Огласна табла
COVID-19 СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Асимптоматски случајеви разлог цунамија омикрона

Вирусолог и микробиолог Ветеринарског специјалистичког института Краљево др Миланко Шеклер рекао је за РТС да истраживања показују да су 16–30 одсто заражених омикроном асимптоматски случајеви, и да је то могући разлог што се тај сој вируса толико брзо шири. Асимптоматски носиоци су главни разлог овог цунамија, истакао је Шеклер.

Свака друга тестирана особа позитивна је на коронавирус. Вирусолог Миланко Шеклер рекао је гостујући у Јутарњем програму да се огроман број људи не тестира иако има симптоме јер избегава да чека у реду по хладноћи.

Према његовим речима, огроман број је оних који не потврде инфекцију, ако се један члан породице зарази сви се изређају, тако да то указује да је број заражених на дневном нивоу  стигао до 20.000, а можда и до 30.000 позитивних на коронавирус.

„Скраћивање карантина је из разлога што је велики број оболелих и не би имао ко да ради, а пракса показује да су после седам, осам сада заражени мало инфективни да би могли неког да заразе. Они и даље имају вирус у себи, али не довољне количине да неког заразе“, истакао је Шеклер.

Додао је да истраживања показују да су, ако је неко примио и бустер дозу, шансе да неће бити хоспитализације 90 одсто.

„Рано је да се прича о четвртој дози вакцине. У Израелу је усвојена четврта доза само за здравствене раднике и оне чији је имуни систем компромитован. Верујем да четврта доза неће бити потребна. Са три дозе се постиже пристојна заштита“, нагласио је вирусолог.

Напоменуо је да трећа доза вакцине даје и виши и дужи ниво заштите до неколико пута.

„Тренутно је омикрон надвладао, али још увек има и делте. Има још оних који се жале да су изгубили чуло мириса и укуса, што је специфично за делта сој, али се ретко јавља код омикрона“, рекао је.

Навео је истраживање у Јужној Африци, одакле је кренуо омикрон сој, које је показало да од укупног броја хоспитализованих заражених омикроном свега 4 одсто премине, док је од делта соја 21 проценат.

Треба напоменути, како је рекао, да је у Јужној Африци вакцинисаност становништва испод 30% и да ће резултати у земљама са већом вакцинацијом бити бољи.

„Појавило се испитивање да они који су боловали од хуманих коронавируса њихов ћелијски имунитет даје одличну заштиту против ковида 19, то јасно указује да омикрон може да постане пети хумани коронавирус, пошто их до сада има четири“, навео је Шеклер.

Истиче да су маске апсолутно ефикасне и код овог соја као и за делту, а сигурно је дупло лакше преносив од делте, „потребно је мање вирусних честица да бисте се заразили, па је неопходно чувати се дупло више у односу на делту да се не бисте заразили“. 

„Ово није вољно прокужавање, ово је воља коронавируса да нас прокужи, прокужавање долази као судбина. Бројке које се изговарају попут оних у Француској да је по 300.000 новозаражених, али видећете да је број умрлих по неколико десетина пута нижи него пре пар месеци. На 250.000 у Великој Британији умирало је 1.500 људи, док сада на дневном нивоу на 200.000 умире 150 до 200. Значајно се смањила смртност“, навео је Шеклер.  

Извор: РТС

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Почиње летње рачунање времена – ноћас часовнике померамо сат унапред

ОГЛАСНА ТАБЛА

Временска прогноза за суботу – 25. март 2023.

ОГЛАСНА ТАБЛА

Одржана традиционална смотра рецитатора „Песниче народа мог“

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бачено је 37.000 касетних бомби и 15 тона уранијума: Дан почетка НАТО агресије на СР Југославију

ОГЛАСНА ТАБЛА

Нове цене горива које ће важити до 31. марта

ОГЛАСНА ТАБЛА

Влада донела решење: Поскупљују путарине, ево ко има попуст

ОГЛАСНА ТАБЛА

Туберкулоза јесте болест прошлости, али и девети узрок смртности у свету

ОГЛАСНА ТАБЛА

О значају пословања у туризму са основцима у Кривој Реци

ОГЛАСНА ТАБЛА

Ученици осмог разреда полажу данас пробни завршни испит из математике

ОГЛАСНА ТАБЛА