ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Банке ће морати да врате ценовнике 30 одсто

Банке у Србији наредних годину дана неће мењати цене својих услуга. Оне које су поскупеле од почетка прошле године до данас, од септембра ће накнаде смањити 30 одсто, под условом да тако не падну испод претходног износа.

Истовремено, Народна банка Србије је увела и новину – све банке ће клијентима морати да понуде гарантовани текући рачун по цени од 150 динара месечно.

Ово је укратко резултат џентлменског договора централне и комерцијалних банака, али и сет мера саме НБС. На овај начин Народна банка Србије покушава да сачува стандард грађана, па и ниво инфлације од удара који стиже захваљујући „креативном“ тумачењу права банака.

– Уводимо новину у региону, обавезну минималну услугу по гарантованој цени – најавила је јуче гувернер Јоргованка Табаковић. – За 150 динара месечног одржавања грађани ће имати основни динарски текући рачун, бесплатно подизање готовине са шалтера и банкомата своје банке, као и бесплатну дебитну картицу. У оквиру пакета биће и мобилно и електронско банкарство и неограничен број трансакција QР кодом на продајним местима.

Секретар Удружења банака Србије Владимир Васић јуче је рекао да услуга одржавања рачуна у банци и накнаде за електронско плаћање рачуна месечно у просеку коштају око 360 динара.

– Утисак који је створен у јавности о томе да банке скупо наплаћују своје услуге последица је неразумевања тих услуга, чему су допринели и банкари који не објашњавају о чему се ради – рекао је Васић. – Ја плаћам максимално три евра, односно 360 динара месечно, а ту спада накнада за плаћање неколико рачуна за „Инфостан“ и нешто друго, имам картицу и то је оно што користим.

Банке које наплаћују налоге путем електронског и мобилног банкарства даће попуст од 30 одсто. Тај пакет ће моћи да надограде неком додатном услугом, као што је кредитна картица, девизни рачун, дозвољено прекорачење. Али те услуге треба да плате тако да им се надоградња исплати више од преласка на скупљи пакет.

Ево како би то могло да изгледа у пракси. Уколико клијент са минималним рачуном жели додатну картицу, која је у пакету који кошта 300 динара он ће плаћати колико и корисници тог пакета, ако је и они плаћају. Ако је она укључена у тај пакет од 300 динара, њега та картица не сме да кошта више од 75 динара. Не сме да пређе 50 одсто разлике у ценама та два пакета.

– Банке ће, такође, убудуће морати да нас обавесте најмање 45 дана раније о свакој промени цене услуга – истакла је Јоргованка Табаковић. – Народна банка ће пратити кретање цена свих услуга које мери инфлација. Све оно што је обавеза не сме неко да злоупотребљава. Удружење осигуравача је, без одобрења регулатора, поскупело цене обавезног осигурања моторних возила. У просеку су поксупели 22 одсто. То поскупљење учествује са 0,69 одсто у инфлацији. Није било потребе за тим поскупљењем.

Народна банка је прорачунала и колики би ефекат грађани могли да осете од септембра, када банке, које су поскупеле услуге, буду појефтиниле 30 одсто. У наредних годину дана бенефит на збирном нивоу би могао да буде седам милијарди динара. Од 1. јануара 2021. године до сада од 21 банке у банкарском сектору Републике Србије које имају пакете рачуна за физичка лица њих 14 извршило је корекцију тарифника. Тренутна цена корпе основних банкарских услуга је код наведених банака у односу на стање на крају 2020. године, према проценама Народне банке Србије, повећана за 13 одсто.

– Извршни одбор је проценио да је, у условима настављених трошковних притисака, као и раста увозне инфлације изнад очекивања, потребно наставити са пооштравањем домаћих монетарних услова – стоји у саопштењу. – Тиме Народна банка Србије настоји да ограничи секундарне ефекте на инфлациона очекивања и обезбеди да се инфлација у Србији нађе на опадајућој путањи, као и да се, до краја периода пројекције, врати у границе дозвољеног одступања од циља.

Новости

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Михољски сусрети села сутра у Злакуси

ОГЛАСНА ТАБЛА

„Music vibes“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Књижевно вече посвећено словенској митологији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Данас славимо Светог Јоакима и Ану

ОГЛАСНА ТАБЛА

Паклене врућине у петак у Србији

ОГЛАСНА ТАБЛА

За новчану помоћ државе пријављено 1.100.668 деце

ОГЛАСНА ТАБЛА

Народна банка Србије упозорава на лажне анкете банака

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нова изложба у Рефлектору

ОГЛАСНА ТАБЛА

У фокусу Европске недеље мобилности и безбедност деце у саобраћају (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА