3.4 C
Uzice
децембар 10, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

ASFALTOM PREKO PLANINE PA SVE DO ZLATIBORA

Murtenica čeka dogovor opština Nova Varoš i Čajetina o povezivanju sa turističkim centrima iz svog komšiluka. Pola veka nakon probijanja makadamskog puta, najavljeno da će biti asfaltiran.

MURTENICA, planina u Starom Vlahu, između Zlatibora i jezera na Uvcu – čeka svojih pet minuta. Poznata po šumama, vrelima i Beloj reci, pritoci Rzava, pa vrednim stočarima, a nekada po hajducima, lučarima, katrandžijama i kiridžijama, zaboravljena planina čeka da ovamo stignu pelceri i karavani iz komšiluka, sa Zlatibora.

– Radovima na putu kroz Murtenicu stvaramo uslove za opstanak stanovništva u ovom kraju i razvoj turizma, ali i lakšu eksploataciju građe na području šumskih uprava Nova Varoš i Čajetina – kaže Rade Vasiljević, predsednik Opštine Nova Varoš.

Početkom decembra su užički „Putevi“ asfaltirali deonicu puta Borova glava – Brijač, od kuća Šišakovića do Presedla, dugu jedan kilometar. Savremeni kolovoz u novovaroškom selu Draglici, širine tri metra, koštao je 3,6 miliona dinara. Uz ranije radove od magistrale Beograd – južni Jadran, put sa Borove glave, kojim se otvaraju nedra planine, ima 3,5 kilometara asfalta.

– Prošlo je pola veka od probijanja 14 kilometara puta Straža – Pragovi – Borova glava – prelistava letopis planine Neđo Grujičić, drvoseča i lučar iz Draglice. – Najpre je ručno prokopana i kaldrmisana deonica iz Bele reke, a 1968. godine buldožer je prosekao novu trasu od Borove glave i Bosanci su, uz pomoć parnog valjka i drobilice, koju je pokretao motor „aran“, potkovali put. Otvorena su dva majdana kamena i ovde su u više navrata radili šumari, putari i inženjerci Vojske.

Meštani, koji su sudbinu vezali za sela planine, kažu da je srećna okolnost što je Murtenica – opasana dobrim putevima. Uz magistralu, žilu kucavicu kraja, imaju regionalni, nekadašnji „banski put“ Kraljevine Jugoslavije Ljubiš – Bela reka – Jasenovo – Kokin Brod, te saobraćajnice Vodice – Ljubiš, pa krak za Močioce i Ivanjicu, a i značajne deonice i priključke u Negbini, Kućanima, Burađi i Draglici, na južnim padinama. Poslednji je čas, tvrde, da planinu preseče put kakav odavno zaslužuje.

– Iduće godine nastavljamo radove kroz Murtenicu. Do Brijača ima šest, a za asfalt je spremno 1,7 kilometara. Počećemo radove i s druge strane, od Straže u Beloj Reci, na međi sa opštinom Čajetina. U stvari, očekujemo da se plodna saradnja sa komšijama nastavi i zajedničkim aslaftiranjem jednog kilometra puta, ali i u planovima za investicije u oblasti turizma. Neopravdano je Murtenica zapostavljena – naglašava Vasiljević.

Ovu najavu su u Beloj Reci dočekali „ko ozebli sunce“. Godinama, kažu, pišu molbe i peticije, poslednja je bila sa 50 potpisa, među kojima i desetak vikendaša iz Kraljeva, Beograda Sombora, Kragujevca, Čajetine…

– Na put od Straže prema Murtenici, gde gotovo cela Gornja Bela Reka, a i deo Ljubiša, ima livade i šume, lopata tampona nije bačena od 1988. godine, do kada je ovde bio i putar. Podloga je od kamena, ali je isprala kiša i oštetili su je kamioni natovareni građom. Seljaci, drvoseče i prevoznici gube nadu da će neko pogledati blago i lepotu planine i pomoći – jada se Desimir Spasojević.

Put vodi prema Brijaču, u srcu Murtenice

MURTENICE, MOJA OKUĆNICE

U zaseocima planine često se čuje izreka, a i peva „Murtenice, moja okućnice“. Jedno predanje kaže da se neki hajduk, što se tamo skrivao, tom pesmom u osami razgovarao.Seljaci podsećaju da im kuće u goru zarastaju, a na pitanje dokle im je okućnica, odgovaraju:

– Dokle se čuje sekira!

DRŽAVA

– KOLIKO je japije smrče, bora i jele, kao i tehničkog i ogrevnog drveta bukve izvučeno iz Murtenice, a planini i selima se vraćaju – samo mrvice – pitanje je koje godinama postavlja Milovan Milojević, iz Bele Reke.

– Kroz planinu je neophodan tvrd i siguran put, ali ne da se gradi iz plitke opštinske kase, već da kesu dreše država i šumska gazdinstva, koja ovde decenijama skidaju kajmak!

izvor:novosti.rs

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Od prvog januara, plastične kese biće skoro potpuno ukinute

Oglasna Tabla

Zbog radova na vodovodnoj mreži u četvrtak 11. decembra bez vode potrošači u Dositejevoj ulici i delu Ulice Kralja Petra

Oglasna Tabla

Za rekonstrukciju Zdravstvenog centra 20 miliona evra (VIDEO)

Oglasna Tabla

Požrtvovana vaspitačica iz Ivanjice: „Za njihov osmeh išla bih peške i do Beograda“

Oglasna Tabla

„Zlatibor bez barijera“ – spušteno još 27 ivičnjaka (VIDEO)

Oglasna Tabla

Ima 37 i samohrana je majka, brine o čak 11 dece: „Kad se sprema ručak onda mora u veliku šerpu“

Oglasna Tabla

Utvrđen budžet grada za narednu godinu od 3,22 milijarde dinara

Oglasna Tabla

Supa od pečuraka gotova za tren: Fantastična ideja za ručak u posnoj i mrsnoj varijanti (VIDEO)

Oglasna Tabla

Tribina o nasilju prema ženama

Oglasna Tabla