5.8 C
Uzice
децембар 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA INTERVJUI

BLAGOSLOV RAZLIČITOSTI

Knjiga „Duga Sunce i Srce“, naše sugrađanke Bojane Nešić, biće uskoro dostupna i u užičkim knjižarama. Knjiga je posvećena njenoj deci, od kojih je najstarije sa smetnjama u razvoju. Bojanina ideja bila je da pokaže da i veliki životni problemi mogu postati blagoslov, kao i da ništa nije nemoguće, ako čovek ima dovoljno vere.

OT: Kome je namenjena knjiga i o čemu govori?

BN: Knjiga govori o životu naše porodice u vremenskom periodu od rođenja našeg prvog deteta, pa dok naše najmlađe, treće dete, nije napunilo godinu dana. Naša najstarija ćerka je dete sa smetnjama u razvoju, pa je i naša priča malo drugačija od ostalih. U knjizi sam to pokušala da opišem, ne kao problem, već kao izazov, mogu reći i blagoslov. Volim da kažem da je to ustvari knjiga o ljubavi sa različitih aspekata. Nastala je spontano, tako da ne mogu reći da je namenjena određenoj kategoriji publike. Ipak, verujem da će naći put do svojih čitalaca.

OT: Šta Vas je inspirisalo da je napišete?

BN: Ideja je bila da svojoj deci ostavim pisani trag iz perioda koji je opisan u knjizi. Želela sam da kroz nju, oni bolje razumeju sve što se događalo, naše postupke i odluke. Onda sam shvatila da može koristiti i drugima. Mislim da bi meni mnogo pomoglo, da sam imala sličnu knjigu u rukama, u pojedinim trenucima u svom životu.

Nona je naše prvo dete. Ona je dete sa smetnjama u razvoju… Nona me je naučila lepotama različitosti. Ona je moja Duga.

Đurđa je naše drugo dete. Dete koje je u naš život došlo u pravom trenutku. Mogu slobodno da kažem da je ona sačuvala naš brak i porodicu. Đurđa je moj pokretač, moja snaga, moj izvor energije. Moje Sunce.

Bogdan je naše treće dete. On nas je podsetio na uživanje u čarima odgajanja deteta. On je moj mali nasmejani dečak prepun ljubavi. Volim da kažem da je on moje Srce.“

OT: Roditelji dece sa smetnjama u razvoju nose u sebi nekakvu posebnu emociju. Zbog čega je to tako?

BN: Gajeći dete sa smetnjama u razvoju, spoznala sam mnoge aspekte života za koje ranije nisam ni znala da postoje. Susrela sam se sa najrazličitijim izazovima, pa sam se i promenila. Postala sam borbenija, hrabrija, ali i osetljivija i saosećajnija. Naučila sam da posmatram život iz malo drugačije perspektive. Postavljala sam drugačije prioritete. Kada roditeliji imaju zdravo dete, mnoge stvari se podrazumevaju. Na primer, dete spontano progovori, prohoda, vodi brigu o sebi. Međutim, kao roditelj deteta sa smetnjama u razvoju, shvatila sam da je za neke „obične“ stvari, po nekad potreban veliki napor, želja i rad. To me je naučilo da više cenim sve što imam, i da je svaki „mali“ uspeh ustvari veliki. Naučila sam da svemu pristupam sa većim stepenom razumevanja. Eto, možda je to razumevanje, saosećajnost, empatija, koja se neminovno razvija kod roditelja dece sa smetnjama u razvoju, ta posebna emocija koju pominjete.

OT: Šta je poruka knjige i zašto je treba pročitati?

BN: Poruka knjige je da ukoliko nešto ne možemo da promenimo, to pokušamo da prihvatimo, otvorenog srca i sa puno ljubavi. Onda čuda počnu da se događaju. Meni je bilo najteže da prihvatim izazov koji mi je dat, a kada sam ga prihvatila, sve je postalo lakše i lepše.

Knjiga „Duga Sunce i Srce“ distribuirana je širom Srbije, a narednih dana trebalo bi da se nađe i u užičkim knjižarama. Takođe, postoji mogućnost kupovine i preko istoimene stranice na Facebook-u.

Piše:Dunja Starčević
Užice – Oglasna Tabla

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Turski vozač kamiona „zaglavljen“ u Sevojnu već sedam dana, naši policajci mu napisali kaznu od 11.500 evra

Oglasna Tabla

Šajkača se ne skida čak ni pred kraljem – kako je Moma Kapor objasnio suštinu Srba

Oglasna Tabla

Danas pretežno oblačno, ponegde sa kišom, na visokim planinama moguć slab sneg

Oglasna Tabla

Horor film na srpski način: Mladi Zlatiborci radili „štapom i kanapom“ i uspeli nemoguće

Oglasna Tabla

Sve spremno za zimsku turističku sezonu na Zlatiboru

Oglasna Tabla

„Grand Hotel Tornik“ Zlatibor – dobitnik nagrade „Turistički cvet“

Oglasna Tabla

Postignut dogovor Vlade i radnika Pošte

Oglasna Tabla

AUTO-PUTEM od Požege do granice sa BIH – Evo kuda će prolaziti nova saobraćajnica (MAPA)

Oglasna Tabla

Tribina o lečenju uznapredovalog raka dojke sutra u Užicu

Oglasna Tabla