ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Асоцијација произвођача малине запретила блокадама хладњача у Ариљу и Ивањици, ако се не повећа цена тог воћа

Уколико се до недеље, 17. јула, не изједначе откупне цене малине у целој Србији, Асоцијација произвођача малина и купина у Србији, најавила је могућност блокада хладњача у Ариљу и Ивањици.

Председник тог удружења Добривоје Радовић је казао за Данас да су хладњаче у Колубарском и Мачванском округу плаћале 90 одсто тамошњег откупа по цени од 600 до 610 динара за сорту „виламет“, а да је аконтна цена у ариљском и ивањичком крају, који је познат по тој производњи, од 500 до 510 динара.

„Ако се не изједначе цене, бићемо принуђени да блокирамо хладњаче“, казао је за Данас Радовић и истакао да би цена у целој Србији требало да буде од 600 до 610 динара.

„Представници хладњача су“, додаје, „на недавном састанку у Министарству пољопривреде обећали да ће подићи аконтну цену, али то обећање нису испунили“.

Он је навео да хладњаче, осим у ваљевском и шабачкм крају, плаћају малину од 600 до 610 динара у Косјерићу и делу Пожеге, али не у ариљском и ивањичком крају јер“, како је истакао, „велике ариљске хладњаче имају монопол и договориле су се да оборе цену“.

„Ако до недеље не коригују цену, у понедељак ћемо одлучити шта ћамо предузети и, највероватније, блокираћемо хладњаче у Ариљу и Ивањици, које држе монопол на цену малине“, рекао је Радовић за Данас.

„Невероватно је то“, додаје, „да исте хладњаче из Ариља плаћају малину у Косјерићу 600 до 610 динара, а у аријском и ивањичком крају, који су познати по малинарству, откупљују за сто динара мање“.

„То је последица монопола који су договориле највеће хладњаче у Ариљу и Ивањици, а држава им је помогла и нашла тржиште“, оценио је Радовић.

На подсећање власника хладњача да се малина у ариљском крају плаћа по аконтној цени и да ће се малинарима на крају исплатити износ који ће зависити од извозне цене, а да се у ваљевском и шабачком подручју откупљује по дневним и коначним ценама, он се пита „зашто онда исте хладањаче из Ариља плаћају аконтну цену по 610 динара у Косјерићу и Пожеги, али не у Ариљу и Ивањици?“

„Да је разлика у цени десет динара, нико не би правио пробем, али сто динара је огромна разлика“, поручио је Радовић.

Данас/Н. Ковачевић

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Пети пут узастопно одбојкашице Србије на олимпијским играма

ОГЛАСНА ТАБЛА

Гориво поскупљује још шест динара, бићемо апсолутни рекордери

ОГЛАСНА ТАБЛА

Грађани више подизали кеш и стамбене кредите, мање потрошачке

ОГЛАСНА ТАБЛА

Пола запослених у Србији прима мање од 64.734 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Фигура жене у гусларству: Стеванија једнака међу њима (ФОТО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Меморијално музичко-књижевно вече

ОГЛАСНА ТАБЛА

Традиционалном акцијом удружење “Јефимија” и град Ужице придружили се кампањи “Дај педалу раку” (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Југословенка у ГКЦ

ОГЛАСНА ТАБЛА

Обележена 82. годишњица ослобођења Ужица

ОГЛАСНА ТАБЛА