OГЛАСНА ТАБЛА
Uncategorized УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Блокада у Ужицу без инцидената, демонстранти поручили: „Рио Тинто, одлази!“

Неколико десетина грађана, и ове суботе, блокирало је на један сат, од 13 до 14 часова, саобраћајницу у Ужицу код Ложионичког моста.

На магистрали ка Златибору и Београду било је педесетак учесника еколошког протеста против Рио Тинта, који су тражили обустављање пројекта „Јадар“ у Србији.

И ову блокаду су подржали представници Градског одбора Народне странке у Ужицу, грађанска опција и противници антиковид мера.

Најмлађи демонстранти били су средњошколци из Чајетине.

-Овде смо зато што желимо да се супротставимо претварању Србије у рудник, не желимо да живимо у таквој држави. Много тога су већ уништили, а ми хоћемо да сачувамо ово мало природе што нам је остало, кажу они и додају да су од својих школских другова, који не учествују у блокадама, чули исто мишљење.

Међу најстаријим учесницима протеста је био 83-огодишњи брачни пар, који каже да је дошао да поручи „Рио Тинто, одлази!“.

-И пре смо изражавали незадовољство на улици, али сада здравље и године то не дозвољавају увек. Издржите, то је наша једина порука грађанима који протестују“.

Међу окупљенима је био и Радоје Цветић, који је на протест у Ужице дошао из Гунцата, код Кнића.

– Овде сам зато што Србији прети окупација. Уништиће нам земљу, реке и нећемо имати шта да оставимо својој деци. Ко није против Рио Тинта и копања литијума у Србији, тај је саучесник у злочину. Они које називају лобистима и сарадницима, заправо су издајници, рекао је Цветић за Данас.

Од представника опозиције, блокади је присуствовала само председница Градског одбора Народне странке у Ужицу, Ивана Парлић, која је нагласила да у Србији 10.000 људи годишње прерано умре, због загађења.

– Нико нема право да окрене главу од тога, посебно политичке странке. Знам да ми колеге из опозиције у Ужицу замерају, али ако желимо да променимо систем не може да постоји „света крава“ у јавном животу. Морате бити подложни јавној критици. Игнорисање ове ситуациује је срамно, рекла је Парлић, додајући да је Рио Тинто „смртна пресуда за западну Србију“.

На овом протесту није било униформисаних полицајаца, али демонстранти кажу да су приметили присуство припадника Полицијске управе у Ужицу у цивилу.

Осим пар вербалних инцидената, који су брзо решени, блокада је протекла мирно, уз пропуштање возила за хитне случајеве и оних у којима су била деца или болесни.

Са обе стране блокаде, ка Златибору и Београду, формирале су се колоне аутомобила, али возачи нису показивали велику нервозу.

Саобраћај код Ложионичког моста нормализован је у 14 часова.

Извор: данас.рс

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Oсетно хладније са пљусковима и грмљавином

Oglasna Tabla

Кромпир у Србији у јуну скупљи 152,6 одсто него пре годину дана, риба 74,4 одсто

Oglasna Tabla

Бензин у Србији појефтинио четири, а дизел два динара

Oglasna Tabla

Према најави РХМЗ локално се очекујe већа количина падавина!

Oglasna Tabla

Србијашуме тврде да им је нејасно због чега су стоваришта пелета празна

Oglasna Tabla

Како рефинансирати стамбени кредит

Oglasna Tabla

У Ужицу одржана друга јавна расправа о Предлогу Стратегије за младе

Oglasna Tabla

Аутомобил код Пријепоља улетео у двориште породичне куће, повређене две особе

Oglasna Tabla

Лицидерско срце 2022. – „Нек се врти коло, нек се чује дечја граја, нек нас игра увек спаја!“ (ВИДЕО)

Oglasna Tabla