7.1 C
Uzice
новембар 14, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Berba završena, a rod maline još uvek neisplaćen

U krajevima zapadne Srbije pre tri meseca završena je berba malina, a većina hladnjačara nije isplatila ovogodišnji rod. Broj udruženja proizvođača maline raste  iz godine u godinu.

Ova udruženja se bore za bolji položaj poljoprivrednika, organizuju proteste, a njihovi predstavnici odlaze na pregovore sa resornim ministarstvom. Razlozi za nezadovoljstvo malinara su niska cena “crvenog zlata”, koje je po svemu sudeći neargumentovano nosi ovaj naziv, spora isplate otkupljenog roda, visoka cena fitohemije, prihrane i đubriva,  a od ove godine dodatan problem predstavlja i nedostatak radne snage.

Razgovarali smo sa potpredsednicom Udruženja malinara Saveza Zapadne Srbije, Svetlanom Cvijanović koja nam je tim povodom poručila da veliki broj udruženja koja pregovaraju u ime proizvođača šalje veoma lošu sliku. Gospodja Cvijanović je istakla da u Šapcu iz kojeg ona dolazi nema akontne cene i da je nikada nije ni bilo, dok u ariljskom i ivanjičkom kraju akontna cena maline postoji i ove godine iznosi 140 dinara, a doplata je evidentna.

Milijan Lazić iz Udruženja poljoprivrednika Užice kaže da će na kraju priozvođači morati da sednu za isti sto sa hladnjačarima i da će napokon morati da se dogovore kako bi svi bili zadovoljni.

Radenko Marić predsednik Udruženja Pogolijski plodovi iz Ivanjice kaže da je ovogodišnja cena roda poražavajuća, da ne može da pokrije isplatu radnika, ni uložena sredstva. Po njegovim saznanjima nisu isplaćeni svi proizvođači malina.

Ivanjičko udruženje Podgolijski plodovi će imati izbornu skupštinu udruženja u kancelarijama u Međurečju, a kako saznajemo Radenko Marić je najavio svoje povlačenje sa ove funkcije.

Izvor: ivanjickiradio.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nisu hteli da zakrpe rupu, onda je Milan u rupu na sred puta posadio cveće, problem je rešen hitno ( FOTO)

Oglasna Tabla

Potreba za izmenom zakona: Porodiljama treba obezbediti makar minimalac

Oglasna Tabla

Titovim „Plavim vozom“ do Užičke republike

Oglasna Tabla

Truba Jevđića prošla ceo Solunski front: Zlatni instrumet čuva priče duže od sto godina

Oglasna Tabla

Hoće li električni automobili izazvati novu prirodnu katastrofu?

Oglasna Tabla

Novi repertoar bioskopa Art

Oglasna Tabla

Данас су Свети Врачи – Свети Козма и Дамјан

Oglasna Tabla

Danas oblačno i hladnije

Oglasna Tabla

Inmold, INT i Omorika hoće Budimku

Oglasna Tabla