OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Badnjaci duž Klisure

Domaćini su rano jutros odsekli drvo u šumi u selima ili su badnjak kupili na trgovima, pijacama. Večeras će ga uneti u svoje domove, a badnjaci se, po tradiciji, pale i u porti crkve. U ivanjičkom kraju, jedan putar na nesvakidašnji način prolaznicima poželi srećan Badnji dan i Božić.

 Na svakom znaku, bankini, stubu ili propustu je odsečena grana Badnjaka. Da ukrasi trasu puta od nekoliko kilometara koju, od Stupčevića do Prilika, inače kao putar održava Boško je krenuo rano.

„Od ranog jutra krećem odozgo, uzmem sekiricu, ona se istupi malo ja je naoštrim. I volim ove vozače koji idu ovudije putem, sviraju mi, javljaju mi se tamo I daje mi veliku energiju kad mi svirnu, ja još bolje radim kada mi oni svirnu, kad se oni jave. Vole me, volim I ja njih“ kaže Boško Vujović, putar iz Prilika kod Ivanjice.

Već 3 decenije Boško na jedinstven način neguje ovu tradiciju. Na Badnji dan iseče na stotinu Badnjaka da kako kaže čuvaju sve one koji prolaze kroz klisuru između Arilja I Ivanjice.

„Badnjaci ih čuvaju, to je naša stara tradicija, a ja dok sam god živ ićiću po ovim putu I kad budem otišao možda u penziju ja ću to stavljati, to mi je odobreno. Ovu sekiru čuvam za uspomenu“, dodaje Branko.

Od lopate i sekire Boško Vujović na Badnji dan se ne odvaja. Dok čisti svoju deonicu pozdravlja vozače, a mnogi Klisuri zastanu i upravo odatle Badnjak ponesu kući.

Izvor: rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zdrava večera za završetak dana

Oglasna Tabla

Konkurs za najbolje edukatore Srbije za 2020. je otvoren

Oglasna Tabla

Čačani uložili milione u infrastrukturu: Moćni tereni SC Mladost

Oglasna Tabla

Nesreća na putu: Čačak-Požega Poginuo na motoru koji je kupio pre samo pet dana

Oglasna Tabla

Od ponedeljka isplata 100 evra za građane koji su se prijavili

Oglasna Tabla

Nikola iz Užica je sa jednim koferom otišao u Ameriku i izgubio sve

Oglasna Tabla

Užički Crveni krst – Heroji vanrednog stanja

Oglasna Tabla

Данас су Свети Ћирило и Методије

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 24. maj

Oglasna Tabla