22.4 C
Uzice
јул 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Bogatstvo Desankinih vizija povodom 120 godina od rođenja i 25 godina od smrti (FOTO)

Školski bibliotekari OŠ „Dušan Jerković“ Užice Ana Duković i Mirjana Radovanović Pejović sa učenicima VIII razreda, želeći da približe učenicima škole književno stvaralaštvo i poeziju na drugačiji način pokrenule su projekat „Klub ljubitelja poezije“ koji okuplja vernu publiku već dve godine.


,,Bogatstvo Desankinih vizija“ bio je poetsko-muzički program posvećen obeležavanju 120 godina od rođenja i 25 godina od smrti Desanke Maksimović. Desanka je bliska sa prirodom, sa čovekom, sa životom, sa životnim ushićenjima i problemima. Iako nam se ponekad čini da su njene pesme naivne, one to nisu. Ljubav, proleće, mladost, razumevanje, ispunjavaju njene pesme, a ispunjavali su 29. majske večeri 2018. kako sve učesnike, tako i mnogobrojnu publiku. Svi smo spoznavali lepotu življenja kroz Desankine stihove. 


Rođena u maju, pesnikinja koja dolazi iz cveća, iz livada, govori tiho, govori uvek zagledana u sebe, neposredno i iskreno. Njena mudrost je razdragana, a život se prihvata onakvim kakav jeste, spoznajući lepotu življenja u njenoj sveukupnosti.


Desankina poezija žubori uzavrelu krv, a veru u ljubav, u čoveka, u život nije nikad izgubila. Peva i o tuzi, ali ona je diskretna, uvek sugestivna. Slutnja i strepnja su utkane u svaki stih i proizilaze iz njenog srca, i iako nam se učini da su te pesme ponekad naivne, one to nisu.


Desanka je bliska sa prirodom, sa čovekom, sa životom, sa životnim ushićenjima i problemima. Ona razume i tugu i bol. Ona oseća krv života, žuljave ruke seljaka, spoznaje svet u skoro svim oblicima, ne samo ljubav i lepotu, nego i patnju i obespravljenost, razume prevarene, prezrene, ljudsko stradanje i prolaznost. Desanka peva i smiraj i uznemirenje, ali sveukupnom svojom poezijom bila je ipak sva u životu. I u beznađu, uvek traži lepotu, daje smisao i zrači ljubav života.


Učenici VIII razreda pred kraj svog osnovnog školovanja proširili su znanja o poeziji Desanke Maksimović. Svojim izražajnim čitanjem, uvežbanim sa bibliotekarkama, nastojali su da se sažive sa lirskim subjektima i približe ih drugim učenicima, roditeljima, nastavnicima i gostima. Umetničke pojave i književni svet sagledavali smo sa više stanovišta, uočavali značaj duhovnih vrednosti u našim životima i obeležili majsko veče Desankinim stihovima i melodijama koje drugačije zvuče zavisno od doba života u kome se čitaju .


„Za uspešan rad školskih bibliotekara neophodna je i kreativnost i interesovanje za zahteve i potrebe za knjigom najmlađih korisnika,“ o čemu su, na Seminaru za školske bibliotekare Moravičkog okruga 1. juna 2018. u Čačku , u organizaciji Gradske biblioteke „Vladislav Petković Dis“ , i govorile Mirjana Radovanović Pejović i Ana Duković. „Zahvaljujući njihovom velikom ličnom angažovanju i nepresušnom entuzijazmu, biblioteka Osnovne škole „Dušan Jerković“ prepoznatljiva je na mapi najuspešnih  u Srbiji, “ reči su Dubravke Ilić, rukovodioca Matične službe, organizatora ovog Seminara.


Mirjana i Ana su prisutnim kolegama, školskim bibliotekarima, uz video-prezentaciju predstavile svoja iskustva na teme „Kako unaprediti rad školske biblioteke kroz procese vrednovanja i samovrednovanja“  i „Školski bibliotekar kao pokretač kreativnosti, stvaralaštva i projekata u školi“. Seminar je bio prilika da školski bibliotekari razmene isustva iz  svakodnevnog posla, ali i da na primeru odlične prakse drugih, uvide da sopstvenim zalaganjem bibliotekar može postati i lider u vaspitno-obrazovnom procesu. „Klub ljubitelja poezije“ doprinosi doživljavanju, razumevanju i tumačenju poezije i podstiče učenike da zavole književnost i čitaju, bez obzira na probleme (nečitanja) sa kojima se svakodnevno susrećemo.

M.R. Pejović, A. Duković, P. Radibratović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Aleksandar Aleksić vicešampion skokova u Višegradu

Oglasna Tabla

Pola ljudi iz unutrašnjosti bi da ode iz Srbije, Beograd više nije zanimljiv

Oglasna Tabla

Organizovana krađa malina u ivanjičkom zaseoku

Oglasna Tabla