Огласна табла
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Beba na moru – šta treba da sadrži putna apoteka

Svi planiraju gde će provesti odmor ovog leta. Većina voli da se tokom letnjih meseci odmara na moru. Ako ste novopečeni roditelji i vi razmišljate o tome ali vam se sigurno po glavi vrzma mnogo pitanja vezanih za prvo putovanje sa vašom bebom na more.

Preporuka je da sa bebom prvi put krenete na more najranije sa njena 3 meseca života, jer je to period kada ona počinje samostalno da drži glavicu, pa će vam biti lakše da je nosite. Takođe, imali ste sasvim dovoljno vremena da se upoznate sa novim članom porodice i priviknete na novi način života. Idealni meseci za odlazak sa bebom na more su jun i septembar, jer spoljašnje temperature nisu tako visoke, a i manje su gužve na plažama.

Beba može stići sa vama do željene destinacije autobusom, vozom, kolima ili avionom. Najkomforniji vid putovanja je svakako putovanje avionom. Ono što je bitno za ovo prevozno sredstvo je da bebi prilikom poletanja i sletanja date da pije mleko, vodu ili čaj. To će joj smanjiti osećaj pritiska u ušima koji se javlja zbog promene vazdušnog pritiska prilikom poletanja i sletanja aviona. Za putovanje autobusom ili kolima je važno da se prave pauze na svaka 2-3h. Za putovanje kolima obavezno je auto sedište za vašu bebu. Ukoliko putujete vozom, savetujem vam da se opredelite za spavaća kola, jer je to najkomforniji vid putovanja vozom.

Što se tiče prtljaga, tj. potrebnih stvari za put, primetićete da je prtljag sada mnogo veći nego kada ste na more išli samo vas dvoje. Osim garderobe, pelena, kolica, igračaka, suncobrana, za bebu je potrebno spremiti i putnu apoteku. Putna apoteka bi trebalo da sadrži sledeće:

 • sirup za snižavanje temperature
 • fiziološki rastvor i pumpicu za nosić
 • kapi za nos za decu
 • za regulaciju stolice kod proliva bi trebalo poneti probiotik i crevni antiseptik
 • rastvor za oralnu rehidraciju (u slučaju povraćanja)
 • sirup i kremu protiv alergije (antihistaminik)
 • antiseptični rastvor
 • antibiotsku mast (ako dođe do pojave ogrebotina)
 • hanzaplaste
 • preparat za zaštitu od ujeda insekata (repelent)
 • vodootporni preparat za zaštitu kože od sunca za decu sa faktorom zaštite 50 (ne preporučuje se korišćenje kod dece
 • mlađe od 6 meseci)
 • jekoderm
 • vlažne maramice.

Što se tiče antibiotskog sirupa, lekar bi trebalo da pregleda dete i proceni da li je potrebna antibiotska terapija. Najbolje je da uplatite putno zdravstveno osiguranje, jer na taj način ukoliko bude bilo potrebno, imate obezbeđen pregled i potrebne analize za vaše dete. Preporuka je da par dana pred put i tokom celog letovanja bebi dajete preparat na bazi probiotika. Na taj način se može preduprediti pojava proliva koji nastaje zbog promene sredine. Ne zaboravite da ponesete i toplomer.

Kada stignete na more, i vama, i bebi, će biti potrebno dan-dva da se prilagodite promeni sredine. Sve se prilagođava bebi, tako da odlazak na plažu treba da bude u jutarnjim satima do 10h i popodnevnim od 17h. Period od 10 do 17h koristite za ručak, spavanje ili predah u “debeloj” hladovini kafića ili restorana. Uveče bi svakako trebalo otići ranije na spavanje, jer bebi ne prija gužva i glasna muzika iz kafića i restorana i sigurno će brzo zaspati nakon dana prepunog utisaka.

Tokom dana beba bi obavezno trebala da nosi šeširić, naočare za sunce, i njenu kožu ne bi trebalo izlagati suncu osim kad je unosite u vodu. Većini beba će se svideti brčkanje u morskoj vodi. Neophodno je da beba uvek bude u vašem naručju prilikom ulaska u more. Takođe, možete za vašu bebu naduvati bazenćič i napuniti ga morskom vodom, to će joj se svakako svideti. Bitno je da vodite računa o tome da joj svaki put isperete kožu vodom i obrišete peškirom nakon brčkanja u morskoj vodi. Preporuka je da brčkanje u vodi ne traje duže od desetak minuta. Ako vaša beba ima 6 i više meseci, ne zaboravite da joj na svaka dva sata nanesete novi sloj kreme za sunčanje.

Ukoliko su spoljašnje temperature visoke, može se desiti da zbog toga, kao i zbog promene sredine, vaša beba ima malo slabiji apetit. To ne bi trebalo da vas brine, bitno je da joj ponudite nakon obroka ili između obroka veći unos tečnosti. Ukoliko je vaša beba samo na ishrani majčinim mlekom, nemate brigu oko pripremanja hrane za nju. Ukoliko je na ishrani adaptiranom mlečnom formulom, pripremite dovoljnu količinu mleka za odlazak na plažu ili u šetnju. Ako vaša beba unosi i nemlečnu hranu, preporuka je da joj tokom boravka na moru dajete gotove kašice, osim ako ne planirate boravak u apartmanu i samostalnu pripremu obroka za celu porodicu.

Da bi olakšali spremanje za put, pre pakovanja, napravite spisak neophodnih stvari. Izaberite željenu destinaciju, prevozno sredstvo, uplatite putno zdravstveno osiguranje. Odlučite se za hotel ili apartman i proverite koliko je udaljen od plaže. Osim uobičajenih rekvizita za plažu, ponesite i ručni frižider, jer tako nećete imati brigu da se spremljena hrana od vrućine ne pokvari.

Kada krenete na put, zaboravite na brige i prepustite se odmoru punom utisaka sa novim članom porodice.

Izvor: stetoskop.info

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Здрава Србија предлаже референдум против увођења санкција Русији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Петар Божовић сјајан на првенству Балкана за ветеране

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфо-центар Пописа 2022 почео са радом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Попис почиње у суботу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обавештење – Пројекције на мултимедијалној фонтани

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији расте као коров, а најздравији је природни лек на свеету: Лечи срце и смирује живце! Ево како се користи

ОГЛАСНА ТАБЛА

Просечне зараде жена у домаћем ИТ сектору 1.300 евра, мушкараца 1.700

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено седам беба

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас променљиво време, киша местимично

ОГЛАСНА ТАБЛА