OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Berba završena, a rod maline još uvek neisplaćen

U krajevima zapadne Srbije pre tri meseca završena je berba malina, a većina hladnjačara nije isplatila ovogodišnji rod. Broj udruženja proizvođača maline raste  iz godine u godinu.

Ova udruženja se bore za bolji položaj poljoprivrednika, organizuju proteste, a njihovi predstavnici odlaze na pregovore sa resornim ministarstvom. Razlozi za nezadovoljstvo malinara su niska cena “crvenog zlata”, koje je po svemu sudeći neargumentovano nosi ovaj naziv, spora isplate otkupljenog roda, visoka cena fitohemije, prihrane i đubriva,  a od ove godine dodatan problem predstavlja i nedostatak radne snage.

Razgovarali smo sa potpredsednicom Udruženja malinara Saveza Zapadne Srbije, Svetlanom Cvijanović koja nam je tim povodom poručila da veliki broj udruženja koja pregovaraju u ime proizvođača šalje veoma lošu sliku. Gospodja Cvijanović je istakla da u Šapcu iz kojeg ona dolazi nema akontne cene i da je nikada nije ni bilo, dok u ariljskom i ivanjičkom kraju akontna cena maline postoji i ove godine iznosi 140 dinara, a doplata je evidentna.

Milijan Lazić iz Udruženja poljoprivrednika Užice kaže da će na kraju priozvođači morati da sednu za isti sto sa hladnjačarima i da će napokon morati da se dogovore kako bi svi bili zadovoljni.

Radenko Marić predsednik Udruženja Pogolijski plodovi iz Ivanjice kaže da je ovogodišnja cena roda poražavajuća, da ne može da pokrije isplatu radnika, ni uložena sredstva. Po njegovim saznanjima nisu isplaćeni svi proizvođači malina.

Ivanjičko udruženje Podgolijski plodovi će imati izbornu skupštinu udruženja u kancelarijama u Međurečju, a kako saznajemo Radenko Marić je najavio svoje povlačenje sa ove funkcije.

Izvor: ivanjickiradio.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Prekršajni nalog ubuduće stiže na kućnu adresu

Oglasna Tabla

Trojičindanska litija u Novoj Varoši

Oglasna Tabla

Jedan novooboleli iz Užica

Oglasna Tabla

Korona podigla učešće za stan i do 30 odsto: Neke banke u Srbiji pooštrile uslove kredita, evo šta se dešava

Oglasna Tabla

Isplata minimalaca za mala i srednja preduzeća 4. juna

Oglasna Tabla

Црква Светог Ђорђа у недељу 7. јуна организује свечану литију поводом славе Града Ужица

Oglasna Tabla

Danas prava proba male mature

Oglasna Tabla

I danas promenljivo oblačno i sveže, toplije od četvrtka

Oglasna Tabla

Ponovo radi galerija u Kulturnom centru Zlatibor

Oglasna Tabla