12.6 C
Uzice
март 23, 2019
BAJINOBAŠTANSKE VESTI FOTO RAZGLEDNICA

Bajina Bašta sprema još jedno festivalsko leto

Početkom jula u Bajinoj Bašti se održava V međunarodni filmski festival kratkog igranog filma Bašta fest, a konkurs za prijavu filmova je zvanično otvoren.

Bašta fest je festival fokusiran na filmove s autentičnim glumačkim ostvarenjima u kojima se vidi kvalitetna saradnja između reditelja i glumaca. S idejom da decentralizuje kulturu, festival usmerava bogat filmski, muzički, prateći i edukativni program na Zlatiborski okrug, u kome je Bajina Bašta smeštena. Najveći uspeh festivala je činjenica da je tokom protekle četiri godine postao tačka susretanja studenata, mladih filmskih autora iz čitavog sveta, glumaca iz zemlje i regiona, među kojima su bili i Dragan Bjelogrlić, Hana Selimović, Slaven Došlo i Marko Janketić.

Glavni filmski program Bašta festa, koji je međunarodnog i takmičarskog karaktera, bira selektor festivala, reditelj Nikola Ljuca, zajedno sa umetničkom direktorkom festivala Majom Šušom.

Edukativni program Bašta festa sastoji se od različitih likovnih i filmskih radionica, a prošle godine je prvi put održan Kritičnikampradionica filmske kritike namenjena srednjoškolcima iz čitave Srbije. Edukativni program se dešava paralelno sa dnevnim programom koji uključuje izlete za goste i bolje upoznavanje sa Drinom, planinom Tarom i jezerima Perućac i Zaovine.

Pored glavnog i edukativnog programa Bašta fest svako veče organizuje i bogat muzički program.

(bastafest.com)

(bastafest.com)

(bastafest.com)

(bastafest.com)

(bastafest.com)

Nagrade na Bašta festu se dodeljuju za najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju režiju (Zlatna indikacija), najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija), najbolji scenario (Zlatna inspiracija), kao i nagrada za najbolji snimateljski rad (Zlatna vizualizacija). Budući da ima nameru da podstiče svest o ovoj regiji i pre svega kreativnom ulaganju u Bajinu Baštu, Bašta fest dodeljuje i nagradu Baš ta čast, pojedincu ili inicijativi koje smatra značajnim za promociju ovog grada i regiona. Žiri mladih sačinjen od srednjoškolaca iz Bajine Bašte takođe dodeljuje svoju nagradu za najbolji film, a njihovo učešće u samom programu podstiče kritički stav omladine koja čini dobar deo publike, kao i volonterskog tima festivala.

_________________________________________________________________

Za ovogodišnji festival je raspisan konkurs koji traje do 1.aprila u ponoć. Kratki igrani filmovi u trajanju do 30 minuta mogu se slati na mejl prijava@bastafest.com (link u visokoj rezoluciji sa Vimeo/YouTube) ili putem www.festhome.com i www.filmfreeway.comFilm kojim se konkuriše mora biti realizovan u poslednje dve godine i ne sme biti stariji od 2016.

Vidimo se u Bašti!

Izvor:bistro.rs/napisao Darko Tanasijević 

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vodovod: Danas se nastavlja saniranje posledica jučerašnje havarije cevi u Turici

Oglasna Tabla

TUGA ISPRED IZGORELE KUĆE: Vatrogasci lokalizovali požar, a onda su pronašli tri ugljenisana leša!

Oglasna Tabla

Troje mrtvih u požaru u Užicu

Oglasna Tabla