ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА УЖИЧКЕ ВЕСТИ

Библиотека – место преображаја

Најстарија установа културе у граду, Народна библиотека Ужице, прославила је 166 година постојања. Поред редовних активности којима библиотека доприноси заједници, претходну годину обележила су два велика подухвата.

„Наши библиотекари радили су на класификацији фонда црквене библиотеке у Парохијском дому. Такође, уз подршку Града, одржане су радионице у оквиру пројекта Библиотерапија за кориснике Домског одељења за смештај одраслих и старијих лица Забучје, у сарадњи са свештенством ужичке цркве, ученицима Медицинске школе и психологом, што је наишло на веома похвалне реакције у јавности. Традиционално, посебна пажња посвећује се најмлађим суграђанима, за које се током целе године организују образовно-креативни програми“, осврнула се на рад у претходној години директорка Народне библиотеке Ужице Душица Мурић.

На прослави Дана библиотеке, која је основана на Преображење 1856. године, присуствовао је управник Народне библиотеке Србије Владимир Пиштало.

„Књиге из ове библиотеке одгајиле су толико ужичких писаца. Мени се чини да је овај регион дао диспропорционално много важних писаца у Србији. Разговарали смо данас о Симовићу и о Радовану Поповићу који није само лично писао, већ се кроз њега преломила  читава наша књижевност“, рекао је Пиштало.

Управник Народне библиотеке Србије најавио је сарадњу Народне библиотеке Србије и Народне библиотеке Ужице у области заштите и дигитализације старе књиге. Такође је говорио о симболици празника Преображење који слави ужичка библиотека.

„Библиотека сама по себи јесте место преображења. Прво, ја не могу да замислим демократскију установу од библиотеке. Она се не води новцем, не води се приватним интересима, ту свако може да дође да учи и да се мења. Бранко Ћопић када је кренуо у школу написао је један стих: Збогом коњу ритајући, настрадаћу читајући. Ето, он није настрадао читајући, него се променио у једног образованог, интересантног писца“.

Овај дан био је и повод да Библиотека похвали и награди своје најверније читаоцеМеђу најмлађима истакли су се Тадеј Хобетко и Николина Перишић, у категорији младих награду је добила Тамара Тановић, а у категорији старијих од 26 најактивнији су били Ивана Макањић и Слободан Зарић.

На прослави је говорио и већник Града Ужица за друштвене делатности Ратко Трмчић. Гости су ималиприлику да погледају филм о Завичајном одељењу НБУ који  је доступан на линку: https://www.youtube.com/watch?v=IilR6WQrK9o

Програм је водила библиотекарка Народне библиотеке Ужице Бојана Маринчић.

Град Ужице

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Данас облачно и ветровито, местимично с кишом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Занимања од којих млади беже, а зараде су и два, три пута веће од оних које имају лекари и наставници

ОГЛАСНА ТАБЛА

Продужен рок до 1. априла за подстицаје по хектару биљне производње

ОГЛАСНА ТАБЛА

За три дана контроле саобраћаја скоро 13.000 прекршаја, брза вожња најчешћи узрок несрећа

ОГЛАСНА ТАБЛА

Од данас нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

ПКС: Желимо да подржимо мале произвођаче у туризму

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пожешки већници усвојили предлог буџета за 2024.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог Харалампија

ОГЛАСНА ТАБЛА

Чоколадни колач који се не пече: Допашће се свим љубитељима слаткиша

ОГЛАСНА ТАБЛА