5.6 C
Uzice
новембар 22, 2019
ZANIMLJIVOSTI

BAŠTOVANSTVO ZA POČETNIKE – ŠTA PRVO DA POSADITE

CECA GIF (2)

Ako već godinama želite započeti sa baštovanstvom i izradom svog malog povrtnjaka, a ne znate odakle da krenete mi imamo nekoliko veoma korisnih saveta kad je u pitanju baštovanstvo za početnike.

Uzgajanje svoje povrtne bašte je sigurno jedna od najzahvalnijih aktivnosti kojima se možete baviti. Domaće uzgojeno povrće je puno ukusnije i zdravije od onog kupljenog u prodavnici, o svežini da ne govorimo. Zamislite da uberete paradajz pet minuta pre nego ga upotrebite u kuhinji? Ima li išta bolje?

Postoji bezbroj vrsta povrća koje možete uzgojiti sami u bašti ili čak na balkonu,  a mi vam donosimo listu biljčica koje su savršene za baštovane početnike i koje vam neće zadavati nikakve probleme.

 

Mahune definitvno spadaju među biljke koje je najjednostavnije uzgojiti. Najteži deo jeste da raspoznate da li je seme koje sadite grmoliko ili biljka penjačica. Ukoliko imate seme za biljku koja raste u obliku grma, sve što treba da uradite jeste da je posadite u zemlju na 1, 25 cm dubine i dobro zalijete dok ćete oko penjačice imati malo više posla jer ćete morati zabiti kočeve o koje će se biljka penjati. Mahune počinju davati plod otprilike 45 dana nakon što ih posadite.

Krastavci i tikvice  su takođe veoma lagani za uzgoj, a sve na šta treba da obratite pažnju jeste da ih posadite u dubinu zemlje tri puta veću od veličine semena. Biće vam potrebna rupica u zemlji, u proseku 1,25 cm dubine, stavite seme u rupicu, zatrpajte, a nakon nedelju dana izdanci će biti isto toliko veliki. Čudesno, zar ne? Ako biljku presađujete iskopajte ceo koren zajedno sa zemljom, presadite u razmacima od 30 centimetara jer se ove biljke mogu poprilično raširiti i dobro zalijte. U domaćim krastavcima možete uživati 30 dana nakon što ih posadite, a u tikvicama nakon 60 dana.

 

http://www.dreamstime.com/stock-photography-cucumber-image10705752

Paradajz je sigurno najomiljenije povrće koje to u stvari nije, jer je opšte poznato da paradajz spada u voće, ali bilo kako bilo domaći paradajz možete uzgojiti bez po’ muke. Najteži deo može biti da se odlučite koju vrstu da posadite u moru opcija koje nam se nude. Ključna stvar kod sadnje paradajza jeste da ih ne sadite na mesta koja tokom dana dostižu temperaturu preko 32 Celzijusova stepena. Ako živite u južnim krajevima paradajz se sadi krajem februara, a u severnijim krajevima i kasnije, početkom i krajem aprila. Za paradajz prvo morate uzgojiti sadnice pa ih kasnije presaditi napolje, a možete kupiti i već gotove, uzgojene sadnice. Presadite ih na tlo koje ne sadrži previše insekata koji će ih pojesti pre nego se uopšte primi.

 

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-red-organic-tomato-plant-fruit-outdoors-image33397578

Spanać i zelena salata su veoma jednostavni za uzgoj, možete ih zajedno posaditi na istom mestu, a za bolji rast obavezno kidajte listiće od otprilike 5 centimetara koji će ostaviti mesto za rast novih zdravih listova.

Ako želite početi sa baštovanstvom, ovo su biljke koje ćete veoma uspešno uzgojiti bez puno truda i znanja.

Izvor:/lifepressmagazin.com/NINA TOPIĆ 

cest

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

9 najlepše ukrašenih slavskih kolača: Saznajte koja je simbolika ukrasa na slavskom kolaču

Oglasna Tabla

Zimsko orezivanje voća: Obezbedite dobar rod uz video – uputstvo od samo tri koraka

Oglasna Tabla

10 tipova ljudi na srpskim slavama

Oglasna Tabla

Razvojni psiholog: Uskraćivanje igre zarad ranog učenja veoma šteti deci

Oglasna Tabla

Truba Jevđića prošla ceo Solunski front: Zlatni instrumet čuva priče duže od sto godina

Oglasna Tabla

Hoće li električni automobili izazvati novu prirodnu katastrofu?

Oglasna Tabla

Tetke dobile status trećeg roditelja

Oglasna Tabla

Znate li ko su vam bili preci? Evo zašto je to važno!

Oglasna Tabla

Natalijina Ramonda – „cvet feniks“ i simbol vaskrsnuća Srbije

Oglasna Tabla