OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Besplatne sadnice za građane u okviru akcije “Posadi svoj hlad”

Zahvaljujući inicijativi koja je pokrenuta na društvenim mrežama i odzivom velikog broja meštana, Opština Čajetina se pridružila akciji Posadi svoj hlad. Ovom prilikom obaveštavamo građane da će biti organizovana javna podela 30.000 sadnica u podne 9. aprila u celoj Srbiji a u našoj opštini, podela će biti organizovana na lokaciji ispred zgrade Opštine. Sadnice su obezbeđene uz pomoć društveno odgovornih kompanija koje žele da ozelene mesta gde živimo i kojima je bitno zdravlje građana. Od ukupno opredeljenog broja sadnica za opštinu Čajetina, škole će dobiti 10% . Građani koji žele da posade sadnicu belog jasena, a nemaju adekvatno mesto, moćiće to da urade na javnoj površini u skladu sa instrukcijama Službe zelenila KJP „Zlatibor“.

Ovo nije samo ekološka akcija usmerena ka borbi protiv klimatskih promena, već je i akcija koja ima zdravstvenu funkciju jer je svako drvo jedinstveni zeleni respirator. U akciji se dele dvogodišnje sadnice belog jasena uz uputstvo za sadnju. Zato posadite svoj hlad i obezbedite čist vazduh vama i vašoj porodici. Broj sadnica je ograničen, jedna osoba može najviše da dobije jednu sadnicu.

Svaka sadnica sadrži logo sponzora kao i QR kod preko kojeg možete da je registrujete i pratite uputstva za njen dalji razvoj. Druga strana vezice je ostavljena za vaše ime i datum sadnje.

Nakon podele 60.000 sadnica u jesenjoj i prolećnoj akciji plan je da u narednim godinama bude podeljeno 300.000 sadnica građanima kako bi se i na taj način stvorila zdravija mesta za život svih nas. Mi ne sadimo drveće u šumama nego u gradovima zato što tamo i živimo.

Projekat Posadi svoj hlad je usaglašen sa ciljevima definisanim u pretpristupnom Poglavlju 27, kao i uskladu sa ciljevima svetske akcije „Trillion Trees” Svetskog ekonomskog foruma (WEF) u Davosu, u kojoj je NVO Zeleni razvojni centar partner za održiva ekološka rešenja u Republici Srbiji. Ovaj projekat je takođe usaglašen sa evropskim Zelenim planom (European New Deal) u kome je čist vazduh u urbanim sredinama jedan od stubova cirkularne ekonomije i podržan je od brojnih institucija.

Izvor: cajetina.org.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Potresna ispovest Ivane iz Užica: Tata mi je dva puta dobio koronu, prvi put je jednom kinuo. Drugi put je umro

Oglasna Tabla

Ove nedelje pojačana kontrola prekoračenja brzine, od srede “Spid maraton”

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za utorak – 20. april

Oglasna Tabla

Narodna stranka: Iskopavanje litijuma ugrožava celu Srbiju

Oglasna Tabla

Kon: U Beogradu se skoro stiglo do kolektivnog imuniteta

Oglasna Tabla

Najbolje užičko – Dejan Petrović, ambasador srpske trube

Oglasna Tabla

Vodostaj Zovinskog jezera u opadanju, meštani uplašeni od pokretanja klizišta

Oglasna Tabla

Ko je bila najstarija srpkinja koja je preminula u 109. godini: Nadežda se družila sa Desankom Maksimović, nije pila ni pušila

Oglasna Tabla

Hleb treba poštovati: Snažne reči patrijarha Pavla promeniće vas iz korena

Oglasna Tabla