10.2 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

AUTO-PUT „POMIRIO“ PEŠTER I ZLATIBOR

CECA GIF (2)
Razrešene dileme oko toga gde će se graditi „Koridor 11“, na 107 km dugoj trasi od požege do boljara. Savremena saobraćajnica značiće novu perspektivu kako za Ivanjicu i Goliju, tako i za čitavu visoravan sa okolinom.

SVE dileme su otklonjene: trasa „Koridora 11“ – od Požege do Boljara, odnosno granice sa Crnom Gorom) – duga 107 kilometara, „ići“ će preko Arilja i Ivanjice, podnožjem Golije i preko Peštera.

Kako je, boraveći nedavno u ovom kraju, pred više od 10.000 ljudi istakao premijer Aleksandar Vučić, auto-put će stići i do Užica, a najavljena je i izgradnja modernog koridora na trasi Požega – Užice – Višegrad – Sarajevo. Ovim su, ujedno, nestali i dosadašnji razlozi za prepucavanja takozvanih pešterskog i zlatiborskog lobija, oko toga kuda bi trebalo da prođe budući auto-put. Jer, novim planom Vlade Srbije na dobitku će biti i Pešter, i Zlatibor, odnosno Ivanjica, Sjenica, Tutin i Novi Pazar na jednoj, te Užice sa okolinom na drugoj strani…

PUNA KUCA

– Premijer želi da razvije oba dela Srbije i to je odličan potez. Pešterskom trasom „Koridora 11“ će na videlo izaći sve do sada potisnute lepote i ogromni prirodni, rudarski i turistički potencijali Golije i Pešterske visoravni… Ovaj deo od Požege, preko Arilja, Ivanjice i Sjenice je decenijama bio zapostavljen i „osuđen“ na seobe, a auto-put će zadržati ljude i vratiti bar deo odseljenih – ističe predsednik Uduženja pešterskih farmera Fehim Kurtović.

Više nego radosnoj vesti, kako sam kaže, raduje se i domaćin Izet Destanović. Da imaju bolje puteve, uveren je, odmah bi mogli da isporuče hiljade tona sjeničkog sira, bar 50.000 jagnjadi, te vagone pršute i druge zdrave hrane. Ovako, daleko su od velikih tržišta i kupaca, pa mnogo truda bude uzalud… Sve će, uveren je, biti drugačije kada savremenom saobraćajnicom budu mogli za dva sata da stignu do Beograda ili Podgorice.

Izvor:www.novosti.rs

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nikola Đuričko: Nova generacija ne zna ko je Ivo Andrić, ali zna ko je Mimi Oro

Oglasna Tabla

Sloboda sa gimnazijalcima u revijalnom meču

Oglasna Tabla

Od 1.730 škola Osnovna škola “Stari grad” iz Užica pobedila u akciju “2000 lopti za buduće asove”

Oglasna Tabla

Jesenje promocije Zlatibora

Oglasna Tabla

Najjači prirodni lek: Popravlja pamćenje, topi masnoće, poboljšava vid i sluh

Oglasna Tabla

Krenuo iz Užica za Beograd, javio se sa stanice, a kada su ga sledeći put pozvali na mobilni pretrnuli su od straha!

Oglasna Tabla

Bibliotekarke OŠ „Dušan Jerković“ predstavljaju Srbiju na Svetskom kongresu školskih bibliotekara

Oglasna Tabla

Kineskim turistima zapadna Srbija idealna za odmor

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – „Mačak u čizmama“

Oglasna Tabla