ОГЛАСНА ТАБЛА
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Бесплатно даје земљу за органску производњу – Зоран уступа њиве породицама које хоће да раде на њима

Чачак – Зоран Ристановић из Чачка последњих десет година се бави производњом органске хране, сви га знају као успешног и озбиљног произвођача а сада је отишао корак даље.

– Купци који купују здраву храну код нас на имању, често изражавају жељу да би исто волели да производе за своју децу и себе, али немају услове јер су им родитељи продали имања или су зарасла па једноставно немају услове – објашњава овај Чачанин.

Зато је Зоран одлучио да своје имање које се налази десетак километара ван Чачка, уступи породицама које желе да узгајају органску храну.

– Понудио сам јавно за бар четири породице, а имао бих услова и за тридесетак породица, уколико буде велика потражња. Колико видим, већ су почели да се интересују људи – каже Ристановић који је понуду огласио на друштвеним мрежама.

Имање се налази у близини Чачка, у селу Ртари у Драгачевском крају. Ристановић каже да се у овај део Србије полако досељавају млади људи из других крајева, али и из иностранства.

– Место које има капацитете какви се само пожелети могу. Речице, потоке, здраву земљу и здрав ваздух. Када се томе дода и органска здрава храна, то је рајско место у које многи долазе по здравље. Несебичном одлуком желим дати сваком ко жели да то оствари – прича Ристановић.

Има само један услов

Каже да је једини услов да се понашају домаћински и да на крају оставе чисто као што им је и уступљено. Зоран објашњава да живимо у временима када комшије један другом не дозвољавају да прођу кроз имање, али мишљења је да уколико се људи међусобно не буду подржавали и помагали, свима ће бити још теже.

– Знам да се ово директно сукобљава са мојим пословањем. Да својим купцима нудим опцију да уместо куповине сами производе. Али, нема везе. Профит у производњи органске хране и није велики, тако да се можда појави неки нови произвођач органске хране која је дефицитарна, а преко потребна. С обзиром на здравствено стање људи, морамо да подижемо свест код њих о важности избегавања опасних материја из хране – прича Зоран Ристановић из Чачка.

Зоран је пронашао воду изузетне ПХ вредности

Овај познати произвођач органске хране је на свом имању на којем производи поврће, бушећи артерски бунар у жељи да пронађе пар тона воде за своје поврће, пронашао је воду изузетне ПХ вредности.

Ристановић је на 150 метара дубине пронашао воду од око 100 тона на дан. Да буде ствар још занимљивија, власнику земљишта био је чудан укус воде, па је узорак воде послао на анализу у институт у Крагујевцу.

– Урађене су основне анализе, а затим и комплетне. Установило се да се ради о изузетно квалитетној минералној води за коју су и стручњаци у Институту били пријатно изненађени. Наиме, вода садржи огромну ПХ вредност од 8,5 која је примера ради најближа Пролом води која има ПХ 8,8 – испричао је Ристановић.

Само пар месеци након проналаска минералне воде, код Ристановића се поново појавила занимљивост. Зоран је у башти имао јагоду са 100 плодова и цвеклу од чак 2,8 килограма.

Извор: ГЗС/Блиц

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Нове цене горива

У ужичком породилишту рођено шест беба

Бесплатни превентивни прегледи у недељу 3. марта

Група грађана „Слога“ излази самостално на предстојеће локалне изборе у Ужицу

ОГЛАСНА ТАБЛА

ОШ „Стари град“ у Ужицу наградила своје ученике у ваншколским активностима (ВИДЕО)

Радо иду Српкиње у војнике: Анђела из Чачка се добровољно пријавила на служење војног рока

Ухапшена три Крагујевчанина због покушаја убиства на Златибору

Временска прогноза за петак, 1. март 2024.

БДП у последњем кварталу 2023. носили пољопривреда и грађевинарство

ОГЛАСНА ТАБЛА