11.1 C
Uzice
октобар 21, 2019
FOTO RAZGLEDNICA ZLATIBORSKE VESTI

Aleksandar Ćitić uskoro na doktorskim studijama u Južnoj Koreji (VIDEO)

Aleksandar Ćitić, Čajetinac, uskoro odlazi na dalek put u nastojanju da u svakom smislu proširi svoje vidike. Zahvaljujući profesorima u Tehničkoj školi u Užicu koji su ga zainteresovali za metalurgiju, odlučio je da je i studira. Kao stipendista opštine Čajetina na osnovnim studijama na Tehnološko-metalurškom fakultetu u Beogradu, smer Metalurško inžinjerstvo, studije je završio sa prosekom 9,02 a potom master sa prosekom 9,88.

Zahvalan na podršci koju je lokalna samouprava pružila u trenutku kada je to bilo najpotrebnije omogućivši mu da bezbrižnije uči i da svoj maksimum, Aleksandar kaže da mu je rodno mesto po mnogo čemu drago.

– Zahvaljujem se opštini Čajetina, jer mislim da daje veliku podršku kako studentima, tako i ne-studentima koji žele da se profesionalno razvijaju i da unaprede sebe i opštinu u kojoj žive. Podržavam njihovo nastojanje i želju da pomognu mladima.

Ipak, želja za usavršavanjem vuče ovog mladog čoveka dalje. To „dalje“ odvodi ga uskoro na doktorske studije u Južnu Koreju. Naime, poziv za dalje studije dobio je od korejske vlade koja će finansirati njegovo usavršavanje kao i od korejske ambasade koja je bila zadužena za konkurs u Republici Srbiji. Prvih godinu dana očekuje ga boravak u gradu Nonsan na Konjang univerzitetu gde će učiti jezik, a potom ga čekaju 3 godine doktorskih studija u Busanu na Nacionalnom univerzitetu Pukjong.

– Za stipendiju sam saznao na Sajmu stipendija na Univerzitetu u Beogradu. Privuklo me je to što se radi o sasvim drugačijoj kulturi pa sam poželeo da saznam nešto više i o njihovom načinu života i sistemu obrazovanja. Takođe me je privuklo i to što je Južna Koreja jedna od najinovativnijih zemalja u svetu, a Evropska agencija za ekonomski razvoj i kooperaciju proglasila je južnokorejski narod kao jedan od najinteligentnijih naroda – objašnjava Ćitić.

Pošto godinama unazad, što sa tugom, što sa razumevanjem, govorimo o sve većem odlasku mladih iz zemlje, pitali smo Aleksandra ima li i on takve pretenzije?

– Period od četiri godine je zaista dug period, tako da ne mogu sa sigurnošću da kažem kakav će biti moj put, ali moj plan će najverovatnije biti da ne radim u Srbiji… Ili – dodaje sa oklevanjem – ako budem radio u Srbiji, uslov bi bio da to bude na fakultetu ili Institutu.

Bilo bi zaista divno da iz Srbije ne ode još jedan mlad, perspektivan, pametan čovek. Ali, to bi trebalo da prepoznaju oni od kojih to zavisi. U suprotnom, ostaje nam da Aleksandru poželimo mnogo sreće u dalekim zemljama, jer će se za studije, kako je već pokazao, i sam sasvim dobro snaći.

Izvor: zlatiborpress.com

Podeli članak

Komentari

NAJNOVIJE VESTI

Svaki drugi lek kupljen preko interneta je lažan

Oglasna Tabla

Guslarsko veče 27. oktobra u Užicu

Oglasna Tabla

Rok i bluz festival „In wires“

Oglasna Tabla

Etno samit „TradicijaNova“

Oglasna Tabla

Požega: Ima da nas ima!

Oglasna Tabla

Osam medalja za karate klub „Uniline Sevojno“ u Čačku

Oglasna Tabla

“Krasnaja” Milica Ješić diplomirala u Sankt Peterburgu, pa se vratila u Srbiju da radi (VIDEO)

Oglasna Tabla

Jednostavan i sočan: Kolač sa jabukama i pudingom kakav još niste jeli!

Oglasna Tabla

Naša sugrađanka Lidija Trmčić brani boje Srbije i našeg grada na Svetskom prvenstvu u karateu

Oglasna Tabla