5.6 C
Uzice
новембар 22, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

BESPLATNE KNJIGE ZA TREĆE DETE OD NOVE ŠKOLSKE GODINE

djak

Odlukom Ministarstva prosvete, od naredne školske godine treće dete u porodici imaće pravo na besplatne udžbenike, bez obzira na materijalni status porodice. Ista pogodnost važiće i za svako naredno dete, a kao i prethodnih godina, besplatne udžbenike dobiće i svi učenici iz porodica koje primaju socijalnu pomoć, đaci sa smetnjama u razvoju ili invaliditetom.

Za komplet knjiga treba izdvojiti 15 hiljada dinara, a novina da i treće dete dobija besplatno komplet udžbenika biće velika olakšica za sve roditelje. Proširena lista dece kojima će država obezbediti knjige primeniće se u narednoj školskoj godini. Ova vrsta pomoći deo je plana Vlade kako bi podstakla natalitet. Veruju da udžbenici idu u prave ruke.

“Kada donesete potvrdu da ste korisnik socijalne novčane pomoći ne postoji način da prevarite nekoga, to je jedan od dokaza, zato smo se i odlučili da moramo imati jedan realan pokazatelj ko treba da dobije udžbenike, jer svaki drugi nejasan kriterijum bi možda mogao da proizvede situaciju da neko kome zapravo nisu potrebni uzme na račun nekoga kome su ti udžbenici potrebni”, kaže Vesna Nedeljković iz Ministarstva prosvete.

Učenici mlađih osnovnih škola razreda dobiće udžbeničke komplete za matematiku, srpski ili maternji jezik, svet oko nas, prirodu i društvo i strani jezik. U starijim razredima predviđeni su kompleti za matematiku, srpski ili maternji, prvi strani jezik, geografiju, istoriju, hemiju, fiziku i biologiju.

Prošle godine besplatne udžbenike dobilo je oko 126.000 učenika, a sada se očekuje znatno veći broj, jer će svako dete koje je rođeno kao treće, četvrto ili svako naredno u porodici, bez obzira na materijalni status, dobiti knjige.

Ministarstvo prosvete opredelilo je 500 miliona dinara za nabavku besplatnih udžbenika, a njihov plan trebalo bi uskoro da usvoji Vlada Srbije. A kad se usvoji plan Ministarstvo prosvete raspisaće javne pozive za izdavače.

Osim sredstava namenjenih za besplatne udžbenike, Ministarstvo je predvidelo i da 100 miliona potroši na nabavku publikacija za školske biblioteke. Prioritet za nabavku enciklopedija, rečnika i drugih knjiga važnih za nastavu imaće škole u manje razvijenim sredinama. Škole će same predlagati koje naslove žele da dobiju.

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užičkom paraolimpijcu Milošu Zariću izgorela kuća u selu

Oglasna Tabla

U Kosjeriću zaplenjeno preko 20 kilograma kanabisa

Oglasna Tabla

Blago iz Zapadne Srbije: Rzavska voda poteći će na česme Beograđana

Oglasna Tabla

Javni poziv za dodelu dečijih auto sedišta

Oglasna Tabla

Petar Mićunović, autor trilogije “Umiru bogovi”- Intervju

Oglasna Tabla

TheRealChallenge: kampanja o deci koju sprovode deca

Oglasna Tabla

9 najlepše ukrašenih slavskih kolača: Saznajte koja je simbolika ukrasa na slavskom kolaču

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art (21. do 27. novembra)

Oglasna Tabla

Ovo je pećina u kojoj su živeli zmajevi: Čuvali izvor na kom su se lečile žene

Oglasna Tabla