Огласна табла
ВЕСТИ ИЗ ОКРУГА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Beloglavi sup otrovan?

Uzrok uginuća zaštićenog lešinara, u Rutošima, utvrdiće obdukcija. Toksikološke analize biće poznate za nekoliko dana.

BELOGLAVI sup koji je pronađen prošle sedmice u Rutošima verovatno je otrovan, ali tačan uzrok uginuća utvrdiće obdukcija. Rezultati toksikoloških analiza koje radi Veterinarski fakultet u Beogradu biće poznati u narednih nekoliko dana, a ukoliko se potvrde sumnje to će biti prvo trovanje ovih ptica u Srbiji u poslednjih desetak godina.

Na osnovu prijave građana čuvari Rezervata „Uvac“ pronašli su iznemoglog beloglavog supa na jednoj livadi kraj lokalnog puta. Prema njihovim rečima, radi se o zrelijoj ptici, koja verovatno već ima i potomstvo.

– Beloglavi sup je pronađen u veoma lošem stanju. Hitno je prebačen u Čačak kod nadležnog veterinara koji mu je isprao želudac i podvrgao ga lečenju, ali mu nažalost nije bilo spasa. Sve ukazuje na to da je ptica otrovana. U trenutku kada smo ga pronašli orao je već ispovraćao ceo sadržaj želuca i počeo da povraća krv, što su glavni simptomi. Nije bilo fizičkih povreda, poput preloma krila i slično – kazao je Stevo Radovanović, čuvar prirode u Rezervatu „Uvac“.

Trovanja su čest uzrok stradanja orlova lešinara. Srbija je međutim jedina zemlja u Evropi u kojoj žive beloglavi supovi, a u kojoj u poslednjih desetak godina nije bilo trovanje ovih ptica.

Na fejsbuk-stranici Fonda za zaštitu ptica grabljivica, osvanuo je natpis da su meštani prepoznali osumnjičenog za postavljanje otrova koji je imao za posledicu uginuće strogo zaštićene vrste beloglavog supa, što je krivično delo.

– Javno komunalno preduzeće iz Nove Varoši postavljalo je otrovne mamce ovih dana za protivzakonito trovanje kerova, a otrovale su se i domaće životinje – navodi se između ostalog u objavi na stranici Fonda za zaštitu ptica grabljivica.

Sa druge strane, direktorka Komunalnog preduzeća Suzana Šuljagić kategorično odbacuje ove navode i tvrdi da komunalci nisu postavljali nikakve otrovne mamce.

– Ti navodi ne da nisu tačni, nego definitivno Komunalno preduzeće nema veze sa tim – izričita je Šuljagićeva.

STRADALA JEDINKA

SLUČAJ je prijavljen inspekciji koja će pokušati da utvrdi okolnosti pod kojima je stradala ptica. Nakon ovoga, čuvari su obišli celo područje Specijalnog rezervata i koloniju beloglavih supova u kanjonu Uvca, ali nije pronađena više nijedna uginula niti iznemogla ptica.

Izvor: novosti.rs / Foto: facebook

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Објављене нове цене горива

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Кикорики“ и „Човек по имену Ото“ – Културни центар Златибор

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији данас киша, на планинама снег

ОГЛАСНА ТАБЛА

Комбуха је право лековито чудо, еликсир младости и дуговечности

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови поласци на линији Турица- Севојно

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођенo шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

57. Саветовање агронома и пољопривредника Србије на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Хаварија у Коштици, нормализација водоснабдевања до 16 часова

ОГЛАСНА ТАБЛА