18.8 C
Uzice
октобар 17, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI

Aluminijum iz Sevojna ugrađen u najreprezentativnije objekte u Rusiji

Na stotine velikih, novih gradilišta u Moskvi, svedoči o nameri ruske prestonice da sačuva ugled grada koji zadivljuje svojom arhitekturom, i ostavlja utisak moći i autoriteta. Brzorastuća moderna metropola priprema se i za predstojeće svetsko prvenstvo u fudbalu, kome će biti domaćin naredne godine, a realizacija tih velikih i važnih projekata, šansa je i za srpske građevince i izvoznike. Među njima je i Valjaonica aluminijuma „Impol Seval“ iz Sevojna, čiji će izvoz u Rusiju ove godine biti 16. miliona dolara.

U krov novog stadiona, VTB Arena, ugrađuju se 140 metara dugi bojeni aluminijumski profili, pristigli iz Srbije.

„Na vrhu, je krov izrađen od aluminijuma, koji proizvode naši srpski prijatelji“, kaže Mihail E. Smirnov iz „VTB Arena“.

I nacionalni stadion „Lužniki“, najveći u Rusiji, u svojoj kupoli ima venac od bojenog i perforiranog aluminijuma proizvedenog u „Sevalu“. Taj lim je korišćen i za svodove zdanja, u kome će 2018, pred 84.000 posetilaca početi fudbalski šampionat.

U loži, već u junu naredne godine, na svečanoj ceremoniji otvaranja svetskog prvenstva, sedeće najviši državni zvaničnici i predstavnici FIFE, a plafon iznad njih i dobar deo aluminijumskih panela ove impozantne građevine, delo je upravo, srpskih ruku.

„Impol Seval“ je ove godine povećao izvoz na rusko tržište i stao uz najbolje svetske proizvođače i svoje najveće konkurente. Njihovi proizvodi se ugrađuju u desetine novih stanica čuvenog moskovskog metroa, korišćeni su za izgradnju okenarijuma, parka Zarjađe u centru Moskve, aerodrome i bolnice širom Rusije.

„Postali smo brend na tom tržištu, imamo odličan kvalitet, i naši proizvodi od bojenog aluminijuma su ugrađeni u praktično, najreprezentativnije objekte trenutno u Rusiji“, kaže Ninko Tešić, generalni direktor „Impol Sevala“.

Značajna olakšica za srpske izvoznike, obezbeđena je jedinstvenim, preferencijalnim trgovinskim sporazumom i bescarinskim izvozom na tržište od oko 140 miliona stanovnika.

„Obim ekonomske saradnje bi mogao da ide realno do četiri milijarde, možda i više. Imamo u vidu, recimo, obim trgovinske razmene Mađarske i Rusije je oko šest milijardi dolara i nekih drugih zemalja, koje su manje od nas“, kaže Slavenko Terzić, ambasador Republike Srbije u Rusiji.

Izvoz sevojničke fabrike aluminijuma je baš na takvoj, uzlaznoj putanji. To iziskuje i povećanje proizvodnje, pa je već započet novi investicioni ciklus, vredan 60 miliona evra, posle koga će kapaciteti biti duplirani.

Izvor:rts.rs/Pripremila Jelena Božović

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

U 65 škola programi za obrazovanje odraslih

Oglasna Tabla

Tehnološki požar u fabrici u Lučanima, povređena dva radnika

Oglasna Tabla

Berba završena, a rod maline još uvek neisplaćen

Oglasna Tabla

Užas u osnovnoj školi! Đak tukao direktora sedištem od bicikla: Prvo ga je udario u glavu, a zatim mu zadao više udaraca pesnicama!

Oglasna Tabla

Od 1. januara u prodavnicu s cegerom: Evo koliko koštaju papirne, biorazgradive i pamučne kese

Oglasna Tabla

Porodica Seladin sa suzama gledala kako im je dom sravnjen do temelja, bolesnu Suzanu na nosilima izneli pre rušenja

Oglasna Tabla

Samo Zlatiborcu odobren izvoz u Rusiju, ostali još pod zabranom

Oglasna Tabla

5. revija predstava za decu Oktobarske čarolije – “Dugonja,Trbonja i Vidonja“

Oglasna Tabla

„Olimpijski trening sa Vojvođanskom bankom“ na Gradskom trgu

Oglasna Tabla