2.8 C
Uzice
27 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI ZDRAVLJE

Alergija na ambroziju postaje sve češći problem

Alergija na ambroziju postaje sve češći problem stanovnicima gradskih i seoskih sredina zbog njenog širenja na raznim napuštenim mestima. Prvi simtomi su kijavica, suzne oči, curenje nosa a kasnije i stezanje u grudima. Ovih dana počela je akcija suzbijanja ambrozije, a građani se za pomoć mogu obratiti Poljoprivrednoj stručnoj savetodavnoj službi Užice.

Ambrozija je jedan od najjačih alergena i sezona njenog prisustva u vazduhu je od sredine jula do kraja oktobra. U poslednje vreme ima je više u gradskim nego u seoskim sredinama, a broj alergičnih na ambroziju se povećava. Nekada posledice njenog delovanja na zdravlje su: rinitis, konjuktivitis, astma i koprivnjača.

„Sama ambrozija ima oblik polenskih zrna koji oštećuje sluznicu disajnih puteva, a kada je velika koncetracija reakcije su intenzivnije. Dovoljno je 15 polenskih zrna u m³ da izazove alergijsku reakciju. Veća koncetracija, čak i kod osoba koje nemaju alergiju, može da izazove neželjene reakcije, s obzirom na prirodu polenskog zrna“, kaže dr Gordana Kovačević, alergolog OB Užice. Ona ističe da se ambrozija umnožava u prostorima gde ima napuštenih kuća, zgrada, ograda… Jedno polensko zrno vetar može da prenese na razdaljinu od 300 m².

Vegetacijski porast ambrozije karakterističan je za jul mesec. Kako bi se na pravi način uklonila potrebno je izvršiti suzbijanje pre plodonošenja i cvetanja. Poljoprivredna savetodavna stručna služba Užice vrši identifikaciju i markiranje područja pod ambrozijom, a kasnije i suzbijanje.

“ Ukoliko postoji bilo kakva sumnja da je to ta biljka i ako postoje neke nedoumice potrebni je da se jave u Poljoprivrednu stručnu službu da bi mi izvršili identifikaciju. Naravno, ljudi mogu da je suzbijaju čupanjem zajedno sa korenom, što je dosta povoljno. Zatim, suzbijanje se vrši hemijskim herbicidima koje mi vršimo“, navodi savetodavac za zaštitu bilja PSSS Užice Milena Ćirić.

Presecanje biljke u vreme cvetanja nije efikasno rešenje jer se ambrozija ponovo umnoži i broj polenskih zrna se uvećava. Zato je potrebno povećanje svesti o prevenciji, pre svega održavanjem poljoprivrednih i gradskih površina, a naročito prigradskih područja koja su glavni izvor ambrozije i korova.

Prema podacima Agencija za zaštitu životne sredine, koja u saradnji sa opštinom Čajetina prethodnih pet godina vrši merenje koncetracije polena, Zlatibor ima pogodne uslove za boravak alergičnih osoba, naročito onih kojima je problem ambrozija.

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Zabranjene posete u užičkoj bolnici

Oglasna Tabla

Ariljske zimske radosti

Oglasna Tabla

Mladomir iz Požege ušao u Ginisovu knjigu rekorda: Besedio više od 6 sati, talenat za držanje zdravica otkrio slučajno

Oglasna Tabla

Drvo palo na vozilo u pokretu i usmrtilo muškarca

Oglasna Tabla

Slana pita od jogurta sa šunkom i krastavčićima

Oglasna Tabla

Pretežno oblačno, mestimično s kišom

Oglasna Tabla

Данас је Савиндан

Oglasna Tabla

Užičani se rastali sa jednim od svojih najboljih košarkaša-Dušanom Kutlešićem

Oglasna Tabla

Jačanje imuniteta kod odraslih: učinite organizam otpornim u samo 8 koraka

Oglasna Tabla