ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Batina odlazi iz raja: Novi zakon potpuno ukida fizičko kažnjavanje dece

Izmena nacrta Porodičnog zakona zabranjuje u potpunosti fizičko kažnjavanje dece, tako da će uzrečica “batina je iz raja izašla” moći samo da se pominje, ali ne i sprovodi u delo.
Prema ovom zakonu ukida se fizičko kažnjavanje dece kao vaspitno sredstvo, a detetu se daje mogućnost da izrazi svoje mišljenje o pitanjima koja ga se tiču, bez obzira na uzrast. U praksi, to znači da će dete koje roditelji povremeno disciplinuju batinama, moći to da prijavi Centru za socijalni rad ili školi, a škola će opet da se obrati Centru za socijalni rad.
Dečiji psiholog i psihoterapeut Nikolina Milosavljević, kaže za Blic a da je ovaj zakon odlična vest.

-Iskreno se nadam da će se konačno otvoreno razgovarati o tome zašto kažnjavanje, bilo fizičko ili psihičko, dovodi do velikih problema kod dece, a kasnije i odraslih, u različitim sferama života. Pogotovo dovodi do poteškoća u regulaciji emocija, naročito besa. Ovo su takođe ulazna vrata za sve roditelje da razmisle o dosadašnjem pristupu svom detetu, kao i šansa da se pokrenu u smeru edukacije kada je vaspitanje u pitanju

U Srbiji je 43 odsto dece starosti od jedne do 14 godina bilo izloženo barem jednom vidu psihološkog ili fizičkog kažnjavanja od strane članova domaćinstva, pokazalo je istraživanje UNICEF-a koje je objavljeno u martu. Zabrinjava podatak da je fizičko kažnjavanje najzastupljenije kod dece uzrasta 3 i 4 godine.

Prema rečima ministra za brigu o porodici i demografiju Radomira Dmitrovića veruje da bi, kako je rekao, posao mogao biti okončan do kraja ove godine.

nsuzivo.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

„Рефест Златибор 2024“

Радови на пешачкој стази на Главици при крају

Драма код Косјерића: Аутобус пун туриста из Кине слетео са пута, сви су одмах евакуисани а надлежни извлаче возило

Младић из Ужица пешачи ка Острогу да би помогао једној сиромашној породици: „Сазнао сам да Маринковићи по два-три дана немају ни хлеба да једу“

Данас су Летње задушнице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 22. јун

Нове цене горива

Данас исплата редовне и привремене новчане накнаде за мај

Отворена летња туристичка сезона на Торнику