OGLASNA TABLA
ЗДРАВЉЕ ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

Argentinka izlečena od HIV-a, njen imuni sistem je izlečio bez tretmana

Žena iz Argentine je postala druga osoba na svetu inficirana HIV-om čiji je imunitet pobedio virus bez dodatnog medicinskog trentmana. Na HIV je bila pozitivna od 2013. godine.

Naučnici su anonimnu Argentinku nazvali pacijent Esperanca (nada) po njenom rodnom gradu.

Podaci svog istraživanja objavljeni su u časopisu „Annals of Internal Medicine“ i tvrde da je ovo otkriće dalo novu nadu za „sterilišući lek“ za oko 38 miliona ljudi koji su pozitivni na HIV, prenosi NBC News.

„Uživam u tome što sam zdrava. Imam zdravu porodicu, ne treba da uzimam lekove, živim kao da se ništa nije dogodilo. To je već privilegija“, izjavila je Argentinka.

„Ovo je zaista čudo ljudskog imunosnog sistema“, rekao je dr Ksu Ju, virusni imunolog na Ragon institutu u Bostonu, koji u partnerstvu sa dr Natali Laufer, naučnicom na INBIRS institutu u Argentini, vodio iscrpnu potragu za bilo kakvim održivim HIV-om u telu žene.

„Sada moramo da otkrijemo mehanizme“, rekao je dr Stiven Diks, istaknuti istraživač koji se bavi  lečenjem HIV-a sa Univerziteta Kalifornija u San Francisku, koji nije bio uključen u studiju. „Kako se ovo dešava? I kako to možemo terapeutski da ponovimo?“

„Elitni kontrolori“

„Elitni kontrolori“ mogu da izleče sami sebe od HIV-a bez ikakvog medicinskog tretmana.

O Argentinki nisu objavljene nikakve informacije osim da izgleda lepo i zdravo, kao i da ima HIV negativnog partnera i novorođenče.

Drugi slučaj je vezan za ženu Lorin Vilenberg iz San Francisca, za koju je ustanovljeno u augustu 2020. godine da je pobedila virus bez medicinske intervencije.

Obe žene se smatraju „elitnim kontrolorkama“, što se odnosi na retku podgrupu pacijenata sa HIV-om koji ne pokazuju znakove infekcije iako nisu bili podvrgnuti antiretrovirusnim tretmanima.

Inače, osobe zaražene HIV-om zahtevaju stalnu terapiju lekovima kako bi se sprečilo vezivanje virusa za DNK njihovih imunoloških ćelija i njegovo repliciranje. ali za osam godina od dijagnoze, Esperanca je samo uzima lekove šest meseci tokom trudnoće kako bi se osiguralo da beba bude zdrava.

Do sada su četiri pacijenta izlečena od HIV-a, a radi se o „berlinskom pacijentu“ Timotiju Raju Braunu i „londonskom pacijentu“ Adamo Kastileju. Oni su takođe bolovali od karcinoma i  podvrgnuti su rizičnoj transplantaciji koštane srži od donatora sa genima otpornim na HIV. Međutim, uspeh njihovih procedura tek treba da se ponovi.

 

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Детаљан план државне помоћи грађанима

Oglasna Tabla

До сада пријављено 944.000 младих за новчану помоћ

Oglasna Tabla

Ања Илић не иде у Пекинг

Oglasna Tabla

Толико мекани да се топе у устима: Пужићи са сувим грожђем лако се праве, а потребно вам је само 1 јаје

Oglasna Tabla

Тара, лепотица која привлачи све више туриста

Oglasna Tabla

Ковид боловање: – 65 одсто или цела плата? Влада каже једно, послодавац има више опција, а на крају све зависи од овога

Oglasna Tabla

Зимска служба допрла до три завејана аутомобила на Златибору

Oglasna Tabla

Време данас: Слаб снег, ветар у појачању

Oglasna Tabla

Због снега завршио на банкини

Oglasna Tabla