Огласна табла
СРБИЈА ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА

„Apelujem, neću se libiti da uvedem zabranu kretanja“

Ukoliko mere koje su donete ne daju rezultat do 1. decembra, sledeća mera u borbi protiv koronavirusa je zabrana kretanja, kaže premijerka Ana Brnabić i dodaje da u ovom trenutku ne želi o tome da razmišlja.
Ona je navela da zabrana kretanja donosi mnogim ljudima ozbiljne probleme, jer brzo moraju da se izdaju dozvole za kretanje građanima koji čuvaju bake i deke, starije, svim ljudima koji rade treću smenu, lekarima i medicinskim sestrama…

– Međutim, nećemo se libiti da uvedemo bilo koje restriktivne mere koje će značiti očuvanje života ljudi, ali i privrede – naglasila je ona.

Napominje da je važna lična odgovornost, da je Srbija u junu i julu uspela da se izbori samo zahvaljujući tome što su građani pokazali ličnu odgovornost.

Napominje da se u borbi sa virusom ne trude da ugode svima, već da izbalansiraju izmneđu zaštite zdravlja ljudi i zdravstvenog sistema i privrede i ekonomije.

– Mora se naći mera. Mora se voditi računa i o privredi jer sva pomoć i podrška zdravstvenom sistemu ide iz budžeta, koji puni privreda – navela je ona.

Ističe da je Srbija za sada našla najbolji balans, da je još u zelenoj zoni, da još uvek ima mesta u bolnicama, da se testira veliki broj ljudi, testovi se dobijaju za pet do 12 sati, da je u Srbiji najmanja stopa smrtnosti od kovida u Evropi.

– U Belgiji nemaju više bolničkih kapaciteta i zaražene šalju u Nemačku da se leče. Imate zemlje gde se rezultati testova čekaju pet dana, ima zemalja gde se brisevi šalju u drugu državu na obradu – navela je ona i dodala da je Srbija uspela da sačuva i ekonomiju.

„Razgovara se sa svim proizvođačima vakcina“

– Srbija će biti među prvim zemljama koje će dobiti vakcinu protiv Covida-19, razgovara se sa svim proizvođačima i postoji mogućnost da se obezbedi dodatnih dva miliona doza vakcina – kaže premijerka Ana Brnabić.

Ona je rekla da se balansira oko nabavke novih doza, jer kako kaže, to su ogromni troškovi i pitanje je da li će svima biti potrebne, ali i istakla da građani mogu biti sigurni da se sve radi kako bi se nabavila najbolja i najbezbednija vakcina.

– Kraj je kad dođe vakcina, a Srbija je jedna od najbolje pozicioniranih. Razgovaramo sa svim proizvođačima vakcina i sa američkim Fajzerom i nemačkim Bajontekom, sa kojima smo već potpisali ugovor – rekla je Brnabić.

Kaže i da su postojale dve opcije koje su zemlje mogle da biraju preko globalne koalicije za vakcinu, opcija A koja je bila nešto jeftinija, gde su zemlje morale da prihvate bilo koju vakcinu koju sistem kovaks fasiliti (covax facility) u tom trenutku šalje i opcija B koja je skuplja, a gde su zemlje mogle da biraju iz spektra vakcina.

Srbija je uplatila avans i opredelila se za opciju B, navodi Brnabić.

Premijerka je ukazala i da Srbija ima direktne pregovore sa kineskim proizvođačem vakcina Sinofarm, kao i sa rumunskim partnerima koji proizvode vakcinu Sputnjik V.

– Radimo sve što je u našoj moći da ona dođe što pre i da bude besplatna – navela je Brnabić i pozvala političke neistomišljenike da se uozbilje u svojim izjavama o vakcinama, jer, dodaje, ovo nije politička borba.

Predsednik Vučić rekao je ranije da je Srbija obezbedila 1,8 miliona doza vakcina protiv kovida-19.

„Pokažimo odgovornost“

Premijerka Srbije Ana Brnabić apelovala je na građane da pokažu odgovornost jedni prema drugima, ispolje neophodnu disciplinu i, kako je kazala, izdrže još malo u borbi protiv pandemije Covid-19.

– Svi mi treba da se ponosimo kako je zemlja do sada odgovorila na razne izazove. Da izdržimo samo još malo i poboljšamo disciplinu. Pokažimo odgovornost da sačuvamo i zdravstveni i ekonomski sistem – poručila je Brnabić.

Brnabić je dodala da bi epidemiološka situacija drugačije izgledala kada bi se smanjili brojevi zaraženih u Beogradu.

Ona je, upitana da li se razmišljalo o eventualnom produžetku jesenjeg raspusta, osnovnih i srednjih škola, kazala da su deca najbezbednija u školama i da su brojevi zaraženih komparativno mali.

– Mnogo smo na tome radili. Deca su disciplinovana, kao uostalom i njihovi učitelji i nastavnici. Na tome im svaka čast, ponašaju se veoma odgovorno – uverava premijerka.

Prema njenim rečima, kada đaci napuste škole onda nema kontrole.

– Sedeće po kafićima, voziće se autobusima, odlaziće jedni kod drugih. Dok god može tako da ostane, da đaci idu na nastavu u školu, treba da idu. Važno je da nismo izgubili ni jedan jedini dan nastave – kazala je Brnabić.

Dodala je da se zemlja i društvo uskoro nadaju vakcini, a da nakon toga kreće borba za ekonomski oporavak.

Izvor: vesti-online.com / Foto: Tanjug

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

И даље нема конкретног решења за исплату дуговања овогодишњег рода малина (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

Шљивовица уписана на Унескову листу нематеријалног културног наслеђа

ОГЛАСНА ТАБЛА

,,Живот уз баријере на путу до успеха“ (ВИДЕО)

ОГЛАСНА ТАБЛА

11. Међународни фестивал фолклора на Златибору

ОГЛАСНА ТАБЛА

Стижу паре од дивиденди: Уколико до сада нисте ништа подизали, на рачуну вас чека 11.700 динара

ОГЛАСНА ТАБЛА

Дан одлуке: Србија игра против Швајцарске за пролаз у осмину финала СП

ОГЛАСНА ТАБЛА

Бесплатне радионице за жене које желе да покрену сопствени бизнис

ОГЛАСНА ТАБЛА

План одвожења пепела за петак и дане викенда

ОГЛАСНА ТАБЛА

У ужичком породилишту рођено шест беба

ОГЛАСНА ТАБЛА