17.8 C
Uzice
март 24, 2019
FOTO RAZGLEDNICA NAJAVE I DOGAĐAJI UŽIČKE VESTI

Ana Cvijanović i Marina Kostić izlažu u galeriji Reflektor-„Duality“

Pored Festivala savremene umetnosti Videopark u organizaciji Udruženja vizuelnih umetnika Užica od 15. do 18. avgusta, u galeriji Reflektor,  u petak, 17.avgusta, biće realizovana izložba pod nazivom „Duality“ autorki Ane Cvijanović i Marine Kostić. Otvaranje izložbe je u 20 časova.

Umetnice Ana Cvijanović i Marina Kostić u okviru izložbe Duality istražuju principe dualnosti na konceptualno različite načine, ali sa tendencijom da u vizuelnom smislu obrazuju jedinstvenu celinu.

 Koristeći motive poput ruku, porodičnih portreta, autoportereta, niti i bele boje, umetnica istražuje sopstvene granice sećanja i intime, stvarnog i nestvarnog.  Simbolika i priroda ruku je vrlo složena, kroz istoriju ona neretko ima dualnu ulogu. U umetničkom doživljaju Ane Cvijanović ruke zauzimaju centralno mesto, počevši od samog fizičkog procesa stvaranja dela do rekonstrukcije sećanja prvog dodira.  Šake možemo videti kao deo tapiserije, utkane u površinu, kao samostalne forme koje grade masu ili kao nestvarno treperenje slike na nitima.

U okviru svojih radova Marina Kostić preispituje funkcionicanje dijade unutar umetnosti. Kroz istraživanje koje se odnosi na javnu i privatnu sferu života, analizira odnos između sopstvenih uloga u društvu. Akcenat je na svakodnevici i intimnom prostoru koja do svog probražaja dolazi izmeštanjem u javni galerijski prostor. Analizu sopstvenog iskustva i odnosa prema umetnosti kao i razmišljanje o  sopstvenom statusu na umetničkoj sceni prezentuje kroz radove koji govore o identitetu, ulogama i aktivnostima koje su nam nametnute ili odabrane.

Izvor: Udruženje vizuelnih umetnika Užica/pasaz.rs/M.N.

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Nekada poznati užički pekar jedna je od žrtava jučerašnjeg požara

Oglasna Tabla

Srebrna medalja na prvenstvu Srbije za mlađanog Ognjena Šimšića

Oglasna Tabla

Beseda srpskog generala svojim pilotima zbog koje će se svaki Srbin naježiti: “Možda je ovo let u smrt, ali ne običnu, već časnu” (VIDEO)

Oglasna Tabla