ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Атанацковић: Занатлије и квалификовани радници ускоро ће имати примања као у ИТ сектору

Почасни председник Уније послодаваца Србије Небојша Атанацковић изјавио је да је тешко рећи колико радника недостаје у Србији, али је навео да плате квалификованих радника и занатлија у земљи расту, због чега ће убрзо достићи ниво примања у ИТ индустрији.

„Не повећавају се довољно плате запослених у администрацији, али квалификовани радници су у прилици да зараде више од неких руководилаца у њиховим предузећима. Плате квалификованих радника и занатлија су значајно веће, још мало ће стићи оне који раде у ИТ сектору”, рекао је Атанацковић гостујући на ТВ Тањуг, где је причао о новом Закону о запошљавању странаца, изменама Закона о здравственом осигурању, боловањима и радницима који га због сезонских радова узимају.
На питање колико Србији недостаје радника каже да је то тешко рећи, али да су годинама уназад сви свесни да многи квалификовани радници који су потребни нашој привреди одлазе на Запад.

Још један проблем је тај, како наводи, што се не школује довољно тих профила.

Проблем се, како је додао, лечи доласком радника из других земаља којима одговара ниво плата у Србији.
У највећем проблему је грађевинарство које има и највећи развој, рекао је он и додао да током сезоне постоји проблем са радницима у туризму и угоститељству.

Према његовим речима, Закон о запошљавању странаца је ту да странци, ако себе нађу у Србији и почну да живе овде, добију статус грађана Србије, а не да буду гастарбајтери.

„Шта вам конкретно доноси Закон о запошљавању странаца – прво се проверава да ли постоји довољно домаће радне снаге. Ако нема, радници који се пријављују сада имају другачији третман. Раније је било да их послодавац зове, ако није задовољан са њим, радник губи право боравка у Србији. Захваљујући новом Закону, радник док му виза траје може да промени послодавца и да уђе на тржиште рада као домаћи радник”, рекао је Атанацковић.

На питање колико је Србија пожељна дестинација за раднике, каже да се повећава број радних виза издатих странцима.

„Немамо искуство са Африком, доста их долази из Кине, Турске и Индије”, прецизирао је Атанацковић и додао да је закон који је донет копија немачког закона о запошљавању.
На питање колико су ти људи стручни, Атанацковић каже да свуда постоји струја, керамичке плочице, високе зграде, те да не треба сумњати у њихову стручност.

На питање како види оцену синдиката да увозе раднике, јер неће довољно да плате домаће, каже да је посао синдиката да има такве примедбе.

„Та конкуренција је неопходна, сами су свесни да немамо довољан број радника нити да можемо да будемо на нивоу зарада Западне Европе, наша привреда је далеко испод онога што се на Западу може зарадити, али је тамо живот и скупљи”, оценио је он.

Атанацковић на питање шта кажу њихови подаци о одливу радника, тј. њиховом боловању због сезонских послова, каже да је та појава евидентна још из самоуправног система, када је послодавцу било једноставније јер су имали више извршилаца, а да је сада у капитализму све другачије, јер је сваки додатни радник трошак.

„Трпе радници који су остали, то је општи проблем не само послодавца, већ и самих запослених у тој фирми”, рекао је он.

Додао је да цене министре који дају нови допринос.

„То нас је обрадовало, овим са 15 на 30 дана је боље него што је било, послодавци ће и даље трпети трошак лажних боловања, јер тек други месец преузима Фонд”, навео је Атанацковић за ТВ Тањуг.

Политика

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Гром до темеља спалио још једну кућу у Ивањици

ОГЛАСНА ТАБЛА

Филм „Златибор планина богова“ представљен златиборској публици (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Председници општина Пожега и Прибој поднели оставке

ОГЛАСНА ТАБЛА

На Златибору почело Балканско првенство у планинарској оријентацији

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нови састанак синдиката и представника Владе заказан за 5. октобар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Велики успех ужичких школских библиотекарки

ОГЛАСНА ТАБЛА

Врхунско ЈЕЛО са кромпиром и кобасицама: Предлог за савршен ручак (РЕЦЕПТ/ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 30. септембар

ОГЛАСНА ТАБЛА

Провера обучености војника на добровољном служењу војног рока

ОГЛАСНА ТАБЛА