13.1 C
Uzice
јун 12, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZANIMLJIVOSTI

ARILJCI PRSKAJU MALINE „AFRIČKOM ŠLJIVOM“, HLADNJAČARI U ŠOKU

Ovogodišnji slab rod i niska otkupna cena maline primorali su malinare u ariljskom kraju na primenu novih metoda u uzgoju ovog voća. Naime, u ovom gradu se u poljoprivrednim apotekama pojavio u prodaji novi preparat – „Afrička šljiva“, koji bi trebalo da oporavi maline nakon izuzetno loših vremenskih prilika, a prodavci kažu da je u stanju da podigne i cenu maline na tržištu.

„Upravo sam preprskao ceo voćnjak ovim preparatom, mislim da već primećujem razliku, stabljike su se nekako uspravile, a plodovi maline su čvršći. Očekujem i da mi u hladnjači podignu otkupnu cenu jer je kvalitet voća značajno porastao“, rekao nam je malinar Željko Udovičić iz Arilja. On je dodao da protesti koje su održavali malinari zbog niske otkupne cene nisu pomogli i da hladnjačari ne žele da popuste.

 „Mi malinari svake godine prskamo voćnjake raznim hemijskim preparatima, nude nam različite proizvode u poljoprivrednim apotekama i nama često nije jasno za šta služe. Sipamo u traktorske prskalice i radimo kako su nam rekli. Stručnjaci kažu da treba uvoditi nove tehnologije i ja to podržavam“, objašnjava Udovičić.

Otkupljivači malina, odnosno hladnjačari kažu da su šokirani ovakvom praksom voćara. „Iznenađeni smo i smatramo da se u stvari radi o nekoj vrsti pritiska. Proizvođači malina već izvesno vreme svim sredstvima pokušavaju da utiču na nas da podignemo otkupnu cenu malina. Tačno je da se malina u evropskim zemljama prodaje po nekoliko puta većoj ceni, ali mi hladnjačari imamo velike troškove prilikom prerade ovog voća. Uostalom, nije lako plaćati i registraciju za luksuzne automobile, a jedan naš kolega hladnjačar ima čak nekoliko novih automobila, jahte, vikendice na moru… Sve to treba održavati“, ispričao nam je Gojko Kolarčević, vlasnik više hladnjača u Arilju.

Kolarčević  kaže da su nakon propasti državnih poljoprivrednih zadruga tokom devedesetih godina, poslovi prerade i zamrzavanja malina prešli u privatni sektor. „Već dve decenije to tako funkcioniše i tu ne treba menjati ništa. Ovakve pojave kao što su novi neprovereni hemijski preparati mogu ugroziti izvoz malina u Evropu. Već se dešavalo da se laboratorijskim analizama ustanovi prisustvo nedozvoljenih supstanci u voću. Samo nam još treba da stranci otkriju i prisustvo ‘afričke šljive’ u izvezenoj malini“, smatra Kolarčević.

 (Napomena: Događaji navedeni u ovom satiričnom članku su autorska fikcija i nisu se stvarno odigrali. Svrha ovog teksta nije omalovažavanje niti vređanje bilo koga, već isključivo humor i zabava. Imena navedena u članku su fiktivna i svaka podudarnost sa stvarnim osobama je slučajna.)

Tekst i fotografije: Dejan Veselinović

Užice – Oglasna Tabla

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Sunčano i toplo uz moguće naoblačenje

Oglasna Tabla

Provereno najbolji recept za domaći sladoled: Poslastičarske tajne i trikovi za omiljenu poslasticu koja osvežava

Oglasna Tabla

Zlato i dva srebra za užičke penjače na Državnom prvenstvu

Oglasna Tabla