10 C
Uzice
октобар 22, 2019
BAJINOBAŠTANSKE VESTI FOTO RAZGLEDNICA

Bajina Bašta sprema još jedno festivalsko leto

Početkom jula u Bajinoj Bašti se održava V međunarodni filmski festival kratkog igranog filma Bašta fest, a konkurs za prijavu filmova je zvanično otvoren.

Bašta fest je festival fokusiran na filmove s autentičnim glumačkim ostvarenjima u kojima se vidi kvalitetna saradnja između reditelja i glumaca. S idejom da decentralizuje kulturu, festival usmerava bogat filmski, muzički, prateći i edukativni program na Zlatiborski okrug, u kome je Bajina Bašta smeštena. Najveći uspeh festivala je činjenica da je tokom protekle četiri godine postao tačka susretanja studenata, mladih filmskih autora iz čitavog sveta, glumaca iz zemlje i regiona, među kojima su bili i Dragan Bjelogrlić, Hana Selimović, Slaven Došlo i Marko Janketić.

Glavni filmski program Bašta festa, koji je međunarodnog i takmičarskog karaktera, bira selektor festivala, reditelj Nikola Ljuca, zajedno sa umetničkom direktorkom festivala Majom Šušom.

Edukativni program Bašta festa sastoji se od različitih likovnih i filmskih radionica, a prošle godine je prvi put održan Kritičnikampradionica filmske kritike namenjena srednjoškolcima iz čitave Srbije. Edukativni program se dešava paralelno sa dnevnim programom koji uključuje izlete za goste i bolje upoznavanje sa Drinom, planinom Tarom i jezerima Perućac i Zaovine.

Pored glavnog i edukativnog programa Bašta fest svako veče organizuje i bogat muzički program.

(bastafest.com)

(bastafest.com)

(bastafest.com)

(bastafest.com)

(bastafest.com)

Nagrade na Bašta festu se dodeljuju za najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju režiju (Zlatna indikacija), najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija), najbolji scenario (Zlatna inspiracija), kao i nagrada za najbolji snimateljski rad (Zlatna vizualizacija). Budući da ima nameru da podstiče svest o ovoj regiji i pre svega kreativnom ulaganju u Bajinu Baštu, Bašta fest dodeljuje i nagradu Baš ta čast, pojedincu ili inicijativi koje smatra značajnim za promociju ovog grada i regiona. Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte takođe dodeljuje svoju nagradu za najbolji film, a njihovo učešće u samom programu podstiče kritički stav omladine koja čini dobar deo publike, kao i volonterskog tima festivala.

_________________________________________________________________

Za ovogodišnji festival je raspisan konkurs koji traje do 1.aprila u ponoć. Kratki igrani filmovi u trajanju do 30 minuta mogu se slati na mejl prijava@bastafest.com (link u visokoj rezoluciji sa Vimeo/YouTube) ili putem www.festhome.com i www.filmfreeway.comFilm kojim se konkuriše mora biti realizovan u poslednje dve godine i ne sme biti stariji od 2016.

Vidimo se u Bašti!

Izvor:bistro.rs/napisao Darko Tanasijević 

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Krivična prijava za Užičanina zbog nedozvoljenog prometa duvana

Oglasna Tabla

Penzionerima 5.000 dinara oko 5. novembra

Oglasna Tabla

Nauka dokazala: Žene koje puno galame žive duže i puno su srećnije u životu

Oglasna Tabla

Evo kako je nastala “Krvava bajka“: Jedna od najtužnijih pesama, nastala iz kragujevačke tragedije

Oglasna Tabla

Miloš Milićević, gitarista užičkog Mehanizma, najbolji na Mobil Demo Festu

Oglasna Tabla

Zbog radova na rekonstrukciji Ulice Nikole Pašića, narednih dana saobraćaj će se odvijati otežano

Oglasna Tabla

Najavljene izmene zakona o zaštiti prirode

Oglasna Tabla

Kako da se hranite zdravo uprkos brzom tempu života?

Oglasna Tabla

LEKCIJA PONOSA I HRABROSTI SA KOSOVA: Andrija Simić iz Lapljeg Sela: Moja kuća nije na prodaju!

Oglasna Tabla