ОГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Безбедно одлагање 80.000 тона ђубрета годишње

За проширење депоније „Дубоко” 17 милиона евра.
Предњачи у западној Србији савременим радом Регионални центар за управљање отпадом „Дубоко” код Ужица. Овде се на санитаран и сигуран начин годишње одлаже око 80.000 тона комуналног отпада из девет локалних самоуправа Златиборског и Моравичког округа, ту је и центар за секундарну селекцију. Али нове количине које стално пристижу из Ужица, Чачка и околних насеља чине своје, смањујући постојеће капацитете за депоновање отпада у Дубоком. Отуда се с пажњом прате најаве вредних улагања у проширење тела ове депоније.

Тело је у саставу регионалног центра, на падинама с леве стране такозваног Турског потока. Са степенасто формираним етажама, простором за санитарно одлагање остатака отпада након извршене селекције и издвајање поново употребљивих сировина. Ту се отпад разастире у слојевима, сабија, па прекрива земљано-каменим материјалом. Санитарна заштита обезбеђена је водонепропусним слојевима на целој површини, са дренажним системом за одводњавање.

Будући да је изражена потреба за проширењем тела депоније, зарад продужења века трајања, планирано је то као значајна инвестиција. Приликом недавне посете овом регионалном центру градоначелница Ужица Јелена Раковић Радивојевић одала је признање ЈКП „Дубоко” за позитивно пословање у 2023. години уз набавку нове опреме и механизације у вредности око 100 милиона динара, те најавила почетак реализације великог пројекта проширења тела депоније, вредног 17 милиона евра.

– Тај пројекат, који ће се реализовати у сарадњи са Министарством за заштиту животне средине и Европском банком за обнову и развој, подразумева читав низ активности у овој години. Зацевљење Турског потока, изградња постројења за пречишћавање депонијске воде и постројења за механичко-биолошки третман веома су важни за функционисање депоније у пуном капацитету. Биће модернизован и центар за селекцију отпада, изграђене нове ћелије за прихват великог капацитета, а планирана је набавка још шест нових камиона. Много више комуналног отпада пролазиће кроз процес селекције и рециклаже, од чега ће сви имати вишеструку корист – изјавила је градоначелница, а преноси сајт града Ужица.

Говорећи о прошлогодишњим улагањима у нову опрему и возила, директор ЈКП „Дубоко” Момир Миловановић напомиње да је ових дана стигла и нова мултифункционална машина, такође купљена средствима предузећа (12 милиона динара). Она ће им, каже он, у значајној мери олакшати процес рада.

Извор: Политика

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Грејна сезона званично се завршава данас

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 83. годишњица од херојске одбране Ужица у априлском рату 1941. године

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ужичанка Лидија Трмчић шампиоинка државе у каратеу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дан канадског филма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ер Србија од данас успоставља директну авио-линију од Београда до Мостара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Изградња јаче везе међу школама из Ужица и Љутомера

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење за јавност Удружења уметника у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пријава за пријемни испит за специјализована одељења гимназија и уметничке школе почиње данас

ОГЛАСНА ТАБЛА

Атлетичари „Младости“ из Ужица успешни на Међународном атлетском митингу „Трофеј Бијељине 2024“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА