25.9 C
Uzice
јул 23, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

ANI LAZIĆ DODELJENA PRVA NAGRADA

Ana Lazić, akademska keramičarka iz Užica, za kompoziciju izrađenu u keramičkoj tehnici „Zlakusa“, osvojila je prvu nagradu na 28.Užičkom regionalnom likovnom salonu. 

Druga nagrada je pripala Nikoli Radosavljeviću, akademskom grafičaru, treća akademskom vajaru Vladimiru Antiću, a pohvala Salona je uručena Slavku Lukoviću, akademskom grafičaru.

Najznačajnija likovna manifestacija u užičkom regionu je okupila 37 umetnika, koji su izložili 53 umetnička dela.

– Nisam očekivala nagradu, tako da je ona za mene veoma prijatno iznenađenje. Moj rad je skulpturalna kompozcija od šest keramičkih posuda sa poklopcima, koje mogu da  budu i pojedinačne posude. Bila sam inspirisana prirodom, tako da donji i čvrsti deo predstavlja zemlju, a gornji deo simbolizuje lepršavost prirode – objasnila je Ana Lazić i navela da je danas mladim umetnicima teško da uspeju, ali da je to ipak  moguće, uz veliki rad i upornost.

Ana je rođena 1988. godineu Užicu, gde jezavršila Umetničku školu, a potom je 2012. godine, diplomirala na odseku keramike na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu.Radi kao nastavnik likovne kulture u užičkoj Osnovnoj školi „Nada Matić“.

Istakvši da Salon nudi presek stanja u likovnoj umetnosti Užica i užičkog regiona, Vesna Petrović, umetnica iz Čačka i članica žirija, napisala je da su radove izložili autori sa zavidnim karijerama na likovnoj sceni Srbije i šire, kao i mladi umetnici sa svežim idejama.

– Užički regionani likovni salon je izložba kakvu retko koji grad u unutrašnjosti ima. Ne samo zbog broja umetnika, već i zbog kvaliteta i raznovrsnosti -navela je Petrović i dodala da taj Salon doprinosi decentralizaciiji kulture koja, kako je dodala, i pored toga što se obećava već dve decenije, nije zaživela na pravi način u Srbiji. 

Izložbu u Gradskoj galeriji je moguće pogledati do 21. januara.

 

danas.rs/Piše: Nenad Kovačević/Foto: Nenad Kovačević

output_bkzdes

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Širenje kanalizacione mreže na Zlatiboru (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vozač sa užičkim tablicama šokirao sve svojim parkiranjem (FOTO)

Oglasna Tabla

Beograđanin nestao na Drinskoj regati

Oglasna Tabla