ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Беру малине да зараде за летовање: Вредни берачи почињу са радом чим сване, ево шта им најтеже падаНовинарске екипе запутиле су се дуж Златибора како би обишли вредне бераче малина у овом крају и сазнали како изгледа један радни дан у малињаку

Чим зора почне да свиће и сунце излази у малињаку на падинама Златибора већ је живо. Окупе се берачи око 5 сати, попију кафу и мало попричају, а онда кантице око врата и гајбице у руке, па крећу у редове малињака.

Ваља поранити и по овој ладовини набрати што више. Када упекне звезда треба се одморити – каже берачица Дана Г. из Ужица.

Дошла је ту са децом средњошколцима.

– Деца хоће на море, а ја немам толико пара да им то финансирам. Одмах су прихватили да иду да беру малине и да зараде за летовање. А и мени ће добро доћи да зарадим који динар више. Вероватно ћу ове паре потрошити за набавку дрва за зиму, мада су и она поскупела. Сва срећа да има овако да се заради да овај народ може да дочека зиму како треба – каже Дана.

Малина је добро родила, а и плод је крупан. За неких двадесетак минута набере се гајбица. Овде берачи беру по килограму. Још се нису договорили са власником малињака око цене, али претпостављају да ће бити од 100 до 120 динара, а можда и који динар више. За сада је откупна цена 500 динара.

Врућина берачима најтеже пада

Млада Катарина истиче да посао није ни лак ни тежак, али да је најтеже када упекне сунце.
– Брала сам и прошле године овде. Није лако, али није ни тешко. Најтеже пада сунце, ево већ сам изгорела по леђима. Стављамо шешире на главу, мокре пешкире по раменима, али опет врућина. Зној се слива на све стране, улази у очи, уши, нос… На срећу власник малињака, млад и фин човек, има разумевања. Увек има освежење – хладна вода са извора или неки сок, а ко хоће има и пива и ракије. Скува и кафу када ко пожели и зове бераче да се чешће одмарају, нарочито када упекне сунце. Надувао је и базен за освежење, а направио је импровизовани туш од старог казана бојлера који напуни водом и загрева се на сунцу. Имам утисак све би он около радио, само да не бере малине. Нажалост, он је један од ретких који се тако понаша према берачима, јер има и оних произвођача малине који гледају само свој интерес – каже Данина ћерка Катарина Г., која ће на јасен на факултет, прву годину.

Берба зближи људе

Берачи кажу да није досадно. Некако тај посао зближи људи, па сви причају неке своје судбине. Већина ради, па када нису на послу дођу да искористе прилику да зараде који динар. Многе жене раде у трговини, па пре подне су у малињаку, а поподне на послу.

– Ово је прилика да се нешто заради. Пара увек треба. Деца долазе самном, чисто да буду ту, а не морају да беру. Ваљда им занимљиво, па наберу по неку гајбицу. Све што је њихово посебно бележим и даћу им тај новац. Черка хоће неки кофер да купи, а син, не знам, вероватно ће потрошити на нешто што ми не можемо да му купимо од плата – каже Гордана из Чајетине.

Мица из Чајетине бере малине чисто из финансијских разлога. Самохрана је мајка, ради као чистачица у једном кафићу у Чајетини. Њен рад почиње када се кафић затвори, у касне ноћне сате, а онда ујутру порани у малињак.
Овај новац ће ми добро дећи да купим деци зимску обућу и одећу и свеске за школу – каже Мица, која је и поред тешке материјалне ситуације, увек је ведрог духа и спремна да све развесели и насмеје са репертоаром песама Баје Мале Книнџе, чији је очигледно фан.

Сви се добро слажу, осим око избора музике. Али и ту се нађе компромис. Све је на репертоару – од Слоба Радовановића, Шабана Шаулића до Марка Мандића и Партибрејкерса.

Сви су они ту по количини брања. Од 30 до 55 кг нето малине, али најбитније је да се обере све што је планирано за тај дан.

Ало

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Данас је Мала Госпојина – Рођење Пресвете Богородице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење за медије: Одржан Трећи Конгрес Српске странке Заветници – Милица Ђурђевић Стаменковски поново изабрана за председницу

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србију стиже снажно погоршање времена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Едукација деце од кључног значаја за њихово безбедно учешће у саобраћају (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стопића пећина – најпосећенији спелеолошки објекат у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Акција „Армагедон“, ухапшена већа група педофила

ОГЛАСНА ТАБЛА

Унапређење родне равноправности уз подршку Владе Републике Србије

ОГЛАСНА ТАБЛА

Још један топао и сунчан септембарски дан

ОГЛАСНА ТАБЛА

Враћају се мере против ковида: Обавезне маске у здравственим установама, тестирање пацијената…

ОГЛАСНА ТАБЛА