni krst na jezeru Perućac

Bajina Bašta – Crkvena opština Bajina Bašta i Sportsko-turistički centar „Bajina Bašta“ i ove godine organizuju „Bogojavljensko plivanje za Časni krst“. Ovo je tradicionalna manifestacija kod Srba, koja se organizuje svake godine 19. januara, na praznik Bogojavljenje. Kao i prošle godine plivanje će se održati na jezeru Perućac sa početkom u 12 časova.

Bogojavljenje je praznik kojim se proslavlja događaj koji se desio neposredno nakon što je Sv. Jovan Preteča krstio Isusa Hrista u reci Jordanu. Dok je Isus izlazio iz vode, ugledao je Sv. Jovan kako se otvoriše nebesa, i Sveti Duh u obliku golubice siđe na Isusa Hrista, i sa neba se ču glas: „Ovo je sin moj ljubazni, koji je po mojoj volji!“ .Ovaj trenutak predstavlja objavljivanje Bogočoveka i javno uvođenje Isusa Hrista u spasiteljsku dužnost.

Pobednik plivanja za Časni krst dobija zlatnik, pehar i medalju a svi učesnici će dobiti medalje, majice i druge prigodne poklone. Najmlađi i najstariji učesnici u plivanju će kao nagradu za učešće u plivanju dobiti sat. Daraodavac zlatnika i satova je Zlatara M iz Bajine Bašte.

Prijavljivanje za učestvovanje u Plivanju za Časni krst trajaće do četvrtka, 18. januara, do 18 časova. Prijavljivanje se vrši u Turističkom informativnom centru u Bajinoj Bašti a radno vreme Info centra je od 9 do 21 čas. Mogu se prijaviti samo lica starija od 18 godina. Za sve prijavljene je obezbeđen obavezan lekarski pregled u Domu zdravlja kao i prevoz učesnika do jezera Perućac i nazad po završetku manifestacije. Za sve posetioce manifestacije je obezbeđeno kuvano vino. – kažu u Službi za turizam S.T.C. „Bajina Bašta“.

Izvor:Drina Info/Foto: Drina Info

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

TŠ „Radoje Ljubičić“ je objavila Likovni konkurs „Moja modna čarolija za drugarsko veče“

Oglasna Tabla

Odbornici Sns Užice: „Štitićemo institucije od nasilja koje propagira tzv. Savez za Srbiju“

Oglasna Tabla

Javni konkurs za dodelu sredstava iz budžeta opštine Čajetina

Oglasna Tabla