22.7 C
Uzice
октобар 20, 2019
FOTO RAZGLEDNICA UŽIČKE VESTI ZDRAVLJE

Alergija na ambroziju postaje sve češći problem

Alergija na ambroziju postaje sve češći problem stanovnicima gradskih i seoskih sredina zbog njenog širenja na raznim napuštenim mestima. Prvi simtomi su kijavica, suzne oči, curenje nosa a kasnije i stezanje u grudima. Ovih dana počela je akcija suzbijanja ambrozije, a građani se za pomoć mogu obratiti Poljoprivrednoj stručnoj savetodavnoj službi Užice.

Ambrozija je jedan od najjačih alergena i sezona njenog prisustva u vazduhu je od sredine jula do kraja oktobra. U poslednje vreme ima je više u gradskim nego u seoskim sredinama, a broj alergičnih na ambroziju se povećava. Nekada posledice njenog delovanja na zdravlje su: rinitis, konjuktivitis, astma i koprivnjača.

„Sama ambrozija ima oblik polenskih zrna koji oštećuje sluznicu disajnih puteva, a kada je velika koncetracija reakcije su intenzivnije. Dovoljno je 15 polenskih zrna u m³ da izazove alergijsku reakciju. Veća koncetracija, čak i kod osoba koje nemaju alergiju, može da izazove neželjene reakcije, s obzirom na prirodu polenskog zrna“, kaže dr Gordana Kovačević, alergolog OB Užice. Ona ističe da se ambrozija umnožava u prostorima gde ima napuštenih kuća, zgrada, ograda… Jedno polensko zrno vetar može da prenese na razdaljinu od 300 m².

Vegetacijski porast ambrozije karakterističan je za jul mesec. Kako bi se na pravi način uklonila potrebno je izvršiti suzbijanje pre plodonošenja i cvetanja. Poljoprivredna savetodavna stručna služba Užice vrši identifikaciju i markiranje područja pod ambrozijom, a kasnije i suzbijanje.

“ Ukoliko postoji bilo kakva sumnja da je to ta biljka i ako postoje neke nedoumice potrebni je da se jave u Poljoprivrednu stručnu službu da bi mi izvršili identifikaciju. Naravno, ljudi mogu da je suzbijaju čupanjem zajedno sa korenom, što je dosta povoljno. Zatim, suzbijanje se vrši hemijskim herbicidima koje mi vršimo“, navodi savetodavac za zaštitu bilja PSSS Užice Milena Ćirić.

Presecanje biljke u vreme cvetanja nije efikasno rešenje jer se ambrozija ponovo umnoži i broj polenskih zrna se uvećava. Zato je potrebno povećanje svesti o prevenciji, pre svega održavanjem poljoprivrednih i gradskih površina, a naročito prigradskih područja koja su glavni izvor ambrozije i korova.

Prema podacima Agencija za zaštitu životne sredine, koja u saradnji sa opštinom Čajetina prethodnih pet godina vrši merenje koncetracije polena, Zlatibor ima pogodne uslove za boravak alergičnih osoba, naročito onih kojima je problem ambrozija.

Izvor:zlatiborpress.rs

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Blagoja napala mečka kod Ivanjice, a onda mu je KRAVA spasila život na neverovatan način! (VIDEO)

Oglasna Tabla

Sedam medalja za karatiste Užica

Oglasna Tabla

Medicinskim sestrama najviše: Evo kolike će biti plate u javnom sektoru posle povećanja

Oglasna Tabla

Ljubivoje Ršumović: U selu se rađaju ljudi, a u gradovima – kućni ljubimci

Oglasna Tabla

Negovanje zbratimljenih škola iz Slovenije i Čajetine (VIDEO)

Oglasna Tabla

Svetski dan jabuke: U Srbiji svaka peta „Ajdared“

Oglasna Tabla

Derbi u Užicu opravadao očekivanja pred 1500 gledalaca (VIDEO)

Oglasna Tabla

Данас је Срђевдан

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 20. oktobar

Oglasna Tabla