ОГЛАСНА ТАБЛА
ФОТО РАЗГЛЕДНИЦА СРБИЈА

Apel roditeljima da ne snimaju decu da bi dokazali kršenje mera

Ministarstvo prosvete apeluje na roditelje da neovlašćeno ne fotografišu i ne snimaju decu u školama kako bi dokazali da postoje oni koji se ne pridržavaju propisanih epidemioloških mera.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da se u javnosti pojavila netačna informacija da građani upućuju Ministarstvu predstavke sa neovlašćenim snimcima učenika kao dokazima da postoje nesavesni đaci, nastavnici i roditelje koji se ne pridržavaju propisanih mera u školama.

„Ministarstvu prosvete i Školskoj upravi Beograd, Sektoru za inspekcijske poslove nisu upućene prijave sa takvim sadržajem i materijalom“, ističe se u saopštenju.

Ipak, Ministarstvo apeluje na roditelje da neovlašćeno ne fotografišu i ne snimaju decu u školama, jer je snimanje maloletnih lica bez saglasnosti roditelja zabranjeno i povlači krivičnu odgovornost.

Ministarstvo dodaje da nema mehanizam da spreči da pojedini roditelji obilaze škole i neovlašćeno snimaju decu i škole.

O nepoštovanju epidemioloških mera u školama i domovima građani se obraćaju direktno Ministarstvu i prosvetnoj inspekciji, ali i preko Kontakt centra republičkih inspekcija Vlade Srbije.

„Do sada je upućen mali broj takvih predstavki i ni jedna nije sadržala neovlašćene snimke ili fotografije“, navodi Ministarstvo.

Kada je reč o kontroli epidemioloških mera, prosvetna inspekcija sprovodi preventivne savetodavne posete i nenajavljene kontrole ustanova obrazovanja, kako bi proverile da li se mere poštuju. Osim toga, redovno se održavaju i aktivi direktora.

Ministarstvo upozorava da nesavesno postupanje svih učesnika u obrazovno-vaspitnom procesu u pogledu poštovanja epidemioloških mera predstavlja povredu radne obaveze zaposlenog, odnosno, povredu obaveze učenika i povlači disciplinsku odgovornost, dok su za nesavesne direktore predviđene i najstrože mere poput razrešenja.

Šarčević: Prosvetna inspekcija dovoljan alat
Ministar Mladen Šarčević istakao je da je jedini dostupan i dovoljan alat resornog ministarstva prosvetna inspekcija.

„Međutim, radi se na prevenciji, odnosno, savetnici školskih uprava posećuju škole, a redovno se održavaju i aktivi direktora osnovnih i srednjih škola. Za slabosti koje se primete najpre se daju opomene. Taj model je dao dobre rezultate i škole su dobro reagovale“, naveo je ministar.

Dodao je da je u toku prošle nedelje bilo devet opomena u sistemu od oko 2.000 ustanova, a ove nedelje nijedna.

„Podaci o malom broju zaražene dece su dobar pokazatelj da možemo da nastavimo sa primenom ovog modela nastave“, rekao je Šarčević.

Izvor: rts.rs

Podeli članak

Komentari

НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ

Саопштење Градског одбора Српске напредне странке Ужице

ОГЛАСНА ТАБЛА

Саопштење у вези квалитета ваздуха на територији града Ужица за 18.05.2024.

Викенд дијета за брзо прочишћење организма: Ево шта треба да једете да бисте се стесали

Може ли стид да нас учини бољом особом

Временска прогноза за недељу, 19. мај 2024.

Најављен збор у недељу у Луновом Селу

Србија и ове године на првом месту у Европи по расту броја туриста

Подељене омладинске картице (видео)

Јавни час прве помоћи за основце