10.8 C
Uzice
септембар 19, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZDRAVLJE

”Batut”: Nema opasnosti od epidemije malih boginja

Epidemiološka situacija u Srbiji je stabilna i pod kontrolom i nema opasnosti po građane od epidemije malih boginja, izjavila je danas v.d.direktora Instituta za javno zdravlje Srbije ”Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović.

Jovanović je rekla da je, prema podacima kojima raspolaže Institut ”Batut”, na teritoriji Kosova i Metohije do sada registrovano 12 slučajeva malih boginja i da se sprovode sve mere predostrožnosti i pojačanog nadzora.

„Treba informisati građane o neophodnosti dodatne imunizacije, što je poruka ne samo za stanovništvo Kosova i Metohije, nego za celu Srbiju. Ministarstvo zdravlja, Institut ”Batut” i svi saradnici u sistemu zdravstvene zaštite i na terenu i operativno brinu o tome”, rekla je Jovanović na stručnom simpozijumu ”Mikrobiološka dijagnostika u nadzoru nad zaraznim bolestima u Srbiji-izazovi 21.veka”.

”Naš zadatak je da se u okviru sprovođenja Akcionog plana za implementaciju pristupnog plana Evropskoj uniji unaprede kapaciteti mikrobiološke dijagnostike i da se harmonizuje praksa i zakonska regulativa isto primeni u svakodnevnom radu”, rekla je Jovanović.

Ona je dodala da je današnji skup kojim se obeležava 93 godine od osnivanja Instituta za javno zdravlje Srbije ”Dr Milan Jovanović Batut” organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja i uz podršku stručnjaka sa medicinskih fakulteta i Srpskog lekarskog društva.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Ferenc Vicko rekao je da je za zdravstveni sistem u Srbiji važno da se suoči sa zaraznim bolestima kao izazovima 21.veka i da, kako je naglasio, radi na jačanju kapaciteta mikrobiloških laboratorija.

”Moramo biti spremni da adekvatno reagujemo na moguće epiedemije jer virusi, bakterije i infekcije ne znaju za granice. Sada se suočavama sa morbilama, a donedavno smo pričali o zika virusu, eboli, pandemiji svinsjkog gripa, sarsu”, kazao je Vicko.

On je dodao da se sprovodi projekat sa Italijom pod pokorviteljstvom Evropske unije koja će kroz fondacije pomoći da laboratorije u Srbiji, kako je rekao, budu ”podignute na viši nivo”.

„Tako ćemo se približiti zakonskim regulativima Evropske unije. Migracije stanovništva iz Azije su još uvek u toku što nosi rizik od širenja virusa, bakterija i raznih drgih oboljenja i zato kao region moramo biti spremni na adekvatnu reakciju i pomoć tim ljudima”, rekao je Vicko.

Izvor:Tanjug

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Uhapšeno deset osoba zbog trgovine uticajem

Oglasna Tabla

Obaveštenje o radnom vremenu Stopića pećine za 21. septembar 2019.

Oglasna Tabla

Podrška EBRD promociji ariljske maline i oblačinske višnje – U Srbiji više od 60 proizvoda ima geografsko poreklo

Oglasna Tabla

Besplatni preventivni pregledi u nedelju

Oglasna Tabla

Uručene nagrade pobednicima na konkursu za najlepše dvorište i balkon

Oglasna Tabla

Petković: Grad Užice će podržati rad fondacije „Zajedno za mlade-prof. dr Danica Grujičić“

Oglasna Tabla

Supermen iz Užica hoće u Zadrugu

Oglasna Tabla

Jesen počinje u ponedeljak

Oglasna Tabla

Sve je spremno za IV Užički biciklistički karavan

Oglasna Tabla