22.8 C
Uzice
јул 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

ASFALTOM PREKO PLANINE PA SVE DO ZLATIBORA

Murtenica čeka dogovor opština Nova Varoš i Čajetina o povezivanju sa turističkim centrima iz svog komšiluka. Pola veka nakon probijanja makadamskog puta, najavljeno da će biti asfaltiran.

MURTENICA, planina u Starom Vlahu, između Zlatibora i jezera na Uvcu – čeka svojih pet minuta. Poznata po šumama, vrelima i Beloj reci, pritoci Rzava, pa vrednim stočarima, a nekada po hajducima, lučarima, katrandžijama i kiridžijama, zaboravljena planina čeka da ovamo stignu pelceri i karavani iz komšiluka, sa Zlatibora.

– Radovima na putu kroz Murtenicu stvaramo uslove za opstanak stanovništva u ovom kraju i razvoj turizma, ali i lakšu eksploataciju građe na području šumskih uprava Nova Varoš i Čajetina – kaže Rade Vasiljević, predsednik Opštine Nova Varoš.

Početkom decembra su užički „Putevi“ asfaltirali deonicu puta Borova glava – Brijač, od kuća Šišakovića do Presedla, dugu jedan kilometar. Savremeni kolovoz u novovaroškom selu Draglici, širine tri metra, koštao je 3,6 miliona dinara. Uz ranije radove od magistrale Beograd – južni Jadran, put sa Borove glave, kojim se otvaraju nedra planine, ima 3,5 kilometara asfalta.

– Prošlo je pola veka od probijanja 14 kilometara puta Straža – Pragovi – Borova glava – prelistava letopis planine Neđo Grujičić, drvoseča i lučar iz Draglice. – Najpre je ručno prokopana i kaldrmisana deonica iz Bele reke, a 1968. godine buldožer je prosekao novu trasu od Borove glave i Bosanci su, uz pomoć parnog valjka i drobilice, koju je pokretao motor „aran“, potkovali put. Otvorena su dva majdana kamena i ovde su u više navrata radili šumari, putari i inženjerci Vojske.

Meštani, koji su sudbinu vezali za sela planine, kažu da je srećna okolnost što je Murtenica – opasana dobrim putevima. Uz magistralu, žilu kucavicu kraja, imaju regionalni, nekadašnji „banski put“ Kraljevine Jugoslavije Ljubiš – Bela reka – Jasenovo – Kokin Brod, te saobraćajnice Vodice – Ljubiš, pa krak za Močioce i Ivanjicu, a i značajne deonice i priključke u Negbini, Kućanima, Burađi i Draglici, na južnim padinama. Poslednji je čas, tvrde, da planinu preseče put kakav odavno zaslužuje.

– Iduće godine nastavljamo radove kroz Murtenicu. Do Brijača ima šest, a za asfalt je spremno 1,7 kilometara. Počećemo radove i s druge strane, od Straže u Beloj Reci, na međi sa opštinom Čajetina. U stvari, očekujemo da se plodna saradnja sa komšijama nastavi i zajedničkim aslaftiranjem jednog kilometra puta, ali i u planovima za investicije u oblasti turizma. Neopravdano je Murtenica zapostavljena – naglašava Vasiljević.

Ovu najavu su u Beloj Reci dočekali „ko ozebli sunce“. Godinama, kažu, pišu molbe i peticije, poslednja je bila sa 50 potpisa, među kojima i desetak vikendaša iz Kraljeva, Beograda Sombora, Kragujevca, Čajetine…

– Na put od Straže prema Murtenici, gde gotovo cela Gornja Bela Reka, a i deo Ljubiša, ima livade i šume, lopata tampona nije bačena od 1988. godine, do kada je ovde bio i putar. Podloga je od kamena, ali je isprala kiša i oštetili su je kamioni natovareni građom. Seljaci, drvoseče i prevoznici gube nadu da će neko pogledati blago i lepotu planine i pomoći – jada se Desimir Spasojević.

Put vodi prema Brijaču, u srcu Murtenice

MURTENICE, MOJA OKUĆNICE

U zaseocima planine često se čuje izreka, a i peva „Murtenice, moja okućnice“. Jedno predanje kaže da se neki hajduk, što se tamo skrivao, tom pesmom u osami razgovarao.Seljaci podsećaju da im kuće u goru zarastaju, a na pitanje dokle im je okućnica, odgovaraju:

– Dokle se čuje sekira!

DRŽAVA

– KOLIKO je japije smrče, bora i jele, kao i tehničkog i ogrevnog drveta bukve izvučeno iz Murtenice, a planini i selima se vraćaju – samo mrvice – pitanje je koje godinama postavlja Milovan Milojević, iz Bele Reke.

– Kroz planinu je neophodan tvrd i siguran put, ali ne da se gradi iz plitke opštinske kase, već da kesu dreše država i šumska gazdinstva, koja ovde decenijama skidaju kajmak!

izvor:novosti.rs

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Širenje kanalizacione mreže na Zlatiboru (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vozač sa užičkim tablicama šokirao sve svojim parkiranjem (FOTO)

Oglasna Tabla

Beograđanin nestao na Drinskoj regati

Oglasna Tabla