ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Ближи нам се 1. новембар: Ево колико ове године коштају зимске гуме

Сезона обавезне зимске аутомобилске опреме је ближа него што смо мислили јер је 1. новембар иза ћошка. Цене зимских пнеуматика су исте као прошле године, те их ппоскупљење још није захватило. Напротив, негде су цене и снижене, а посебна погодност је куповина на рате
Према Закону о безбедности саобраћаја возачи од 1. новембра па до 1. априла наредне године морају имати сва четири зимска пнеуматика, а дубина газећег слоја не сме бити мања од четири милиметра уколико су на коловозу снег, лед или поледица.

У једном београдском ауто-сервису монтажа гума кошта од 750 до 1.500 динара по точку, а најјефтиније гуме коштају око 5.000 динара, а могу коштати и преко 20.000 динара, рекао је Марко Лацмановић, власник поменутог сервиса.

– Цене пнеуматика су готово исте као и прошле године, није дошло до поскупљења с обзиром на то да је драстично опала потражња. Прошле године смо имали ситуацију да је дошло до знатног поскупљења гума у односу на претпрошлу годину, када су цене скочиле и за 20 одсто. Многи возачи нису куповали и мењали зимске гуме, већ су користили старе, а неки чак и летње гуме, што је иначе веома опасно – наводи Лацмановић.

Лацмановић каже да комплет најјефтинијих гума „тигар“, ознака 175/65/Р14, може да се купи за 24.480 динара, док, рецимо, гума „сава“, ознака 225/45/Р17, кошта од 9.000 до 9.500 динара, те да за ове четири гуме треба искеширати око 36.000 динара.

Додао је као добру вест за возаче да гуме нису поскупеле ове године и да се чакможе десити да их не буде довољно на тржишту, те саветује возаче да на време набаве пнеуматике, односно да не чекају да се погоршају временски услови.

Лацмановић је навео и предности плаћања на рате јер на тај начин сервиси излазе у сусрет људима:

– Неки произвођачи су, да би повећали продају својих брендова, снизили цене за око пет одсто како би привукли купце и изашли им у сусрет. Могуће да ће неки имати додатне акције и да ће доћи до снижавања цена. Препоручио бих возачима да куповину и монтажу гума искључиво врше у овлашћеним сервисима који се баве тим послом, јер су се због кризе појавили неки који продају упитне гуме, а не издају ни рачуне – нагласио је Лацмановић.

Ево неких примера:

профил гуме 175/65/ Р14, произвођач цена: Тигар 6.120 Сава 6.800 Ханкон / Мишлен /

профил гуме 175/65/ Р14, произвођач цена: Тигар 6.120, Сава 6.800 Ханкон / Мишлен /

профил гуме 175/65/ Р14, произвођач цена: Тигар 6.120, Сава 6.800 Ханкон /Мишлен /

Ранијих година многи су ишли преко Дрине у Републику Српску како би пазарили зимске гуме, али Лацмановић каже се то више не исплати толико као некада.

– Мислим да се то исплати само онима који, рецимо, имају неку родбину близу па свраћају, или ако живе близу границе. Али овако да неко иде наменски само да би купио гуме, рекао бих да то више није као раније. Цене су сада сличне код нас и у РС, има и неких јефтинијих, али то није нешто значајно – каже Лацмановић.

Каматица

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Новогодишњи празници на Златибору уз мноштво популарних извођача

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Ми се надамо, нада је живот“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ужичанин у аутомобилу превозио 4,5 килограма марихуане

ОГЛАСНА ТАБЛА

Српска ракија стављена у топ 10 најбољих жестина на свету, заузела четири места на листи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Исплата пензија од суботе 9. децембра

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

СК Звезда се припрема за нову сезону

ОГЛАСНА ТАБЛА

Колико је Србија ове године зарадила од извоза малине?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још данас можете да се пријавите за „Моја прва плата“

ОГЛАСНА ТАБЛА