OGLASNA TABLA – INFO
NOVE TEHNOLOGIJE

Apple dobio najvećeg rivala na sudu

Bilo je potrebno oko sedam godina, ali presuda je konačno doneta. Samsung je bez sumnje koristio Apple-ove patente na nekim od svojih pređašnjih modela iz Galaxy serije. Sada su dužni da plate ogromnu svotu novca…

Pratili smo razvoj istorijskog sudskog postupka između Apple-a i Samsung-a, kojim su trebali da se reše davno nastali sporovi. Međutim, činilo se da će ići u nedogled. Zaista je u jednom trenutku ovo suđenje poprimilo elemente naučno fantastične sage bez kraja. Ipak, završilo se. 

Veće iznenađenje od informacije ko je dobio spor je da se ova agonija konačno završila. Na kraju, spor je dobio Apple. Samsung mora da isplati čak 539 miliona dolara kompaniji iz Kupertina jer su nekoliko puta povredili njihove patente. Bilo je gotovo izvesno da će južnokorejska kompanija da izgubi ovu bitku. Čekala se samo procena odštete koju će morati da plati. 

Obe strane su imale svoju računicu. Samsung je predložio 28 miliona, a Apple milijardu. Sud se odlučio za zlatnu sredinu. Ali poenta nikada nije bila u novcu. 

Da budemo precizni, odšteta iznosi tačno 533 316 606 dolara za povredu tri dizajnerska patenta na koju se dodaje i odšteta od 5 325 050 za dva inovativna patenta. Zanimljivo je da je u ovom slučaju sud nakon žalbe dosudio znatno veću svotu nego prvog puta. 

Ukratko, čitav problem je nastao oko rasprave ko je izmislio telefon pravougaonog oblika sa zaobljenim ivicama. Apple smatra da su oni autori tog koncepta, a Samsung tvrdi da se tako nešto ne može patentirati. Činjenica je da su iPhone 3GS i Galaxy S skoro identični, ali zaista je teško izmisliti neki drugi oblik pametnih telefona. Svi izgledaju maltene isto. 

Obe kompanije su dale saopštenje u vezi sa presudom. Iz Apple-a su, naravno, prezadovoljni presudom, dok u Samsung-u strahuju zbog ograničenja kreativne energije, piše „iMagazin“.

Izvor: iMagazin

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Šef Gugla upozorava: Android više neće biti besplatan?

Oglasna Tabla

Apple prestaje sa proizvodnjom iPhone X i SE telefona?

Oglasna Tabla

Xiaomi će objaviti i Special Edition Mi 8 telefon

Oglasna Tabla

Apple navodno radi na iPhone-u sa tri kamere na poleđini

Oglasna Tabla

Ozvaničeni budžetski Nokia 5.1, 3.1 i 2.1 telefoni

Oglasna Tabla

Posle flegšipa i jeftiniji model: Predstavljan Honor 7S

Oglasna Tabla

Laptopovi sa Snapdragon 845 čipom donose povećanje performansi za 50%

Oglasna Tabla

Samsung planira 3nm mobilne čipove već 2022. godine

Oglasna Tabla

Nokia sprema novitete za kraj maja

Oglasna Tabla