Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Bio je Titova desna ruka, ubijao je za njega, a skončao je u najvećoj bedi

Mitrić je skončao u bedi.

Josip Broz Tito je u Slobodana Mitrića imao neverovatno poverenje. Mitrića su predstavljali kao jugoslovenskog agenta 007, a slovi za glavnog Titovog ubicu.

Mitrić, koji je poznat i pod nadimkom Karate Bob, pobegao je iz Jugoslavije nakon što je odbio da izvrši jedno ubistvo u tadašnjoj Jugoslaviji. 

U Holandiju je stigao 1973. godine kada je u Amsterdamu, za Božić ubio trojicu Srba zbog čega je dobio 13 godina zatvora. Iako je policija službeno navodila da je u pitanju obračun podzemlja, Karate Bob, kako su ga zvali zbog vladanja ovom borilačkom veštinom, tvrdio je uporno da je reč o profesionalnom zadatku jednog tajnog agenta.

Nakon izdržane zatvorske kazne nije se vratio u tadašnju Jugoslaviju zbog procene da bi ga ubili, ali ga država Holandija ipak proglašava „nepoželjnim strancem“. I pored teških životnih uslova, gotovo bez ikakvih prava, 43 godine neprekidno je živeo u Amsterdamu. Za vreme izdržavanja zatvorske kazne napisao je memoare koje su mu holandski izdavači objavili pod naslovom „Titov tajni agent“ (Geheim agent van Tito), a potom je objavio još nekoliko intrigantnih naslova o podzemlju i poslovima tajnih službi.

U knjizi je predstavljen kao jugoslovenski Džejms Bond i u njoj potanko objašnjava kako je za potrebe jugoslovenske tajne službe likvidirao mete u zemljama Istočnog bloka, Francuskoj, Švedskoj i Belgiji i pred čijim šarmom žene nikada nisu bile ravnodušne…

Kažu da je voleo samo jednom, i to svoju suprugu koja je preminula 2006. godine. Zanimljiv je podatak da kad su se venčali Mitrić nije imao novca, pa je ceremonija u gradskoj većnici održana u ponedeljak, jer tada parovi mogu besplatno da se venčaju. Nakon što mu je supruga preminula, holandske vlasti odbile su da mu dodele bilo kakva socijalna primanja, smeštaj i zdravstvenu zaštitu, pa je živeo na ivici egzistencije.

Kako bi preživeo, u Holandiji je objavio nekoliko knjiga i drama, među kojima i „Boj na Kosovu“. Nameravao je da se priključi srpskim paravojnim snagama, ali kako se nije usudio da se vrati na teritoriju bivše Jugoslavije, ostao je u Amsterdamu. Tamo je tokom 1992. godine štampao letke kojima je pozivao na osvetu protiv neprijatelja Srbije.

Kada je holandski ministar Gerd Lirs odlučio da ga 2012. godine deportuje u Srbiju, Mitrić je već bio teško bolestan.

Poslednje dane proveo je na tavanu jedne napuštene školske zgrade u istočnom delu Amsterdama. Pronađen je 2016. godine slučajno i u teškom stanju je prevezen u bolnicu, gde je ubrzo i preminuo.

Izvor: alo.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Kako nam aplikacije kradu podatke

Oglasna Tabla

U Srbiji će uskoro biti uvedeno dvogodišnje srednje obrazovanje za čak 40 najtraženijih zanimanja

Oglasna Tabla

AFC Zlatibor 2020: Ninčić debitovao pobedom, šampionski pojas za Georgijeva (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za ponedeljak – 17. februar

Oglasna Tabla

Uštede od digitalizacije 5 miliona dinara

Oglasna Tabla

Izložba slika Mire Petaković

Oglasna Tabla

Petar Božović pobednik Sretenjske ulična trke u Ušću

Oglasna Tabla

Najveća riznica ljubavnih citata: 50 veličanstvenih izjava srpskih i ruskih velikana o ljubavi, na jednom mestu

Oglasna Tabla

EPS od oktobra akcionarsko društvo, sledi podela i prodaja akcija

Oglasna Tabla