OGLASNA TABLA – INFO
BAJINOBAŠTANSKE VESTI FOTO RAZGLEDNICA

Bašta fest – od 5. do 8. jula

Bajina Bašta – Festival „Bašta fest” koji se ove godine održava po peti put od 5. do 8. jula, fokusiran je na filmove s autentičnim glumačkim ostvarenjima, a karakterističan je po tome što se skoro sve programske celine odvijaju na otvorenom i besplatne su.

Pokrenut i vođen od strane tima mladih filmskih autora, ovo je dobar primer razvoja inicijative i kreativnog entuzijazma. Ideja je da se decentralizuje kultura, festival usmerava bogat filmski, muzički, prateći i edukativni program na Zlatiborski okrug u kome je Bajina Bašta smeštena. Najveći uspeh je činjenica da je tokom protekle četiri godine postao tačka sretanja studenata, mladih filmskih autora iz čitavog sveta, glumaca iz zemlje i regiona, među kojima su bili i Dragan Bjelogrlić, Hana Selimović, Slaven Došlo i Marko Janketić.

Selektor Nikola Ljuca, u saradnji sa umetničkom direktorkom Šuša Majom, izabrao je 26 filmova iz 18 zemalja, od toga 4 domaća, koji čine uzbudljiv i raznovrstan takmičarski program. U tri dana publika će imati prilike da vidi filmove iz Srbije, Hrvatske, Slovenije, Danske, Nemačke, Francuske, Engleske, Rumunije, Kine, Finske, Belgije, Grčke, Italije, Kanade, Irana, Španije, Holandije i Mađarske, a posebno je važno to što među njima ima 12 žena rediteljki! Takođe, pored selekcije, predstaviće se film zatvaranja – debitantsko dugometražno ostvarenje Koste Ristića „Banditi u potrazi za mamom“!

Edukativni program Bašta festa sastoji se od različitih likovnih i filmskih radionica. U saradnji sa Filmkulturom, ove godine održaće se Mali film, edukativna radionica za osnovce i Kritični kamp, radionica filmske kritike za srednjoškolce, koja je na prošlogodišnjem festivalu imala svoje pilot izdanje. Edukativni program paralelno se dešava s dnevnim programom – uključuje izlete za goste i bolje upoznavanje sa Drinom, planinom Tarom i jezerima Perućac i Zaovine. Pored glavnog i edukativnog programa Bašta fest svako veče organizuje i muzički program.
Pored glavnog i edukativnog programa Bašta fest svako veče organizuje i bogat muzički program.

Nagrade na Bašta festu se dodeljuju za najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju režiju (Zlatna indikacija), najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija), najbolji scenario (Zlatna inspiracija), a od 2016, uz podršku rentala Cineplanet, dodeljuje se i nagrada za najbolji snimateljski rad (Zlatna vizualizacija). Budući da ima nameru da podstiče svest o ovoj regiji i pre svega kreativnom ulaganju u Bajinu Baštu, Bašta fest dodeljuje i nagradu Baš ta čast, pojedincu ili inicijativi koje smatra značajnim za promociju ovog grada i regiona. Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte takođe dodeljuje svoju nagradu za najbolji film, a njihovo učešće u samom programu podstiče kritički stav omladine koja čini dobar deo publike, kao i volonterskog tima festivala. Bašta fest je decu i mlade prepoznao kao neumorne i znatiželjne posetioce projekcija, ali i kao svoje važne buduće saradnike.

Bašta fest je poseban festival fokusiran podjednako na dobar film i edukaciju mladih zainteresovanih za film, srodne vizuelne umetnosti i filmsku kritiku, kao i poligion za otkrivanje mladih talenata. Ovaj festival predstavlja specifičan spoj prirode, filma, muzike i dobre zabave.

Izvor:GZS

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Jedna od najvećih srpskih sredonjovekovnih svetinja nalazi se u samom centru Arilja: Plavi anđeo pleni lepotom od 13. veka

Oglasna Tabla

JКP Treći septembar bogatije za tri kamiona, dar beogradske Gradske čistoće

Oglasna Tabla

Protestuju vlasnici turističkih čamaca na Uvcu

Oglasna Tabla

Izvo’lte, Srbi! Grci nama neće tražiti potvrdu na ulasku u zemlju

Oglasna Tabla

Đačke ekskurzije moguće su od 1. juna

Oglasna Tabla

Stamatović: Zakon o poreklu imovine ključan za borbu protiv kriminala i korupcije

Oglasna Tabla

Pokloni za mališane u školi za gluvoneme „Miodrag Matić“

Oglasna Tabla

Đoković primio nagradu za izuzetan doprinos promociji Srbije u svetu

Oglasna Tabla

Sportski savez Čajetina: SIM počinju 4. juna (VIDEO)

Oglasna Tabla