OGLASNA TABLA – INFO
FOTO RAZGLEDNICA SRBIJA

„Apelujem, neću se libiti da uvedem zabranu kretanja“

Ukoliko mere koje su donete ne daju rezultat do 1. decembra, sledeća mera u borbi protiv koronavirusa je zabrana kretanja, kaže premijerka Ana Brnabić i dodaje da u ovom trenutku ne želi o tome da razmišlja.
Ona je navela da zabrana kretanja donosi mnogim ljudima ozbiljne probleme, jer brzo moraju da se izdaju dozvole za kretanje građanima koji čuvaju bake i deke, starije, svim ljudima koji rade treću smenu, lekarima i medicinskim sestrama…

– Međutim, nećemo se libiti da uvedemo bilo koje restriktivne mere koje će značiti očuvanje života ljudi, ali i privrede – naglasila je ona.

Napominje da je važna lična odgovornost, da je Srbija u junu i julu uspela da se izbori samo zahvaljujući tome što su građani pokazali ličnu odgovornost.

Napominje da se u borbi sa virusom ne trude da ugode svima, već da izbalansiraju izmneđu zaštite zdravlja ljudi i zdravstvenog sistema i privrede i ekonomije.

– Mora se naći mera. Mora se voditi računa i o privredi jer sva pomoć i podrška zdravstvenom sistemu ide iz budžeta, koji puni privreda – navela je ona.

Ističe da je Srbija za sada našla najbolji balans, da je još u zelenoj zoni, da još uvek ima mesta u bolnicama, da se testira veliki broj ljudi, testovi se dobijaju za pet do 12 sati, da je u Srbiji najmanja stopa smrtnosti od kovida u Evropi.

– U Belgiji nemaju više bolničkih kapaciteta i zaražene šalju u Nemačku da se leče. Imate zemlje gde se rezultati testova čekaju pet dana, ima zemalja gde se brisevi šalju u drugu državu na obradu – navela je ona i dodala da je Srbija uspela da sačuva i ekonomiju.

„Razgovara se sa svim proizvođačima vakcina“

– Srbija će biti među prvim zemljama koje će dobiti vakcinu protiv Covida-19, razgovara se sa svim proizvođačima i postoji mogućnost da se obezbedi dodatnih dva miliona doza vakcina – kaže premijerka Ana Brnabić.

Ona je rekla da se balansira oko nabavke novih doza, jer kako kaže, to su ogromni troškovi i pitanje je da li će svima biti potrebne, ali i istakla da građani mogu biti sigurni da se sve radi kako bi se nabavila najbolja i najbezbednija vakcina.

– Kraj je kad dođe vakcina, a Srbija je jedna od najbolje pozicioniranih. Razgovaramo sa svim proizvođačima vakcina i sa američkim Fajzerom i nemačkim Bajontekom, sa kojima smo već potpisali ugovor – rekla je Brnabić.

Kaže i da su postojale dve opcije koje su zemlje mogle da biraju preko globalne koalicije za vakcinu, opcija A koja je bila nešto jeftinija, gde su zemlje morale da prihvate bilo koju vakcinu koju sistem kovaks fasiliti (covax facility) u tom trenutku šalje i opcija B koja je skuplja, a gde su zemlje mogle da biraju iz spektra vakcina.

Srbija je uplatila avans i opredelila se za opciju B, navodi Brnabić.

Premijerka je ukazala i da Srbija ima direktne pregovore sa kineskim proizvođačem vakcina Sinofarm, kao i sa rumunskim partnerima koji proizvode vakcinu Sputnjik V.

– Radimo sve što je u našoj moći da ona dođe što pre i da bude besplatna – navela je Brnabić i pozvala političke neistomišljenike da se uozbilje u svojim izjavama o vakcinama, jer, dodaje, ovo nije politička borba.

Predsednik Vučić rekao je ranije da je Srbija obezbedila 1,8 miliona doza vakcina protiv kovida-19.

„Pokažimo odgovornost“

Premijerka Srbije Ana Brnabić apelovala je na građane da pokažu odgovornost jedni prema drugima, ispolje neophodnu disciplinu i, kako je kazala, izdrže još malo u borbi protiv pandemije Covid-19.

– Svi mi treba da se ponosimo kako je zemlja do sada odgovorila na razne izazove. Da izdržimo samo još malo i poboljšamo disciplinu. Pokažimo odgovornost da sačuvamo i zdravstveni i ekonomski sistem – poručila je Brnabić.

Brnabić je dodala da bi epidemiološka situacija drugačije izgledala kada bi se smanjili brojevi zaraženih u Beogradu.

Ona je, upitana da li se razmišljalo o eventualnom produžetku jesenjeg raspusta, osnovnih i srednjih škola, kazala da su deca najbezbednija u školama i da su brojevi zaraženih komparativno mali.

– Mnogo smo na tome radili. Deca su disciplinovana, kao uostalom i njihovi učitelji i nastavnici. Na tome im svaka čast, ponašaju se veoma odgovorno – uverava premijerka.

Prema njenim rečima, kada đaci napuste škole onda nema kontrole.

– Sedeće po kafićima, voziće se autobusima, odlaziće jedni kod drugih. Dok god može tako da ostane, da đaci idu na nastavu u školu, treba da idu. Važno je da nismo izgubili ni jedan jedini dan nastave – kazala je Brnabić.

Dodala je da se zemlja i društvo uskoro nadaju vakcini, a da nakon toga kreće borba za ekonomski oporavak.

Izvor: vesti-online.com / Foto: Tanjug

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Vučić: Za 72 sata Srbija će biti druga u Evropi i peta u svetu po stopi vakcinacije

Oglasna Tabla

U Zlatiborskom okrugu virus covid 19 potvrđen još kod 102 lica

Oglasna Tabla

Drama na pruzi Priboj-Užice: Otkačilo se vozilo za održavanje pruge, radnici trčali za njim

Oglasna Tabla

Trudnice neće biti vakcinisane: „Odložiti planiranje samo dok prođe period vakcinacije“

Oglasna Tabla

Porodiljama i trudnicama se ponovo umanjuje plata

Oglasna Tabla

3 predloga za jeftin i ukusan obrok: Ručak za celu porodicu za samo 300 dinara!

Oglasna Tabla

Opremljeno razvojno savetovalište za decu ometenu u razvoju (VIDEO)

Oglasna Tabla

Kako da naučite dete šta je seksualno nasilje i kako da mu se suprotstavi

Oglasna Tabla

Do ponedeljka toplo i vetrovito, do 19 stepeni

Oglasna Tabla