ОГЛАСНА ТАБЛА
ПРАВОСЛАВЉЕ СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Бог се јави! Данас је Богојављење

Српска православна црква и верници данас прослављају велики хришћански празник – Богојављење.

Обичај је да се овај дан обележи традиционалним пливањем за Часни крст. Пливање за Часни крст данас ће се одржати у Сремској Митровици.

Пливаће се у Сави преко пута храма Светог Стефана. У 09:00 часова литургија у Малој црквици и велико Богојављенско освећење воде у цркви, затим ће се вршити подела освећенр воде у цркви, а око 11:00 часова почеће пливање за Часни крст.

На данашњи дан се прославља успомена на Христово крштење на реци Јордан и јављање Бога у облику голуба и гласа: „Ово је Син мој и Њега послушајте“.

На Богојављење, 19. јануара, завршавају се некрштени дани.

Богојављење се обележава 19. јануара и то је непокретни празник, не мења се из године у годину. Према хришћанској традицији, Христос је, када је напунио 30 година, дошао на реку Јордан како би га крстио Свети Јован.

Осећајући да је пред њим Месија, Свети Јован дочека Исуса речима: “Ти треба мене да крстиш, а ти долазиш мени да ја тебе крстим”. Исус му на то одговори: „Остави сад то, јер нам треба испунити сваку правду“. После тих речи Син Божји уђе у Јордан. Тада се над њим отвори небо и Дух Свети сиђе на Исуса у виду голуба. Истовремено се са неба чуо глас Бога Оца који је рекао: “Ово је Син мој љубљени. Он је по мојој вољи”.

Иако се, при Исусовом крштењу, Бог јавио у три личности – Бог Отац је говорио са неба, Бог Син се крстио у Јордану, а Бог Дух Свети је, у виду голуба, сишао са неба над Христову главу. Тај тренутак представља објављивање Богочовека и увођење Христа у месијанску мисију. Догађај објављивања Богочовека, наводи се у светим књигама, слави се као Богојављање. Такође, Црква је установила Свету тајну крштења за свако људско биће. Крштењем се постаје члан Христове цркве и душа се чисти од сваког греха.

Богојављенска водица

На Крстовдан (уочи Богојављења), као и на сам празник, после литургије, врши се велико освећење воде у храму или у порти храма. Та вода се узима и носи кући. Чува се као чудотворна света драгоценост. Никада се не квари. Њом се кропи кућа ради освећења и заштите од демона и осталих нечистих сила. Пије се током целе године ради исцељења и заштите од свих болести, очишћења од злих страсти и ради опроштаја грехова, очишћења душе и тела.

Богојављенску водицу некада су пиле труднице да би се “отвориле као небо на Богојављење” па да се лако породе. Та се вода сипа и у бунар да се прочисти ако у њега падне каква животиња. У стара времена освећена водица давала се болесницима који нису могли да оду у цркву на причест.

Обичаји и веровања

Верници се, на Богојављење, поздрављају речима „Христос се јави“ а отпоздрављају са „Ваистину се јави“.

Као и код других празника, и за Богојављење постоје разни обичаји. По обичајном календару, данас почињу дани погодни за венчања.

Пливање за Часни крст и вађење крста из река и језера обичај је који се одржава у многим нашим крајевима. Од пре десетак година код Срба је обновљен стари обичај да се у реку баци крст, а младићи али и девојке се такмиче да до њега стигну и први га ухвате. Ове године изостаће у многим местима због лоше епидемијске ситуације.

Постојало је веровање да ће младе девојке на богојављенску ноћ (18. на 19. јануар) на небу угледати лик онога за кога ће се удати. У неким крајевима девојке су користиле огледало да би угледале лик суђеног. Поред огледала стављале су се свеће, а морало се водити рачуна да се огледало случајно не прегреје и не пукне. Уместо да млада девојка угледа лик онога за кога ће се удати, могла би постати жртва још једног народног веровања – седам година несреће у љубави.

Извор: Озон.рс

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

БДП у последњем кварталу 2023. носили пољопривреда и грађевинарство

ОГЛАСНА ТАБЛА

Златибор – Мајстори виолине сутра у 10 сати отварају пршутијаду у Мачкату

ОГЛАСНА ТАБЛА

Шири се Иновациони бизнис центар на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Електродистрибуција: Дезинформације о паметним бројилима и увећаним рачунима

ОГЛАСНА ТАБЛА

Листа пензионера са правом на одлазак у бању сутра, приговори до 8. марта

ОГЛАСНА ТАБЛА

Чоколадни мафини могу да се направе и без печења: Потребна су вам само 4 састојка

ОГЛАСНА ТАБЛА

Међународни дан ретких болести

ОГЛАСНА ТАБЛА

Запалио се паркирани аутомобил испред зграде у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Преступне године – шта би било да их нема

ОГЛАСНА ТАБЛА