OГЛАСНА ТАБЛА
УЖИЧКЕ ВЕСТИ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Besplatna pravna pomoć socijalnim kategorijama

Lokalne samouprave u Srbiji danas počinju sa primenom, prošle godine donetog Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći korisnicima socijalne pomoći ili dečijeg dodatka, onima koji bi plaćanjem sudskih troškova to postali i ranjivim grupama, bez obzira na materijalni položaj. Da li su spremne, proveravali su naši dopisnici u Užicu, Valjevu i Pančevu.

I do sada su lokalne samouprave imali službu za besplatnu pravnu pomoć koju je, recimo, od početka godine, pisanim putem, u Užicu zatražilo 120 lica, ali novi Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći, pre svega za socijalno ugrožene kategorije, donosi i određene novine.

„Prva novina jeste da se uvodi još jedan pravnik koji vrši procenu da li korisnik ima pravo na besplatnu pravnu pomoć i donosi upravni akt, tj. rešenje kojim ga upućuje na pružaoca besplatne pravne pomoći. Druga novina je da se pružaoci sada upisuju u registar kao ovlašćeni pružaoci besplatne pravne pomoći pri Ministarstvu pravde“ kaže Jelena Subotić, pravnik u Gradskoj upravi Užice.

Prvi korak na putu do besplatne pravne pomoći, podrazumeva popunjavanje zahteva kojim se dokazuju pripadnost grupi koja ima pravo na nju. Rok u kome mora da se utvrdi da li građanin ispunjava uslov za besplatnu pravnu pomoć je 8 dana, u hitnim slučajevima 3 dana. Kada se utvrdi da je taj uslov ispunjen, korisnik se upućuje u jedinicu lokalne samouprave za pružanje besplatne pravne pomoći ili kod advokata.
„Na nama je, u jedinici lokalne samouprave koji se bavimo pružanjem besplatne pravne pomoći da procenimo da li je jedno lice, pošto mu je odobrena besplatna pravna pomoć može samo da se upusti u postupak za koji je tražilo zaštitu ili ga upućujemo na advokata“ ističe diplomirani pravnik Predrag Milojković, Gradska uprava Valjevo.

Novi Zakon, nova prava ali i obaveze lokalnih samouprava, prate i nedoumice koje će se, kažu rešavati u hodu.

„Ono što nemamo to su znači podaci o advokatima koji su upisani u registar, odnosno mi treba da dobijemo broj koji preko koga ćemo kontaktirati sa kol centrom koji će nam u svakom konkretnom slučaju odredjivati koji će advokat pružiti besplatnu pravnu pomoć“, ističe Gordana Urošević, načelnica Gradske uprave Užice.

„Ono što je mislim veliki problem malih sredina jeste kadrovska popunjenost. Mi konkretno u Opovu imamo notara koji je v.d. koji ima svoje sedište u Pančevu i to predstavlja prilično veliki problem našim sugradjanima koji za notarsku uslugu odlaze do Pančeva“ kaže Zoran Tasić, predsednik opštine Opovo.

Uz otklanjanje postojećih nedoumica, primena novog zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, treba da omogući pravo i pravdu za sve, pre svega one koji zbog nedostatka sredstava nisu mogli do nje.

Izvor:rts.rs/Pripremili Nadežda Gavrilović i dopisnici

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Укус који ће вас одушевити: Направите савршени АЈВАР помоћу ОВОГ тајног састојка

ОГЛАСНА ТАБЛА

Голд гондола Златибор – седам година од постављања камена темељца

ОГЛАСНА ТАБЛА

Компанија „Ђак“ поклања: 1.000 дин попуста за куповину патика

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пет беба рођено у ужичком породилишту

ОГЛАСНА ТАБЛА

Сабор изворне народне песме „Без извора нема воде’’

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас је Преображење Господње

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас до 39 степени, а онда следи потпуни преокрет!

ОГЛАСНА ТАБЛА

Затворска казна за алкохолног рекордера: Возио са 5,49 промила алкохола у крви, у ауту било троје деце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржане радионице „Злакуско лончарство“ у Музеју „Старо село“

ОГЛАСНА ТАБЛА