9.1 C
Uzice
октобар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

Bele poklade, Bele babe, ili Proštene poklade

Poslednji dan Bele nedelje zove se Bele poklade, Velike poklade ili Proštene poklade, u zavisnosti od toga u kom kraju Srbije se obeležavaju i načina na koji se obeležavaju.

Bele poklade

Svima je zajednička velika gozba i pijanka, kad se narod na taj način oprašta od belog mrsa i prelazi na uskršnji post. Takođe, to je dan šale, smeha i razuzdanog ponašanja za većinu dece, mladića i devojaka, koji zbijaju šale, smeju se, idu ulicom i pevaju… terajući zle sile i prizivajući rodnu godinu.

U pojedinim mestima ovaj običaj se naziva još i Bele babe. Tada maskirana deca, a ponekad i odrasli, obilaze obližnje kuće u komšiluku tražeći, simbolično, jaja. Komšije ih često daruju i kojekavim slatkišima, bombonama, kolačima i voćem.

U poslepodnevnim časovima služi se tzv. oproštajno večernje, jer se tada obavlja “čin praštanja” u hramovima, a po povratku i u domovima. Vernici jedni od drugih traže oproštaj, a i daju ga za dotadašnje uvrede, nemar, klevete, zavade, ili još teža međusobna ogrešenja, kako bi čiste duše otpočeli post i mogli da se pričeste.

Ovoga dana valja se da svako od ukućana pojede češnjić belog luka i bareno jaje.
Nekada bi babe deci pred spavanje trljale tabane belim lukom i oblačili im košuljicu naopako da bi ih sačuvale od veštica.

Danas u Srbiji tek po koje mesto slavi i obeležava Bele poklade, dok nas iz čitavog sveta zaslepljuju raznim karnevalima i nekakvom Noći veštica. Ali, ako ste iz Srbije valjalo bi da znate da su se Poklade kod nas slavile još u pagansko vreme i da to nije nikakav “satanski” ritual nametnut tuđim uticajem. Naime:

Dok Srbi nisu primili hrišćanstvo praznovali su poklade kao deo obreda pred smenu godišnjih doba a onda su, kao i mnogi običaji, prilagođeni hršćanskim praznicima i ostali deo naše tradicije. U crkvenom kalendaru možete naći naziv “poklade” pred 3 posta u godini – Božićni, Veliki i Petrovski.

U sledećem videu možete pogledati deo atmosfere sa Belih poklada.

Izvor:opanak.net

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Novi Tesla: Mladi naučnik dobio 107 nagrada i priznanja, među njima i zlatna medalja na Olimpijadi iz oblasti zaštite životne sredine

Oglasna Tabla

Blagoja napala mečka kod Ivanjice, a onda mu je KRAVA spasila život na neverovatan način! (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sedam medalja za karatiste Užica

Oglasna Tabla

Medicinskim sestrama najviše: Evo kolike će biti plate u javnom sektoru posle povećanja

Oglasna Tabla

Ljubivoje Ršumović: U selu se rađaju ljudi, a u gradovima – kućni ljubimci

Oglasna Tabla

Negovanje zbratimljenih škola iz Slovenije i Čajetine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetski dan jabuke: U Srbiji svaka peta „Ajdared“

Oglasna Tabla

Derbi u Užicu opravadao očekivanja pred 1500 gledalaca (VIDEO)

Oglasna Tabla

Данас је Срђевдан

Oglasna Tabla