21.2 C
Uzice
јул 18, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

APEL SA ZLATIBORA: SRBIJA DA KRENE U IZGRADNJU MEMORIJALNOG CENTRA SRPSKIH ŽRTAVA GENOCIDA NA OBALAMA DRINE

Kandidat za predsednika Republike Srbije Milan Stamatović apelovao je na najviše državne organe, Srpsku pravoslavnu crkvu i srpsku javnost da Srbija, po uzoru na jevrejski Jad Vašem, konačno i hitno krene u izgradnju memorijalnog centra srpskih žrtava geonocida.

„Upravo na dan Svetoga Save, najvećeg srpskog pomiritenja i prosvetitelja, osnivača srpske crkve i zaštitnika srpske države, i na Međunarodni dan sećanja na žrtve holokausta, aktiviram zahtev da Srbija, po uzoru na jevrejski Jad Vašem, konačno i hitno krene u izgradnju memorijalnog centra srpskih žrtava geonocida, gde bi bila prikupljena i ispisana imena svih naših sunarodnika koje je zločinačka ruka ubila tokom 20. veka, od balkanskih i Prvog svetskog, preko Drugog svetskog rata i ratova devedesetih godina na prostoru bivše Jugoslavije, zaključno sa žrtvama NATO agresije na Srbiju i srpski narod 1999. godine“.

Stamatović je objasnio da ova ideja ne isključuje izgradnju memorijalnog centra u Beogradu koji je, prie svega, znak pijeteta prema jevrejskim žrtvama nacističkog holokausta, ali je Srbima neophodan i svesrpski „Zid plača“ i mesto sećanja na sve naše svete žrtve i mučenike, na svu našu izgibelj u borbi za slobodu i nacionalno i državno dostojanstvo.

„Ovaj memorijalni, istorijski i edukativni centar mora da se gradi, ne u Beogradu, već u Zapadnoj Srbiji, na obali najsrpskije srpske reke, negde na prostoru između Bajine Bašte i ušća Drine u Savu, jer će samo tako postati mesto hodočašća i poruka da između nasilno razdvojenih delova srpskog naroda ne postoje nikakve granice. To mora da bude, istovremeno, i državni, svegrađanski, i srpski nacionalni, svetovni, ali i duhovni, verski spomenik“ – objasnio je Stamatović.

Kao predsednik opštine Čajetina, Stamatović obećava da je njegova lokalna samouprava spremna da, odmah, izdvoji ozbiljna sredstva za što hitniji početak realizacije ovog projekta.

 

(izvor:princip.me/foto:novosti.rs)

cest

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U vreme regate broj gostiju se množi sa pet: Među posetiocima Kinezi i Arapi

Oglasna Tabla

Radovi na rekonstrukciji putnog pravca za Sinjevac

Oglasna Tabla

Jedite borovnice i usporite starenje

Oglasna Tabla