Огласна табла
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

АУТОИМУНЕ болести: Због чега настају, и шта можете да урадите како бисте их спречили?

Оне могу довести до слабљења срца, па је јако битно да их не узимате здраво за готово

Аутоимуни поремећаји су све учесталије стање у савременом друштву. Претпоставља се да око 10 одсто особа има једну или више аутоимуних болести у Европи. Реуматоидни артритис, псоријаза, системска склероза, еритематозни лупус, дијабетес типа 1, нека су од најчешћих аутоимуних обољења која су фактор ризика за настанак и других здравствених проблема. Најновије истраживање тврди да аутоимуни поремећаји повећавају могућност за појаву кардиоваскуларних болести.

Аутоимуни поремећаји, од чега зависи ризик?

Досадашња истраживања су доводила аутоимуне болести у тесну везу за кардиолошким обољењима, али сада се појавила прва обимнија студија која потврђује ово правило. На овогодишњем конгресу Европског кардиолошког друштва (Еуропеан Социетy оф Цардиологy), међународни истраживачки тим представио је резултате детаљне епидемиолошке истраге о могуц́им везама између 19 најчешц́их аутоимуних поремец́аја и кардиоваскуларних болести.

Резултати показују да пацијенти са аутоимуним обољењима имају од 1,4 до 3,6 одсто, већи ризик од развоја срчаних проблема. Ризик зависи од врсте аутоимуног обољења и може се упоредити и са дијабетесом типа 2 као фактором за настанак кардиоваскуларних болести. Ово истраживање, први пут је показало да кардиоваскуларни ризици утичу на аутоимуне болести, као групу поремећаја, подвлаче аутори.

Пацијенти млађи од 55 година

У истраживачком раду, који ц́е бити објављен у часопису „Лансет“( Тхе Ланцет), аутори наглашавају да у групи од 19 аутоимуних болести постоји у 6 одсто случајева већи ризик од кардиоваскуларних сметњи.  Овај фактор ризика није објашњен традиционалним кардиоваскуларним факторима ризика као што су старост, пол, социоекономски статус, крвни притисак, индекс телесне масе, пушење, холестерол и дијабетес типа 2. Уочено је да је ризик од кардиоваскуларних поремећаја већи код пацијената млађих од 55 година.

Студија је рађена на основу електронских здравствених картона британског Цлиницал Працтице Ресеарцх Даталинк. На основу података 22 милиона пацијената, одабране су особе код којих је у скорије време дијагностикован неки од аутоимуних поремећаја.  Ризик од развоја кардиоваскуларних болести код пацијената са једним или више аутоимуних поремећаја био је у просеку 1,56 пута вец́и, у односу на особе које нису имале аутоимуне болести. Сматра се да су у највећем ризику особе које имају системску склерозу, Адисонову болест, лупус и дијабетес типа 1.

Развој превентивних мера

Резултати показују да је потребна акција, каже Натхалие Цонрад, главни аутор студије.
-Видимо да је вишак ризика упоредив са кардиолошким болестима код дијабетеса типа 2. У овом моменту, постоје специфичне мере усмерене на пацијенте са дијабетесом типа 2, како бисмо смањили ризик од развоја кардиоваскуларних болести, али не постоје сличне мере за особе које пате од аутоимуних поремећаја – каже главни аутор студије Натали Конрад.

Смернице Европског кардиолошког друштва о превенцији кардиоваскуларних болести, још нису нагласиле аутоимуне болести као фактор ризика за кардиолошка обољења. Конрад се нада да ц́е ова студија ојачати свест када су у питању аутоимуни поремећаји, како би у будућности биле развијене превентивне мере.

–Општа хипотеза јесте да хронична системска упала, која је заједнички именитељ аутоимуних поремећаја, може изазвати све врсте кардиоваскуларних болести, утицати на везивна ткива, ситне крвне судове, па чак и на третмане који се примењују за лечење аутоимуних стања– каже Конрад.

Кардиолог Џон Мекмареј са Университy оф Гласгоw у Великој Британији наводи да студија сугерише постојање много ширег спектара аутоимуних поремећаја, који се могу довести у везу са различитим кардиоваскуларним обољењима.

–Неки од ових проблема могли би се спречити коришц́ењем лако доступних лекова као што су статини – додаје МекМареј.

Извор: Магазин Новости/ еКлиника

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Уводи се забрана претицања за камионе на ауто-путу?

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове радионице у СтаПарку током викенда

ОГЛАСНА ТАБЛА

Кад унуци засуку рукаве и прабаби исцепају дрва за зиму

ОГЛАСНА ТАБЛА

Здрава Србија предлаже референдум против увођења санкција Русији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Петар Божовић сјајан на првенству Балкана за ветеране

ОГЛАСНА ТАБЛА

Инфо-центар Пописа 2022 почео са радом

ОГЛАСНА ТАБЛА

Попис почиње у суботу

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обавештење – Пројекције на мултимедијалној фонтани

ОГЛАСНА ТАБЛА

У Србији расте као коров, а најздравији је природни лек на свеету: Лечи срце и смирује живце! Ево како се користи

ОГЛАСНА ТАБЛА