3 C
Uzice
27 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

Badnjaci duž Klisure

Domaćini su rano jutros odsekli drvo u šumi u selima ili su badnjak kupili na trgovima, pijacama. Večeras će ga uneti u svoje domove, a badnjaci se, po tradiciji, pale i u porti crkve. U ivanjičkom kraju, jedan putar na nesvakidašnji način prolaznicima poželi srećan Badnji dan i Božić.

 Na svakom znaku, bankini, stubu ili propustu je odsečena grana Badnjaka. Da ukrasi trasu puta od nekoliko kilometara koju, od Stupčevića do Prilika, inače kao putar održava Boško je krenuo rano.

„Od ranog jutra krećem odozgo, uzmem sekiricu, ona se istupi malo ja je naoštrim. I volim ove vozače koji idu ovudije putem, sviraju mi, javljaju mi se tamo I daje mi veliku energiju kad mi svirnu, ja još bolje radim kada mi oni svirnu, kad se oni jave. Vole me, volim I ja njih“ kaže Boško Vujović, putar iz Prilika kod Ivanjice.

Već 3 decenije Boško na jedinstven način neguje ovu tradiciju. Na Badnji dan iseče na stotinu Badnjaka da kako kaže čuvaju sve one koji prolaze kroz klisuru između Arilja I Ivanjice.

„Badnjaci ih čuvaju, to je naša stara tradicija, a ja dok sam god živ ićiću po ovim putu I kad budem otišao možda u penziju ja ću to stavljati, to mi je odobreno. Ovu sekiru čuvam za uspomenu“, dodaje Branko.

Od lopate i sekire Boško Vujović na Badnji dan se ne odvaja. Dok čisti svoju deonicu pozdravlja vozače, a mnogi Klisuri zastanu i upravo odatle Badnjak ponesu kući.

Izvor: rts.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Užičani se rastali sa jednim od svojih najboljih košarkaša-Dušanom Kutlešićem

Oglasna Tabla

Jačanje imuniteta kod odraslih: učinite organizam otpornim u samo 8 koraka

Oglasna Tabla

Duplirana sredstva za mere smanjenja zagađenosti vazduha u Užicu

Oglasna Tabla

Srpsko-Rusko veče

Oglasna Tabla

Promocija knjige „Znameniti profesori Užica“ u čajetinskoj biblioteci

Oglasna Tabla

U Užicu formiran Gradski odbor Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS)

Oglasna Tabla

Napravite domaću nutelu sa samo 3 sastojka (VIDEO)

Oglasna Tabla

Danas sunčani intervali, uveče kiša, sneg na planinama

Oglasna Tabla

Tri pehara za mlade košarkaše Šampiona u Beogradu (FOTO)

Oglasna Tabla