13.5 C
Uzice
октобар 15, 2019
FOTO RAZGLEDNICA VESTI IZ OKRUGA

AUTO-PUTEM IPAK U MAČKAT

Novi predlog pomiruje želje da trasa Koridora 11 dođe pod Zlatibor, a ujedno i pređe Pešterom. Kako odmiču radovi na trasi Koridora 11 i auto-put se približava Zapadnoj Moravi, tako u jugozapadnoj Srbiji oživljava stara dilema o tome kuda će ta moderna „džada“ ka Boljarima na crnogorskoj granici okrenuti posle Požege: da li dolinom Moravice preko Ivanjice, Sjenice i Pešteri slabo naseljenim delom naše države ili preko Užica, Zlatibora i Nove Varoši gde je turista i vozila iz godine u godinu sve više?

koridor-11

Odgovora još nema, tek treba praviti projekat, ali ima javnih oglašavanja lokalnih političara, varijanata i podvarijanata. Pa i novih predloga koji treba da učine da „vuk bude sit i ovce na broju“. Da li je moguće usaglasiti podeljene stavove – jer se zagovornici prvog pravca drže argumenta da je Pešter pre nekoliko godina država odredila kao definitivnu trasu, dok se u užičkom kraju ne mire da mogu ostati bez auto-puta koji obično donosi i investicije – to će vreme pokazati.

output_nm92kd

Tim povodom nedavno je održan sastanak načelnika Zlatiborskog i Moravičkog okruga sa predstavnicima opština. Načelnik Zlatiborskog okruga Dimitrije Paunović i gradonačelnik Užica Tihomir Petković inicirali su razgovor sa načelnikom Moravičkog okruga Slobodanom Jolovićem povodom produženja izgradnje Koridora 11 preko Užica, Zlatibora i Nove Varoši. Jolović je tada izjavio da postoji potpuna saglasnost oba okruga da deonicu auto-puta na Koridoru 11 od Preljine do Požege treba započeti odmah i završiti u što kraćem roku, ali i na vreme definisati trasu deonice Požega–Boljari.– Za trasu preko Pešteri zainteresovane su opštine Ivanjica i Sjenica, dok većina lokalnih samouprava Zlatiborskog okruga smatra da treba da prolazi pored većih naseljenih mesta, kao što su Užice, Zlatibor, Nova Varoš, Prijepolje, jer bi bio veći protok vozila i imala bi ekonomsku opravdanost bez obzira na veće investicione troškove – istakao je Jolović.

Suštinu novog predloga koji bi, možda, mogao da „pomiri nepomirljivo“ predočio nam je Dimitrije Paunović. Po njegovim rečima, dobro rešenje bila bi mreža auto-puteva, preklapanje predviđenih pravaca E-763 i E-761 (Koridora 11 ka crnogorskoj granici i Moravskog koridora od Pojata ka zapadu).

– S tim da ta dva auto-puta budu preklopljena od Preljine sve do Mačkata pod Zlatiborom, a iz tog zlatiborskog sela da se granaju jedan ka Crnoj Gori i drugi prema Višegradu. Ta varijanta bi u izgradnji bila jeftinija i eksploataciono isplativija nego da grananje novih puteva bude u Požegi. Dobro bi bilo da o tome struka i nauka kažu svoje – predlaže načelnik Zlatiborskog okruga.

DEONICA KORIDORA DESET

DEONICA KORIDORA DESET

Na pitanje kuda bi dalje od Mačkata išao put ka crnogorskoj granici, da li preko Zlatibora ili Pešteri, Paunović odgovara da bi odatle, gde je na korak do najposećenije turističke planine, mogao da vodi područjima između Arilja, Ivanjice i Nove Varoši, pa onda na Pešter i do Boljara. – Time bi bio sasvim blizu Zlatiboru, Zlataru, Goliji, a prošao bi i kroz slabo naseljena pešterska područja. Opštine Zlatiborskog i Moravičkog okruga, izuzev Ivanjice, podržavaju ovaj predlog. A na savetu Zlatiborskog okruga ni predstavnici Sjenice nisu bili protiv te inicijative, svejedno im je da li će im auto-put proći s leve ili s desne strane. Što se Ivanjice tiče, ni ona ovim ne bi ostala po strani, do nje bi se od auto-puta dolazilo novom kvalitetnom saobraćajnicom – dodaje on.

output_rsfmw2Vreme će, naravno, proteći pre nego što auto-put od Preljine, gde se sada nalazi, krene ka Čačku i Požegi, ali ne treba čekati skrštenih ruku. – Budući da gradnja tog dela Koridora 11 svakako neće početi za koju godinu, a trenutno je u pripremi Prostorni plan Republike Srbije za period od 2020. do 2030. godine, nama je bitno da ovakav predlog trase budućeg auto-puta bude ugrađen u prostorni plan – kaže nam načelnik Zlatiborskog okruga Dimitrije Paunović.

Autor: B. Pejović, www.politika.rs
Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Đaci pošumljavaju požarišta

Oglasna Tabla

Počela vakcinacija protiv gripa u svim domovima zdravlja

Oglasna Tabla

Vlada Srbije:Komercijalni letovi na Ponikvama od naredne godine

Oglasna Tabla

Užička gimnazija obeležila 180 godina postojanja

Oglasna Tabla

Šampion, u svom maniru: pobeda i trka za najboljeg u državi

Oglasna Tabla

Žetva medalja plivača „Sloboda“ iz Užica

Oglasna Tabla

15. oktobar – Međunarodni dan seoskih žena

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Zlatokosa“

Oglasna Tabla

Uživajte u miholjskom letu: Danas sunčano i toplo, temperatura do 29 stepeni

Oglasna Tabla