-2.2 C
Uzice
19 јануара, 2020
Užice Oglasna Tabla
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Aleksandar Ćitić uskoro na doktorskim studijama u Južnoj Koreji (VIDEO)

Aleksandar Ćitić, Čajetinac, uskoro odlazi na dalek put u nastojanju da u svakom smislu proširi svoje vidike. Zahvaljujući profesorima u Tehničkoj školi u Užicu koji su ga zainteresovali za metalurgiju, odlučio je da je i studira. Kao stipendista opštine Čajetina na osnovnim studijama na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, smer Metalurško inžinjerstvo, studije je završio sa prosekom 9,02 a potom master sa prosekom 9,88.

Zahvalan na podršci koju je lokalna samouprava pružila u trenutku kada je to bilo najpotrebnije omogućivši mu da bezbrižnije uči i da svoj maksimum, Aleksandar kaže da mu je rodno mesto po mnogo čemu drago.

– Zahvaljujem se opštini Čajetina, jer mislim da daje veliku podršku kako studentima, tako i ne-studentima koji žele da se profesionalno razvijaju i da unaprede sebe i opštinu u kojoj žive. Podržavam njihovo nastojanje i želju da pomognu mladima.

Ipak, želja za usavršavanjem vuče ovog mladog čoveka dalje. To „dalje“ odvodi ga uskoro na doktorske studije u Južnu Koreju. Naime, poziv za dalje studije dobio je od korejske vlade koja će finansirati njegovo usavršavanje kao i od korejske ambasade koja je bila zadužena za konkurs u Republici Srbiji. Prvih godinu dana očekuje ga boravak u gradu Nonsan na Konjang univerzitetu gde će učiti jezik, a potom ga čekaju 3 godine doktorskih studija u Busanu na Nacionalnom univerzitetu Pukjong.

– Za stipendiju sam saznao na Sajmu stipendija na Univerzitetu u Beogradu. Privuklo me je to što se radi o sasvim drugačijoj kulturi pa sam poželeo da saznam nešto više i o njihovom načinu života i sistemu obrazovanja. Takođe me je privuklo i to što je Južna Koreja jedna od najinovativnijih zemalja u svetu, a Evropska agencija za ekonomski razvoj i kooperaciju proglasila je južnokorejski narod kao jedan od najinteligentnijih naroda – objašnjava Ćitić.

Pošto godinama unazad, što sa tugom, što sa razumevanjem, govorimo o sve većem odlasku mladih iz zemlje, pitali smo Aleksandra ima li i on takve pretenzije?

– Period od četiri godine je zaista dug period, tako da ne mogu sa sigurnošću da kažem kakav će biti moj put, ali moj plan će najverovatnije biti da ne radim u Srbiji… Ili – dodaje sa oklevanjem – ako budem radio u Srbiji, uslov bi bio da to bude na fakultetu ili Institutu.

Bilo bi zaista divno da iz Srbije ne ode još jedan mlad, perspektivan, pametan čovek. Ali, to bi trebalo da prepoznaju oni od kojih to zavisi. U suprotnom, ostaje nam da Aleksandru poželimo mnogo sreće u dalekim zemljama, jer će se za studije, kako je već pokazao, i sam sasvim dobro snaći.

Izvor: zlatiborpress.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Održana Izborna skupština Zdrave Srbije – Izabrani predsednik i tri potpredsednika stranke

Oglasna Tabla

Humani Petar i Nemanja sakupili 83.490 dinara za porodicu Milićević

Oglasna Tabla

Bake savetuju: ČETIRI namirnice koje nam jačaju imunitet!

Oglasna Tabla

Nekada TU-ČA, danas borba za prvaka Srbije!

Oglasna Tabla

Brže i jeftinije do novog pasoša u slučaju krađe ili gubitka

Oglasna Tabla

Marina Lazić na svoj rođendan prva doplivala do časnog krsta (VIDEO)

Oglasna Tabla

Vremenska prognoza za nedelju – 19. januar

Oglasna Tabla

Данас је Богојављење

Oglasna Tabla

Preko 90 prijavljenih za plivanje za Časni krst u Užicu!

Oglasna Tabla