ОГЛАСНА ТАБЛА
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Асоцијација малинара: Хладњачари у Србији још нису исплатили преузет род малине за 2022. годину

Председник Асоцијације произвођача малина Србије Добривоје Радовић рекао је данас да је од ресорног министарства затражио да преконтролише ко је од власника хладњача добио кредит, а још није исплатио преузету малину из рода 2022. године.

„Тражили смо да се утврди ко је узео зајам јер је држава омогућила да одложи враћање кредита и уз гаранцију преузме нови за исплату малине из 2022. године по цени од 300 динара по килограму, али још није плаћено 50 одсто преузетог рода“, рекао је Радовић за Бету.

Додао је да ће се тада знати ко је новцем, обезбеђеним за исплату купљених малина, „летовао, зимовао или куповао некретнине“.

Радовић је рекао да је килограм упаковане малине „оригинал“ у току лета 2023. у хладњачи коштао 170-180 динара, а сада је цена порасла на 240-250 динара са порезом на додату вредност (ПДВ).

Навео је да је од октобра до децембра прошле године из Србије извезено око 50.000 тона малина, што значи да је тражена на светском тржишту и да је извезена целокупна количина из залиха.

Радовић је рекао да није плаћено још и 40 одсто преузетих малина из 2023. године.

„Врема је да се спречи криминал хладњачара. Летос су се сликали у Пољској и објавили да ће у Србију увозити малину по 117 динара по килограму, а да ће цена малине ове године бити 150 динара за килограм, али је држава спречила увоз планираног контигента“, рекао је Радовић.

Истакао је да ће ове године бити мањи род него прошле године јер произвођачи малина нису имали новца за јесење агротехничке мере.

Данас

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Како заштитити род од климатских промена

ОГЛАСНА ТАБЛА

Да живот буде сладак као мед (видео)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Најважније што треба да знате о ММР вакцини која једина штити од малих богиња, најзаразније болести за коју човечанство зна

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ништа не чисти јетру као овај напитак, одличан је и за кости и крвне судове

ОГЛАСНА ТАБЛА

Развојни планови Златибора у жижи интересовања

ОГЛАСНА ТАБЛА

Лепа Брена проџект

ОГЛАСНА ТАБЛА

Почела примена нове заштитне мере којом се због тежег прекршаја одузима возило

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза: Облачно и натпросечно топло, местимично краткотрајна киша

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саобраћај је умереног интензитета и услови за возњу су углавном повољни

ОГЛАСНА ТАБЛА